Νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εντόπισαν οι επιστήμονες στη Ρώμη -Σε ποιες χώρες έχει εντοπιστεί το νέο στέλεχος

0
51

Μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, παρόμοια με τη βρετανική, εντοπίστηκε στη Ιταλία, σύμφωνα με την Iταλική Εταιρεία Ιολογίας.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες της εφημερίδας «La Repubblica» αναφέρουν ότι η μετάλλαξη του ιού εντοπίσθηκε στην πόλη Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας, όπου φέρεται να κυκλοφορεί από τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, το εμβόλιο κατά του Covid-19 αναμένεται να είναι αποτελεσματικό και στην περίπτωση της ιταλικής μετάλλαξης.

Στη Βρετανία ανακοινώθηκε σήμερα ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, που ενδεχομένως να οφείλεται στην πιο γρήγορη εξάπλωση της νέας μετάλλαξης.

Εξαπλώνεται η μετάλλαξη του κορωνοϊού

Ενα πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία καταγράφηκε την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων στη Σουηδία. Πρόκειται για «ένα μεμονωμένο κρούσμα» σε έναν άνθρωπο που ταξίδεψε πρόσφατα από τη Βρετανία στη Σουηδία, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Στις ημέρες που ακολούθησαν, κρούσματα της νέας μετάλλαξης εντοπίστηκαν και στην Ολλανδία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία. Η μετάλλαξη που εξαπλώνεται στη Βρετανία, άλλωστε, έχει εντοπιστεί από τον Σεπτέμβριο.

Τέσσερα κρούσματα της νέας μετάλλαξης στην Ισπανία

Νωρίτερα, και η Ισπανία είχε ανακοινώσει ότι εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα αυτής της μετάλλαξης του κορωνοϊού. Πρόκειται για πρόσωπα που έφτασαν πρόσφατα από τη Βρετανία ή είχαν στενές επαφές με ταξιδιώτες από τη χώρα αυτή.

Ο πατέρας, η μητέρα και η αδελφή ενός νεαρού που έφτασε στη Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη. Πιστεύεται ότι και ο νεαρός έχει μολυνθεί, όμως οι Αρχές περιμένουν να βγουν τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ για να επιβεβαιώσουν την εικασία τους. Το τέταρτο κρούσμα είναι ένας άνδρας που έφτασε στη Μαδρίτη στις 20 Δεκεμβρίου, με άλλη πτήση.

«Οι ασθενείς δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ξέρουμε ότι αυτό το στέλεχος μεταδίδεται ευκολότερα, αλλά δεν προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα», εξήγησε αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας.

Αυξάνονται οι χώρες που έχουν εντοπίσει κρούσμα της μετάλλαξης

Πρόσωπα που έχουν μολυνθεί από αυτήν τη μετάλλαξη εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, όπως στη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τον Λίβανο.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, η Ιρλανδία επιβεβαίωσε ότι κυκλοφορεί στη χώρα η ιδιαίτερα μολυσματική μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού, η οποία εμφανίστηκε στη Βρετανία και οδήγησε σε αλλεπάλληλες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από πολλές χώρες του κόσμου.

Μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που εξαπλώθηκε ραγδαία στη Βρετανία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία, ανακοίνωσε το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης την παραμονή των Χριστουγέννων.

Το μολυσμένο άτομο, το οποίο πέταξε στη Φρανκφούρτη από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου στις 20 Δεκεμβρίου για να επισκεφθεί συγγενείς, εξετάσθηκε και βρέθηκε θετικό κατά την άφιξή του.

Το Ινστιτούτο Σέρουμ (SSI), η Αρχή για τις μολυσματικές ασθένειες της Δανίας, ανέφερε σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου πως 33 περιστατικά της νέας μετάλλαξης βρέθηκαν σε τεστ για τον κορωνοϊό που διενεργήθηκαν στο διάστημα 14 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου.

Κρούσμα μετάλλαξης του κορωνοϊού και στο Ισραήλ

Το Ισραήλ, με τη σειρά του, εντόπισε τέσσερα κρούσματα της νέας, πιο μολυσματικής μετάλλαξης του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας.

Τα τρία από τα κρούσματα κορωνοϊού αφορούν πρόσωπα που επέστρεψαν στο Ισραήλ από την Αγγλία και τα οποία έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ένα ξενοδοχείο. Για το τέταρτο κρούσμα συνεχίζεται η διερεύνηση.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/italiki-metallaxi-toy-koronoioy-arhes-28-12

Πηγή: madata.gr