Νέο πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού ύψους 420 εκατ.

0
20

Η ενίσχυση από το πρόγραμμα θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά ΑΦΜ τα 400.000 ευρώ.
Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο και αφορά Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις τουρισμού, ενώ περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise, υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

«Πήραμε πριν από λίγο τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε και στην επίσημη ανακοίνωση ενός νέου Προγράμματος στήριξης του κλάδου του τουρισμού, ύψους έως 420 εκατομμύρια ευρώ. Κεφάλαιο κίνησης, μια επιδότηση η οποία θα είναι έως 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ» ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr, η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η καταβολή της επιχορήγησης θα πραγματοποιείται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης.

Ο κ. Γρηγόρης Τάσιος Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κι Αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε χθες (1/6) στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως τόνισε: «Τα χρήματα είναι το πραγματικό διαβατήριο για να ανοίξουμε. Είναι χρήματα επαρκή, μια σημαντική ενίσχυση. Οι λειτουργικές δαπάνες ενός ξενοδοχείου είναι οι προμήθειες. Κοινή ωφέλεια, δηλαδή λογαριασμοί. Δεν έχουμε πληρότητες λόγω covid.

Η ζήτηση δεν έχει μετατραπεί σε κρατήσεις. Έχουμε 2.000 ξενοδοχεία ανοιχτά στα 10.000 σύνολο. Έχουμε μέση πληρότητα 25-30%. Υπάρχει ζήτηση από τα Βαλκάνια. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τη βρετανική αγορά. Η αγορά ανοίγει καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Το 2019 δεν παίζει, ακόμα είναι νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις. Περιμένουμε μεγάλες αγορές να δώσουν μεγαλύτερο αριθμό κρατήσεων»

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 420 εκατ.€

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

-Ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια

-Τουριστικά γραφεία / πρακτορεία

-Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων

Θα δοθεί ως κεφάλαιο κίνησης επιχορήγηση των λειτουργικών δαπανών

•ενίσχυση 5% του τζίρου του 2019 για τα καταλύματα

•ενίσχυση 2,5% του τζίρου του 2019 για άλλες επιχειρήσεις

Μέγιστο ποσό ενίσχυσης: 400.000€
Πρέπει να αναλωθεί έως 31/12/2021

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

•Μείωση τζίρου : > 30% (2020-2019)

•Προσωπικό: τουλάχιστον ένας εργαζόμενος

•Αιτήσεις: από Ιούνιο έως 30 Σεπτεμβρίου www.ependyseis.gr

•Πληρωμή: αμέσως μετά την έγκριση της αίτησης

Πηγή: madata.gr