Νέα παρέμβαση Ομπάμα για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

0
56

Να μετατρέψουν την δικαιολογημένη οργή σε ειρηνική και αποτελεσματική δράση, ώστε αυτή η περίοδος να αποτελέσει σημείο καμπής για την αμερικανική κοινωνία, καλεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα τους εξεγερμένους -με αφορμή την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ- Αμερικανούς, με άρθρο του στο ηλεκτρονικό περιοδικό medium.

“Να μην δικαιολογούμε την βία, να μην την εκλογικεύουμε και να μην συμμετέχουμε σε αυτήν” γράφει ο Ομπάμα: “αν θέλουμε ένα σύστημα Δικαιοσύνης και μία αμερικανική κοινωνία, που να λειτουργούν με βάση έναν ανώτερο ηθικό κώδικα, τότε θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να αποτελέσουμε παράδειγμα για τον κώδικα αυτό”.

“Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους και ύψωσαν τις φωνές τους ενάντια στην δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και το διαρκές πρόβλημα της απουσίας ισονομίας, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε το μομέντουμ προκειμένου να φέρουμε πραγματική αλλαγή.

Στην τελική, είναι μία νέα γενιά ακτιβιστών εκείνη που θα δημιουργήσει τις στρατηγικές που θα ταιριάζουν στην εποχή. Αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν κάποια βασικά μαθήματα από το παρελθόν που αξίζει να επαναφέρουμε στην μνήμη μας”, αναφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα και τονίζει ότι το κύμα των διαδηλώσεων σε όλη την χώρα αντιπροσωπεύουν μία γνήσια και δικαιολογημένη οργή για τις δεκαετίες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στις αστυνομικές πρακτικές και το ποινικό σύστημα των ΗΠΑ δεν έγιναν πράξη.

Όπως λέει ο πρώην πρόεδρος η μεγάλη πλειονότητα διαδηλώνει ειρηνικά, θαρραλέα και υπεύθυνα και αξίζει σεβασμό και υποστήριξη και όχι καταδίκη. “Από την άλλη”, αναφέρει, “μία μικρή μειονότητα παιδιών που στρέφονται στη βία είτε από γνήσιον θυμό είτε ευκαιριακά, θέτουν σε κίνδυνο αθώους ανθρώπους και οδηγούν στην καταστροφή γειτονιές ήδη υποβαθμισμένες, στρέφοντας αλλού την προσοχή από το βασικό σκοπό”.

“Να μην δικαιολογούμε την βία, να μην την εκλογικεύουμε και να μην συμμετέχουμε σε αυτήν. Αν θέλουμε ένα σύστημα Δικαιοσύνης και μία αμερικανική κοινωνία, που να λειτουργούν με βάση έναν ανώτερο ηθικό κώδικα, τότε θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να αποτελέσουμε παράδειγμα για τον κώδικα αυτό”.

Σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα, ο Ομπάμα τονίζει τις έντονες ενστάσεις του στην άποψη ότι μπορούν να αλλάξουν μόνο με διαδηλώσεις και όχι με την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. “Νόημα των διαδηλώσεων είναι να αναδείξουν τα ζητήματα, να φέρουν στο φως την αδικία και να κάνουν την εξουσία να αισθάνεται άβολα. Στην πραγματικότητα σε όλη την αμερικανική ιστορία οι πληττόμενες κοινότητες έλαβαν την προσοχή του πολιτικού συστήματος μόνο μέσα από διαδηλώσεις και κινήματα ανυπακοής. Όμως οι ενέργειες αυτές πρέπει να μεταφραστούν σε νομοθεσία και αυτό συμβαίνει μόνο όταν εκλέγουμε αξιωματούχους που ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας”.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται στα επίπεδα της διακυβέρνησης που μπορούν να επηρεάσουν την Δικαιοσύνη και τις πρακτικές της αστυνομίας, τονίζοντας πως η συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό είναι εξαιρετικά σημαντική.

Όπως τονίζει, χαρακτηριστικά: “αν θέλουμε να φέρουμε πραγματική αλλαγή, τότε η επιλογή δεν είναι μεταξύ των διαδηλώσεων και της πολιτικής. Πρέπει να κάνουμε και τα δύο. Πρέπει να κινητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο και πρέπει να οργανωθούμε και να ψηφίσουμε εκλέγοντας υποψήφιους που θα δράσουν και θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις”.

Πηγή: madata.gr