Νέες απειλές από Ρωσία σε Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

0
52

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα τις μετατρέψει αμέσως από ουδέτερες σε εχθρικές χώρες και πιθανούς στόχους για τη Ρωσία.

Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, Αναπληρωτής Πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

«Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος – ή πιθανός στόχος – για ένα χτύπημα», πρόσθεσε ο Πολάνσκι. «Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους».

Μέλη του ΝΑΤΟ μέχρι τέλος του μήνα Φινλανδία και Σουηδία αν καταθέσουν αίτημα την άλλη εβδομάδα

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Πολάνσκι υποβάθμισε τον αντίκτυπο της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό».

Απειλές για την ιστορική απόφαση
Με τον πόλεμο στα μέτωπα της Ουκρανίας να μαίνεται η Ευρώπη προσπαθεί να θωρακιστεί απέναντι στην αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα.

Η Φινλανδία θα καταθέσει αίτημα εισόδου στο ΝΑΤΟ βάζοντας τέλος σε 76 χρόνια ουδετερότητας.

«Εάν ρωτάτε πως (η Ρωσία) βλέπει την πιθανότητα ένταξής μας, εάν συμβεί, η απάντησή μου είναι πως αυτοί το προκάλεσαν και ας κοιταχτούν στον καθρέφτη» δήλωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σαούλι Νιϊστο.

Η Ρωσία απάντησε με ακόμη ένα σκληρό μήνυμα, προειδοποιώντας για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και πυρηνικό ολοκαύτωμα.

«Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, που εκπαιδεύουν στρατεύματα να τα χρησιμοποιούν, που στέλνουν μισθοφόρους και κάνουν ασκήσεις στα σύνορά μας, αυξάνουν την πιθανότητα ανοιχτής σύρραξης ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία. Ένας τέτοιος πόλεμος, υπάρχει πάντα το ρίσκο να εξελιχθεί σε γενικευμένη πυρηνική σύρραξη» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Μέχρι να γίνει επίσημα δεκτή στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία έχει από σήμερα στα χέρια της ακόμη μία ισχυρή συμφωνία απέναντι στις ρωσικές επιδιώξεις στη Βαλτική.

Η Βρετανία έγινε εγγυήτρια των αμυντικών ισορροπιών στην περιοχή, υπογράφοντας αμυντική συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, που επίσης ετοιμάζεται για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα επιχειρούν και θα ασκούνται μαζί, “παντρεύοντας” τις δυνατότητες ασφαλείας και άμυνας και δεσμεύονται πως θα συνδράμουμε πάντοτε ο ένας τον άλλο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία πλέον και τα βρετανικά πυρηνικά όπλα, είναι δυνατό να βρεθούν στα σύνορα με τη Ρωσία σε περίπτωση πολέμου.

Πηγές του ΝΑΤΟ, αναφέρουν ότι Φινλανδία και Σουηδία είναι έτοιμες για την ένταξή τους στη Συμμαχία και μάλιστα αυτή μπορεί να έρθει με μια διαδικασία fast track λόγω των συνθηκών.

Στην Ουκρανία, ό,τι έχει απομείνει από το εργοστάσιο του Αζοφστάλ στην Μαριούπολη βομβαρδίζεται χωρίς έλεος από τις ρωσικές δυνάμεις.

Περισσότεροι από 1.000 άμαχοι και στρατιώτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στον τελευταίο ουκρανικό θύλακα αντίστασης. Το Κίεβο έχει προτείνει στην Μόσχα να επιτρέψει σε 700 τραυματίες να φύγουν από το υπό πολιορκία Αζοφστάλ με αντάλλαγμα Ρώσους αιχμαλώτους.

Οι ουκρανικές δυνάμεις από την πλευρά τους χτυπούν ρωσικούς στόχους στην κοιλάδα του Ντονμπάς κάνοντας τις ρωσικές επιχειρήσεις στην περιοχή εξαιρετικά δύσκολες.

Οι μάχες μαίνονται και στα νότια με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς να είναι συνεχείς στα Βόρεια της κατεχόμενης Χερσώνας.

Πηγή: madata.gr