Νέα μέτρα από αύριο Τσικνοπέμπτη: Κλειστά όλα τα σχολεία, αλλάγες στους κωδικούς 6 και 4

0
37

Κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα εξετάζουν οι ειδικοί.

Οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν από τις 11:00 το πρωί της Τετάρτης τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού και στη συνέχεια θα κάνουν τις τελικές εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Τα νέα μέτρα θα ανακοινώσουν από κοινού ο υπουργός Υγείας με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας το απόγευμα της Τετάρτης. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται τα μέτρα αυτά να είναι κάθετα, δηλαδή να ισχύσουν σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκτός από τις αλλαγές στον κωδικό «6» για τη σωματική άσκηση, που έχει προταθεί να επιτρέπεται μόνο εντός του δήμου κατοικίας του εκάστοτε πολίτη, στο τραπέζι φαίνεται πως έχει πέσει πρόταση και για «κόφτη» στον κωδικό «4», που αφορά στην παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους.

Την εν λόγω εισήγηση για τη σωματική άσκηση επιβεβαίωσε άλλωστε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, που σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης είπε πως η χρήση του εν λόγω κωδικού θα επιτρέπεται μόνο με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο. 

Όπως αναφέρουν, μάλιστα, πληροφορίες ορισμένοι λοιμωξιολόγοι έχουν θέσει στο τραπέζι όλες οι μετακινήσεις των πολιτών, όπως για παράδειγμα το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο, να γίνονται ενός των ορίων των δήμων κατοκίας τους.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από μέλη της Επιτροπής αναφέρουν πως είναι σφόδρα πιθανό να σταματήσει η λειτουργία όσων δημοτικών και γυμνασίων είναι ανοικτά και να επιβληθεί για ακόμη μια φορά καθολική τηλεκπαίδευση.

Αναμένεται επίσης η εντατικοποίηση των ελέγχων και των τεστ covid, σε χώρους εργασίας και ειδικά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εργοστασιακούς χώρους.

Τέλος, δεν αποκλείεται να εναρμονιστεί το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας που ισχύει στα Σαββατοκύριακα με την ζώνη εργάσιμων ημερών της εβδομάδας.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να ισχύσουν τα νέα μέτρα από αύριο Πέμπτη (04.03.2021) κιόλας. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως στελέχη με γνώση των συσκέψεων, σημείωναν ότι ο στόχος της 16 Μαρτίου για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου τελεί υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και συνεπακόλουθα με τον αργό ρυθμό αποκλιμάκωσης.

Νέα μέτρα για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.

Παράλληλα σήμερα (03.03.2021) επίκεινται και ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για την ενίσχυση του ΕΣΥ, του οποίου οι αντοχές δοκιμάζονται σκληρά.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να διευρυνθεί η συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές στην Αττική και εκτός από τη χρήση κλινών Μ.Ε.Θ, που ήδη γίνεται για παθολογικά περιστατικά, να χρησιμοποιηθούν και απλές κλίνες. Στόχος να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία και να μπορέσουν να χωριστούν σε covid και μη covid.

Παράλληλα προστίθενται και νέες covid κλίνες Μ.Ε.Θ. στο Ε.Σ.Υ..

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη σύσκεψη χτες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

«Όχι» σε καθολικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα

Οι λοιμωξιολόγοι έχουν διχαστεί και κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να πάμε σε ολικό lockdown. Ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, εξηγώντας ότι δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας.

Στην κυβέρνηση περιμένουν την εισήγηση των ειδικών για τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν το απόγευμα και θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο το πρωί καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Τα μέτρα θα έχουν ισχύ τουλάχιστον μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Αμέσως μετά, δηλαδή στις 16 Μαρτίου, προτεραιότητα έχει να ανοίξει το λιανεμπόριο με τα μηνύματα στο νέο κωδικό 13032, και τα σχολεία, εφόσον ανάψουν το «πράσινο φως» οι ειδικοί.

Πάντως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, θα πάψουν τότε να ισχύουν.

Πηγή: madata.gr