Νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία

0
46

Σε εφιάλτη για τις υγειονομικές αρχές μετατρέπονται οι μεταλλάξεις που υφίσταται ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, καθώς προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού προκαλεί νέα ανησυχία στη Μεγάλη Βρετανία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια παραλλαγή της μετάλλαξης του ιού, η οποία εντοπίστηκε στο νοτιοαφρικανικό και το βραζιλιάνικο στέλεχος.

Έτσι, όπως είναι φυσικό, αναστάτωση προκαλεί η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι οι υγειονομικές αρχές στην Αγγλία εντόπισαν 38 κρούσματα μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, η οποία φέρει μια μετάλλαξη που πιστεύεται ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτές οι μεταλλάξεις προκαλούν σοβαρότερη ασθένεια ή αυξάνουν τη μεταδοτικότητα» ανέφερε η καθηγήτρια Ιβόν Ντόιλ, η Ιατρική Διευθύντρια της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) στην ανακοίνωσή της, η οποία σημειώνει ότι τα κρούσματα της νέας παραλλαγής βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές της Αγγλίας.

Η παραλλαγή, με την κωδική ονομασία Β.1.525, φέρει τη μετάλλαξη Ε484Κ στην πρωτεϊνική ακίδα, η οποία είναι επίσης παρούσα στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Η μετάλλαξη αυτή πιστεύεται ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη παρατηρείται και στις παραλλαγές του κορωνοϊού που εμφανίστηκαν και στη Βραζιλία και πιστεύεται ότι βοηθά τον ιό να ξεφεύγει από τα αντισώματα που τα εμβόλια προκαλούν τον ανθρώπινο οργανισμό να παράξει.

Ο καθηγητής Κυτταρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, δρ Σάιμον Κλαρκ δήλωσε στον Guardian ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη σε ποιο βαθμό θα εξαπλωθεί αυτή η νέα παραλλαγή, αλλά αν κυριαρχήσει μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα επηρεαστεί η ανοσία από τα εμβόλια ή προηγούμενες λοιμώξεις».

Πηγή: madata.gr