Νέες Αντικειμενικές Αξίες: Τι αλλάζει στον χάρτη των ακινήτων; Τι σημαίνει για τον ΕΝΦΙΑ;

0
35

Ανατροπές στον χάρτη των ακινήτων φέρνουν οι νέες 13.808 αντικειμενικές αξίες. 

Παρουσιάζοντας τις νέες αντικειμενικές αξίες, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών διορθώνει αδικίες, κενά και λάθη του παρελθόντος και διευρύνει τη φορολογική βάση.

Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι ο ΕΝΦΙΑ αναδιαμορφώνεται χωρίς να αυξάνεται το συνολικό ποσό. Οι όποιες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, του οποίου οι συντελεστές θα προσαρμοστούν. Δεν θα επιβαρυνθεί η μεσαία τάξη, τόνισε και πρόσθεσε πώς αυτοί που θα επιβαρυνθούν είναι οι έχοντες κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υποφορολογούνταν. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί για να ελαφρύνουν τα βάρη σε άλλες κατοικίες.

 
Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης παρουσίας τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, θέμα που θα εξαρτηθεί με βάση τον δημοσιονομικό χώρο.

Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών φέρνει 13.808 νέες ζώνες.

Οδηγεί σε αυξήσεις σε περιοχές που έως τώρα υποφορολογούνταν, όπως σε τουριστικές περιοχές και περιοχές με έντονο οικιστικό ενδιαφέρον.

Πλέον στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών επεκτείνεται στο 98% των περιοχών από 85% σήμερα.

Αυξήσεις έχουμε, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, κυρίως σε ζώνες τουριστικών περιοχών, αλλά και περιοχές με υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον. Στη Μύκονο υπάρχει ζώνη που η αντικειμενική αξία αυξάνει πάνω από 200%, σημείωσε.

Στην Αττική, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες καταγράφονται σε περιοχές με έντονη ανάπτυξη και οικιστικό ενδιαφέρον όπως τα νότια προάστια.

Οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν κυρίως στις περιοχές που θεωρούνται «τουριστικά φιλέτα» αλλά και σε περιοχές των νοτίων προαστίων με έντονη οικοδομική δραστηριότητα, όπως είναι για παράδειγμα το Ελληνικό.

Οι πολίτες θα μπορούν σε λίγες ημέρες μέσω ψηφιακού χάρτη να υπολογίσουν την αντικειμενική αξία των ακινήτων τους.

Για το σύνολο της επικράτειας η εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης είναι γενικά ανοδική: στο +8%

-στο 55% του συνόλου των ζωνών οι αξίες αυξάνονται με την κατά μέσο όρο αύξηση στο 19,5%

-στο 21% του συνόλου των ζωνών καταγράφεται μείωση με μέσο όρο μείωσης 14,76%

-στο 24% του συνόλου των ζωνών παραμένουν αμετάβλητες.

– Στις 133 νέες εντάξεις οι τιμές ζώνης αυξάνονται 41% κατά μέσο όρο

Στις 3.478 νέες περιοχές που αποκτούν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες η εικόνα είναι η εξής:

– για το 40% υπάρχουν αυξήσεις 26% κατά μέσο όρο

– για το 44% προκύπτουν μειώσεις

Ο ΕΝΦΙΑ
«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης περιούσιας σε συνέχεια της μεσοσταθμικής μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 22% που τέθηκε σε εφαρμογή το 2019» είπε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2022 και θα αποπληρωθεί σε περισσότερες από τις υφιστάμενες 6 δόσεις.

Πολιτική αντιπαράθεση για τις νέες αντικειμενικές αξίες – ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ στα χαρακώματα

Αλλάζει ο χάρτης της κτηματαγοράς καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώνονται σήμερα από το οικονομικό επιτελείο δημιουργούν ένα νέο καθεστώς, βάζοντας τέρμα, σύμφωνα με όσα έχει τουλάχιστον έχουν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη, στις στρεβλώσεις του παρελθόντος.
Οι νέες αντικειμενικές πυροδότησαν νέα πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, βουλευτή ΝΔ, να σημειώνει ότι θα υπάρξουν «μερικές αυξήσεις, υπάρχουν όμως και πολλές προσαρμογές. Ήταν καιρός να γίνει, είχε καθυστερήσει».

Ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι «είναι δύσκολο να φτιάξεις τις ζώνες σωστά», ενώ για την αύξηση στις αντικειμενικές της Μυκόνου είπε: «Εντάξει η Μύκονος είναι αυτή όμως».

«Το σημαντικό είναι πρώτον ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και δεύτερον ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο τομέας της μεταβίβασης ακινήτων και να ξαναμπούν τα ακίνητα στο τραπεζικό προϊόν».

Από τη μεριά του, ο Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι θα πρέπει να ελαφρυνθεί το βάρος που σηκώνουν τα μεσαία νοικοκυριά».

«Το ερώτημα που μπαίνει είναι αν η μέση ελληνική οικογένεια σε 5 με 10 θα μπορεί να αγοράζει και να συντηρεί ένα σπίτι».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε ότι: «πρέπει να γίνουν βήματα στην απονομή της φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά εδώ διαμορφώνετε μια πολεμική κατάσταση».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως: «μετά την πανδημία θα πρέπει να δούμε την πραγματική ελάφρυνση του εισοδήματος της μεσαίας τάξης και την ενίσχυση του εισοδήματος του φτωχού και του μεσαίου συμπολίτη μας».

«Από την φοροεπιδρομή πάμε στην φοροαπαλλαγη», ήταν η απάντηση του Μπάμπη Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι: «το βασικό είναι ότι οι φόροι θα μειωθούν συνολικά».

Παρουσιάστηκε ο «χάρτης» των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων – Αναλυτικά οι αλλαγές

Τον χάρτη των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, ο οποίος μετά τις αναπροσαρμογές καλύπτει το 98% των εντός σχεδίου περιοχών της χώρας, από 85% που ήταν μέχρι τώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις στη μεσαία τάξη και στη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων.

Ο στόχος των αναπροσαρμογών είναι οι νέες τιμές να συγκλίνουν με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, να διορθωθούν κενά και αδικίες και να διευρυνθεί η φορολογική βάση μέσω δικαιότερης κατανομής του ΕΝΦΙΑ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες θα γίνει η αναδιάρθρωση του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να απορροφηθούν οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ενώ προανήγγειλε και νέες μειώσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας βάσει των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

“Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν συνεπάγονται αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να ανησυχούν. Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για συνεχείς μειώσεις των φόρων. Η συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας θα μείνει στα ίδια επίπεδα” δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει για το 2022 θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες και όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών θα καταβληθεί σε περισσότερες δόσεις από 6 που προβλέπονται έως τώρα.

Παράλληλα μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή η ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν να ενημερώνονται όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τον χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών τιμών περιλαμβάνει 13.808 περιοχές από τις οποίες οι 3.643 είναι είτε νέες περιοχές που προστέθηκαν στο σύστημα είτε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

Όπως είπε ο Χ. Σταϊκούρας οι αυξήσεις αφορούν σε τιμές ζώνης τουριστικών περιοχών σε όλη τη χώρα. Ανέφερε για παράδειγμα περιοχή της Μυκόνου όπου η αύξηση είναι σε επίπεδα μεγαλύτερα του 20% έναντι τιμής 1.200 ευρώ που ίσχυε έως τώρα. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών οι αυξήσεις συνεπάγονται επιβαρύνσεις μόνο σε περιοχές που έως τώρα υποφορολογούνταν.

Στην Αττική, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες καταγράφονται σε περιοχές με έντονη ανάπτυξη και οικιστικό ενδιαφέρον όπως τα νότια προάστια. Μειώσεις προβλέπονται στην ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος:

Για το σύνολο της επικράτειας η εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης είναι γενικά ανοδική, στο +8%
στο 55% του συνόλου των ζωνών οι αξίες αυξάνονται με την κατά μέσο όρο αύξηση στο 19,5%
στο 21% του συνόλου των ζωνών καταγράφεται μείωση με μέσο όρο μείωσης 14,76%
στο 24% του συνόλου των ζωνών παραμένουν αμετάβλητες.
στις 133 νέες εντάξεις οι τιμές ζώνης αυξάνονται 41% κατά μέσο όρο
Στις 3.478 νέες περιοχές που αποκτούν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες η εικόνα είναι η εξής:

για το 40% υπάρχουν αυξήσεις 26% κατά μέσο όρο
για το 44% προκύπτουν μειώσεις
Σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων παρουσιάζεται παρακάτω ένας νέος χρήσιμος οδηγός.

Πηγή: madata.gr