Νέα μέτρα για τον κορονοϊό ανακοινώνει η κυβέρνηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής

0
61

Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των “27” της Ε.Ε. (16:00) για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και για τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στην οικονομία με τα χρηματιστήρια να σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Παράλληλα η Ε.Ε. αποφασίζει το κλείσιμο των συνόρων σε χώρες εκτός Σένγκεν .

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως η απαγόρευση των ταξιδιωτών θα διαρκέσει σε πρώτη φάση 30 ημέρες και ενδέχεται να ανανεωθεί αν κριθεί αναγκαίο. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στο Σένγκεν (Κύπρος, Κροατία, Βουλγαρία, Ιρλανδία και Ρουμανία) αναμένεται να εφαρμόσουν κι αυτά την απαγόρευση.

Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις αφίξεις ταξιδιωτών από χώρες που έχουν πληγεί από την φονική νόσο. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως όσοι έρχονται από το εξωτερικό ακόμη και αν δεν έχουν συμπτώματα θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα 14 ημερών στο σπίτι τους.

Ήδη η κυβέρνηση έχει διακόψει την αεροπορική σύνδεση με την Ιταλία, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, δεν αποκλείεται μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση και άλλες χώρες όπως η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία.

Είναι πολύ πιθανό στην τηλεσύνοδο των “27” να “κλειδώσουν” και τα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας που συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup.

Η Γαλλία κλείνει τα σύνορα

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού στη Γαλλία ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Σε δραματικούς τόνους ο Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε υπευθυνότητα και ψυχραιμία από τους πολίτες. Τα σύνορα της Γαλλίας κλείνουν από σήμερα το μεσημέρι και για 30 ημέρες σε συντονισμό με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν όλα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε κλείνουν, όπως και όλα τα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν.

“Γνωρίζω ότι αυτό που σας ζητάω είναι χωρίς προηγούμενο, όμως οι συνθήκες το απαιτούν. Βρισκόμαστε σε πόλεμο”, υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

thetoc

Πηγή: madata.gr