Νέο φιάσκο με τις παραδόσεις της AstraZeneca

0
43

Μικρό καλάθι κρατάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που αναμένει να παραλάβει από την εταιρεία AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αναμένει να παραλάβει λιγότερο από το 50% των δόσεων που η εταιρεία έχει δεσμευτεί να παραδώσει στο β’ τρίμηνο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σε συνέντευξή της σε γερμανικές εφημερίδες, ότι η Ε.Ε., σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις θα λάβει 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 στο τρίμηνο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Όπως αναφέρει κοινοτική πηγή, σε αυτήν την εκτίμηση περιλαμβάνονται δόσεις από την Johnson & Johnson, η οποία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», να παραδώσει 50-55 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος Ιουνίου (αν λάβει το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων την προσεχή Πέμπτη).

 Επιπλέον, σε παλαιότερη συνέντευξη η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν είχε κάνει λόγο για 300 εκατομμύρια δόσεις στο β’ τρίμηνο χωρίς να συνυπολογίζεται η Johnson & Johnson.

AstraZeneca: Θα παραδώσει 40 εκατ. δόσεις μέχρι τέλος Μαρτίου
Σύμφωνα πάντα με την ίδια κοινοτική πηγή, η Κομισιόν αυτή τη στιγμή αναμένει από την AstraZeneca να παραδώσει μόλις 70 από 180 εκατομμύρια δόσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί προς την Ε.Ε. στο β’ τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία θα παραδώσει μόλις 40 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος Μαρτίου, έναντι των αρχικών της δεσμεύσεων για 120 εκατομμύρια.

Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των άνω των 65
Αργά το βράδυ της Κυριακής, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της εταιρείας AstraZeneca στους πολίτες άνω των 65 ετών.

Η σύσκεψη ήταν έκτακτη, ξεκίνησε γύρω στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, διήρκεσε αρκετές ώρες και επιστήμονες είδαν αναλυτικά τα νέα δεδομένα, πριν αποφασίσουν να επιτρέψουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες εξέτασαν, μεταξύ άλλων, μία μελέτη από τη Γερμανία αλλά και τι γίνεται στις χώρες που χρησιμοποιούν ήδη το εμβόλιο της AstraZeneca για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδας.

Αφότου μελέτησαν τα νέα δεδομένα, αποφάσισαν να πουν το «ναι».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη βοηθά το πρόγραμμα των εμβολιασμών στη χώρα μας, δεδομένου ότι στόχος είναι μέχρι τον Μάιο να έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες.

Πηγή: madata.gr