Νέες πληροφορίες για την αράχνη καμήλα που έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα

0
79

Μπορεί η όψη του εν λόγου είδους να είναι τρομακτική αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα ζώο ακίνδυνο όπως αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (ΜΒΓ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μαρία Χατζάκη.

«Δεν είναι καθόλου επικίνδυνα ζώα. Υπάρχουν αλλά είναι αρκετά σπάνια. Βρίσκονται συνήθως μέσα στο χώμα και ζουν εκεί. Είναι νυχτόβια και δεν θα τα δει κανείς να τα δει πάνω σε φυλλωσιές. Βρίσκονται συχνά σε εργοτάξια σε σημεία δηλαδή όπου έχουν σκαφτεί» σημειώνει.

Τα συγκεκριμένα ζώα που μοιάζουν και είναι συγγενικό είδος των αραχνών μπορούν να τσιμπήσουν τον άνθρωπο αλλά δεν είναι επιθετικά.

«Εάν για παράδειγμα βρεθούν κοντά σε κάποιον άνθρωπο μπορούν να τον τσιμπήσουν με τις δαγκάνες τους χωρίς όμως να του προκαλέσουν ζημιά»

Σημειώνεται πως η camel spider τρέφεται κυρίως με άλλα μικρά έντομα.

Πανικό έχει προκαλέσει ένα σπάνιο είδος αράχνης που έχει κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα.

Ο λόγο για το είδος αράχνης camel spider, το οποίο έχει κάνει την εμφάνισή του σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων σε Τρίκαλα, Κορινθία και Ναύπλιο.

Τελευταίο «κρούσμα» φέρεται να σημειώθηκε στο σπίτι μιας οικογένειας στο Λογγάκι Τρικάλων.

Η συγκεκριμένη αράχνη, όπως αναφέρει το in.gr  μπορεί να φτάσει τα 20 εκατοστά σε μήκος, δεν είναι δηλητηριώδης, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς μεταφέρει βακτήρια, αφού τρέφεται με νεκρά ζώα που βρίσκονται σε στάδιο αποσύνθεσης.

Μοιάζει με σκορπιό, αράχνη, έντομο και φαίνεται τρομακτικό, συμπεριφέρεται επιθετικά, τρέχει γρήγορα, κάνει άλματα κι έχει σφιχτό κέλυφος.

Το «Camel spider», όπως ονομάζεται, είναι ένα είδος πλάσματος με ένα συνδυασμό πρωτόγονων χαρακτηριστικών και σημείων υψηλής ανάπτυξης.

Το σώμα αποτελείται από την κοιλιά, το στήθος, το κεφάλι.

Καλυμμένο με ανθεκτικό κέλυφος, και επιμήκη κοιλιά, χωρισμένη σε διάφορα τμήματα.

Το μέγεθος των φτερών δεν είναι μεγαλύτερο από 7 cm.

Ζει σε ερημικές, ημι-έρημες περιοχές και στέπες. Προτιμά την ξηρή γη, και την υψηλή θερμοκρασία.

Πολλά είδη ζουν στην έρημο Gobi, στον Βόρειο Καύκασο, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, αλλά τα περισσότερα τα συναντάς στην περιοχή της Σαχάρα.

Στην Ευρώπη, εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και στην Ισπανία.

Η καμήλα αράχνη σκάβει τρύπες στο έδαφος, κρύβεται κάτω από πέτρες, και επιτίθεται στα θύματά της από το πουθενά.

Τρέχουν με ταχύτητα 36 χλμ. την ώρα, κάτι που είναι πολύ δύσκολο για οποιοδήποτε μικρομεσάιο είδος να ξφύγει από αυτόν τον θηρευτή. Το μήκος της ουράς του μπορεί να εκτιναχθεί και στο 1 μέτρο.

Πηγή: madata.gr