Μύκονος: Πώς ήταν το νησί πριν την τερατώδη δόμηση και τα αυθαίρετα κτίσματα

0
52

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για αυθαίρετα κτίσματα στη Μύκονο, με τα πρώτα πρόστιμα και τις αποφάσεις κατεδαφίσεων να έχουν ήδη επιδοθεί στους επιχειρηματίες που παρανόμησαν.

Μετά την Ψαρού και τον Πάνορμο σειρά είχε το Paradise Beach όπου οι αστυνομικοί έπιασαν επ’ αυτοφώρω να κάνουν παράνομες εργασίες 3 εργάτες αλλά και τον 54χρονο υπεύθυνο της επιχείρησης.

«Από εκεί καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται παντοδύναμοι. Προφανώς γιατί έχουν κάποιες άκρες στα νευραλγικά σημεία του ελέγχου», λένε κάτοικοι του νησιού μιλώντας στο Mega.
 
Η εικόνα μιλά από μόνη της. Το 2016 η επιχείρηση λειτουργούσε ως χώρος camping. Το 2022 υψώθηκαν τοίχοι, χτίστηκαν σπιτάκια κι εν ολίγοις, όπως αποτυπώνεται κι από τις εικόνες δορυφόρου που εντόπισε το Mega,  το κάμπινγκ έγινε resort.

Η τερατώδης δόμηση στις μυκονιάτικες παραλίες

Κι αν κάποιοι τρόμαξαν να αναγνωρίσουν το Super Paradise τη δεκαετία του ’80, η σοκαριστική μετάλλαξη του Πάνορμου μέσα σε λίγα χρόνια ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Είναι η σταδιακή αυθαιρεσία μιας παραλίας, που τη δεκαετία του ’80 ήταν σχεδόν άδεια. Μια απέραντη αμμουδιά που προσφερόταν για γυμνισμό πάνω στην οποία ξεπρόβαλλε μονάχα ένα κτίσμα, η πέτρινη ταβέρνα του Αντώνη.

Αυτές οι εικόνες της σχεδόν παρθένας παραλίας, μέχρι πριν από 15ετία, ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα βλέπουμε να έχει χτιστεί ένα ολόκληρο χωριό με αυθαίρετες κατασκευές πάνω στον αιγιαλό.

Η άλλοτε «καφέ» ζώνη, όπου απαγορευόταν το κτίσιμο, έχει μπαζωθεί και ένας  τεράστιος φράχτης κατά μήκος της παραλίας οριοθετεί την έκταση του… πριγκιπάτου το οποίο με τα χρόνια ολοένα και μεγάλωνε.

Οι φωτογραφίες ντοκουμέντο από δορυφόρο είναι ενδεικτικές για το πώς το εμβληματικό beach bar Principote που σήμερα καλείται να πληρώσει πρόστιμο 33 εκατομμύριων για τις αυθαίρετες οικοδομήσεις, θέριεψε μέσα σε λίγα χρόνια.

  «Στον Πάνορμο, έξω από τη συγκεκριμένη επιχείρηση με τα αυθαίρετα, έχουν βάλει μια ταμπέλα που λέει απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση. Και άμα αφήσετε το αυτοκίνητό σας για 10 λεπτά το καλοκαίρι θα σας αφαιρέσουν τις πινακίδες».

Ενδεικτική είναι η σύγκριση του 2009 με το σήμερα…

Κι ενώ η επέκταση «πάγωσε» τα χρόνια του κορωνοϊού με σαφώς λιγότερες ομπρέλες και αποστάσεις ασφαλείας, δύο χρόνια μετά, και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του ‘22, οι ομπρέλες στην παραλία δεν είχαν προηγούμενο.

Οι τιμές

Ουσιαστικά όποιος ήθελε να βουτήξει στα καταγάλανα νερά του Πάνορμου έπρεπε να περάσει από το Principote αφού βέβαια είχε βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι τιμές για το καλοκαίρι του 2022 έχουν ως εξής:

– Στην economy κατηγορία του Principote, ένα σετ βελούδινες ξαπλώστρες με ομπρέλα και 2 πετσέτες κοστίζουν 160 ευρώ.

– Οι προνομιούχοι θαμώνες θα πληρώσουν 500 ευρώ για ένα τριθέσιο καναπέ με ελάχιστη κατανάλωση 2.000 ευρώ

Υπερπολυτελείς παροχές σε αυθαίρετες όπως αποδείχθηκε κατασκευές.

Λίγο μετά το ιλιγγιώδες πρόστιμο που τους βεβαιώθηκε, εργάτες εθέαθη να ξηλώνουν στην κυριολεξία τμήματα της οροφής του μαγαζιού.

Διαχρονική η αυθαίρετη δόμηση στο νησί – «Πρώτα φταίμε οι Μυκονιάτες»

Όπως λέει στο MEGA ο Φλώριος Ασημομύτης, επιχειρηματίας του νησιού, η κατάσταση με τις αυθαιρεσίες είναι διαχρονική.

«Δυστυχώς είναι πάρα πολλά χρόνια αυτό που φωνάζουμε, δεν ανακαλύψαμε σήμερα τον τροχό. Τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά ιδιαίτερα από το 2014 και μετά, που βγήκαν οι νόμοι  των τακτοποιήσεων, μεγάλωσε».

 
 Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν πολλαπλασιαστεί ανεξέλεγκτα».

«Πρώτα φταίμε εμείς οι Μυκονιάτες, οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγαλοεργολάβοι, πρώτοι αυθαιρετήσαμε και μετά η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία ακολούθησε τον ίδιο δρόμο και δεν έβαλε όρια».
 
 

Πηγή: madata.gr