Νέα Ζηλανδία: Εστία κορονοϊού σε οικογένεια – Τα πρώτα κρούσματα του 2021

0
42

Μια εστία κορονοϊού εντοπίστηκε το Σαββατοκύριακο στη Νέα Ζηλανδία, με τρία μέλη μιας οικογένειας στο Όκλαντ να βρίσκονται θετικά στον ιό SARS-CoV-2, ανάμεσά τους μια γυναίκα που εργάζεται σε εταιρεία παροχής γευμάτων σε διεθνείς πτήσεις.

“Υπάρχουν νέες και ενεργές μολύνσεις”, δήλωσε ο Νεοζηλανδός υπουργός Υγείας, Κρις Χίπνκινς, διευκρινίζοντας ότι ακόμη δεν έχει εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης.

“Ένα κομμάτι του παζλ λείπει ακόμη”, επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν επίσης “να μάθουν αν η covid-19 έχει εξαπλωθεί και αλλού στην κοινότητα και αν κυκλοφορεί”.

Οι νεοζηλανδικές αρχές εκτίμησαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού στα γεύματα που σερβίρονται στα αεροπλάνα, υπογραμμίζοντας ότι η γυναίκα είχε εργαστεί για τελευταία φορά οκτώ ημέρες προτού βρεθεί θετική, ενώ πρόσθεσαν ότι συνήθως εργάζεται στη λάτρα.

Η Νέα Ζηλανδία είχε εντοπίσει πολλά κρούσματα covid-19 πριν τρεις εβδομάδες, τερματίζοντας μια περίοδο περισσότερων από δύο μηνών χωρίς καμία νέα μόλυνση. Η πηγή των κρουσμάτων αυτών ήταν ένα ξενοδοχείο όπου παρέμεναν σε καραντίνα όσοι έφταναν στη χώρα από το εξωτερικό.

Η Νέα Ζηλανδία παραμένει στο επίπεδο 1 του συναγερμού, το χαμηλότερο, χωρίς περιορισμούς. Σύμφωνα με τον Χίπκινς, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν άμεσα νέα μέτρα ή να αλλάξει το επίπεδο συναγερμού στη χώρα. “Θα πρέπει να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία προτού λάβουμε οποιαδήποτε τέτοια απόφαση”, σημείωσε ο ίδιος.

Οι υγειονομικές αρχές εξετάζουν πώς η οικογένεια –ένας πατέρας, μία μητέρα και η κόρη τους– μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, “αν υπάρχει η covid-19 στην κοινότητα (…) ή αν πρόκειται για την αρχή μιας αλυσίδας μολύνσεων”, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.

Για προληπτικούς λόγους το λύκειο όπου φοιτά το κορίτσι θα παραμείνει κλειστό τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ θα διενεργηθούν διαγνωστικά τεστ σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό του.

Η Νέα Ζηλανδία έχει σχεδόν καταφέρει να εξαλείψει την covid-19 στο έδαφός της, με τις προσπάθειές της να έχουν κερδίσει επαίνους από το εξωτερικό. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί στη χώρα λιγότερα από 2.000 κρούσματα κορονοϊού και 25 θάνατοι από covid-19. Η χώρα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει κλείσει τα σύνορά της στους ξένους ταξιδιώτες από τον Μάρτιο και την προηγούμενη άνοιξη επέβαλε αυστηρό lockdown για πέντε εβδομάδες.

Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 αναμένεται να ξεκινήσει στις 20 Φεβρουαρίου, καθώς το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έφτασε στη Νέα Ζηλανδία νωρίτερα από το αναμενόμενο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: madata.gr