Μουντιάλ 2022: Τα στοιχεία και τα ρεκόρ που σημάδεψαν την πρεμιέρα

0
68

Από το Κατάρ στον Ισημερινό και τον Ένερ Βαλένσια, αυτά είναι  τα στοιχεία και τα ρεκόρ  που σημάδεψαν την πρεμιέρα του Μουντιάλ 2022, σύμφωνα με τη Διεθνής Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS).

* Το Κατάρ έγινε η 3η χώρα που φιλοξενεί το τουρνουά στην πρώτη της εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά την Ουρουγουάη το 1930 και την Ιταλία το 1934.

* Καμία ομάδα από την ασιατική συνομοσπονδία δεν έχει κερδίσει το ντεμπούτο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι στιγμής.

* Το Κατάρ είναι η πρώτη διοργανώτρια χώρα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που έχασε τον εναρκτήριο αγώνα. Από τις προηγούμενες 22 περιπτώσεις, οι διοργανώτριες χώρες έχουν κερδίσει 16 από τους εναρκτήριους αγώνες τους και 6 ισοπαλίες.

* Ο Ισημερινός κράτησε ανέπαφη την εστία σε κάθε έναν από τους τελευταίους επτά αγώνες του. Ο Χούλιαν Αλβάρες (Αργεντινή) ήταν ο τελευταίος παίκτης που σκόραρε εναντίον τους (στις 30 Μαρτίου 2022).

* Υπήρχαν μόλις 11 σουτ σε αυτό το παιχνίδι (5 για το Κατάρ, 6 για τον Ισημερινό). Σε κανέναν αγώνα Μουντιάλ από το 1966 δεν έχουν σημειωθεί λιγότερα σουτ.

* Το Κατάρ ολοκλήρωσε τον αγώνα χωρίς ούτε ένα σουτ προς την εστία. Αυτή είναι μόλις η 2η περίπτωση στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε όλα τα παιχνίδια των διοργανωτών. Η πρώτη τέτοια περίπτωση συνέβη το 1994 όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να δώσουν ούτε ένα σουτ στο τέρμα εναντίον της Βραζιλίας.

* Το Κατάρ έγινε η 3η ομάδα χωρίς σουτ στο τέρμα στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά τη Γερμανία το 1978 (vs Πολωνία) και τη Σαουδική Αραβία το 2018 (vs Ρωσία).

* Για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου το εναρκτήριο γκολ σημειώθηκε από το σημείο του πέναλτι, από τον Ένερ Βαλένσια (Ισημερινός).

* Ο Ένερ Βαλένσια είναι ο 2ος παίκτης που πέτυχε γκολ στο πρώτο ημίχρονο ενός εναρκτήριου αγώνα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο πρώτος ήταν ο Άντζελο Σκιάβιο το 1934 (Ιταλία – Ηνωμένες Πολιτείες 7-1).

* Ο Ένερ Βαλένσια έγινε ο γηραιότερος παίκτης (33 ετών και 16 ημερών) που σημείωσε το πρώτο γκολ σε μια διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ξεπερνώντας τον Αλεσάντρο Αλτομπέλι που σκόραρε το 1986 εναντίον της Βουλγαρίας με 30 χρόνια 184 ημέρες.

* Ο Ένερ Βαλένσια ήταν ο μόνος βασικός παίκτης και από τις δύο ομάδες με προηγούμενη εμπειρία (3 αγώνες) στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό είχε συμβεί τελευταία φορά το 1962: Ο Τσαρλς Αντένεν (Ελβετία) ήταν ο μόνος παίκτης με εμπειρία στο Παγκόσμιο Κύπελλο μεταξύ και των 22 συμμετεχόντων του εναρκτήριο παιχνίδι εναντίον Χιλής (1-3).

Πηγή: madata.gr