Νέες περιοχές σε σκληρό Lockdown – Ανοίγουν Λύκεια, λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

0
37

Δείτε την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και τα νέα μέτρα  από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά. Μαζί του και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

 Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Βάνα Παπαευαγγέλου:  ενδοοικογενειακή μετάδοση παραμένει ένα μεγάλο «αγκάθι»

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, λέγοντας πως οι μεγάλες πόλεις παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, τονίζοντας πως η ενδοοικογενειακή μετάδοση παραμένει ένα μεγάλο «αγκάθι».

«Να προσέχουμε χωρίς υπερβολές», είπε ακόμα, σημειώνοντας πως την τελευταία εβδομάδα είχαμε πάνω από 3.000 κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο, όμως έχουν αυξηθεί και τα τεστ. Ο δείκτης θετικότητας έχει παραμείνει σταθερός τις τελευταίες μέρες και μάλιστα παρουσιάζει μια μικρή μείωση.

«Την επόμενη εβδομάδα με τα ατομικά τεστ θα έχουμε περισσότερα κρούσματα αλλά αυτός είναι και ο στόχος, να καταγράφουμε τους ασυμπτωματικούς φορείς», σημείωσε ακόμη, λέγοντας πως 5.500 συμπολίτες μας νοσηλεύονται με κορονοϊό και πως η πληρότητα των εντατικών φτάνει το 85%.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στα Λύκεια που ανοίγουν από Δευτέρα, 12.04.2021, υπογραμμίζοντας πως όλες οι κινήσεις «χαλάρωσης των μέτρων» θα γίνεται σταδιακά (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την επαναλειτουργία των Λυκείων).

Χαρδαλιάς: Σε σκληρό Lockdown η Περιφερειακή Ενότητας Κω, του δήμου Ήλιδας

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε τα εξής:

«Η επιδείνωση έχει ως αποτέλεσμα με ομόφωνη εισήγηση των ειδικών την ένταξη στο επίπεδο σκληρού Lockdown 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας έχει ως αποτέλεσμα, με ομόφωνη εισήγηση των επιδημιολόγων, την ένταξη στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου:

Της Περιφερειακής Ενότητας Κω, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 110 από 31 στις 30 Μαρτίου (τα κρούσματα δηλαδή έχουν υπερτριπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες).

Του Δήμου Ηλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, που έχει 116 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Μαρτίου είχε 79 (δηλαδή τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 46,83%). Πηγή: Protagon.gr

Παράλληλα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε την παράταση του lockdown σε πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Κατεβαίνουν από το «βαθύ κόκκινο» στο «κόκκινο» από Δευτέρα

Η  Αιτωλοακαρνανία

η Αργολίδα  και μέρος της Φθιώτιδας.

Επίσης οι δήμοι Μαντουδίου, Ιστιαίας – Αιδηψού, ο δήμος Κατερίνης, ο δήμος Αστυπάλαιας και ο δήμος Σκιάθου.

Ανοίγουν Λύκεια και λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

 «ΑΠό Δευτέρα επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση το ΟΠΑΠ play. Το λιανεμπόριο συνεχίζεται αλλά αλλάζει το όριο ατόμων στα καταστήματα.

Αποφασίστηκε επίσης η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην Αχαΐα με click in shop και click away, ενώ στην Θεσσαλονίκη μόνο με click away. Στην Κοζάνη δεν θα επαναλειτουργήσουν.

«Νωρίς ακόμη για το Πάσχα…»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν εξετάζονται σενάρια «ανοίγματος» των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ενόψει του Πάσχα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν ξεκάθαρος: Συγκεκριμένα τόνισε πως απέχουμε ακόμη τρεις εβδομάδες από το Πάσχα κι έτσι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, αποφεύγοντας να δώσει την οποιαδήποτε -πιο συγκεκριμένη- απάντηση.

Σε ερώτηση σχετικά με τα εμπορικά κέντρα, η Βάνα Παπαευαγγέλου απάντησε πως οι ειδικοί αποφάσισαν να επανεξετάσουν την επαναλειτουργία τους σε επόμενη συνεδρίαση, καθώς κρίθηκε πως ακόμη είναι νωρίς. «Άλλο να περιμένεις έξω, στην Ερμού κι άλλο σε ένα κλειστό εμπορικό κέντρο, παρά το ότι είναι ψηλοτάβανα και ως χώροι μεγάλοι».

Μαγιορκίνης: Επιβαρύνθηκαν Αττική και Θεσσαλονίκη
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος τόνισε πως η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή, συμπληρώνοντας ότι παρατηρήθηκε σταθεροποίηση των θανάτων. «Η Αττική επιβαρύνθηκε κατά 7% και η Θεσσαλονίκη σε 8%, ως προς τα ενεργά κρούσματα», ανακοίνωσε συγκεκριμένα.

Πηγή: madata.gr