Νέοι ισχυροί σεισμοί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας – Καταρρεύσεις κτηρίων και εγκλωβισμένοι

0
11

Τρεις νέες ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν εκ νέου στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. 

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο πρώτος σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών σημειώθηκε στις 19.04 (ώρα Ελλάδας, 20.04 ώρα Τουρκίας), στην νότια επαρχία Χατάι, μία από τις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην τοποθεσία Ντεφνέ, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD.

Το επίκεντρό της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντάκιας στην Τουρκία και 70 χλμ. βόρεια της Λατάκιας στη Συρία.

Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 10 χλμ.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι αναφέρθηκαν ζημιές σε κτίρια στην Αντάκια και άλλοι ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Συρία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, αλλά και την Κύπρο.

Η σεισμική δόνηση των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη νότια τουρκική επαρχία Χατάι, μια από τις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, με τους 46.000 νεκρούς, σε Τουρκία και Συρία, προκάλεσε νέες καταρρεύσεις κτηρίων και εγκλωβισμό ενοίκων και περαστικών κάτω από τα συντρίμμια.

Λίγα λεπτά αργότερα, εκδηλώθηκαν δύο σεισμοί μεγέθους 5,8 και 5,2 Ρίχτερ αντίστοιχα στην περιοχή Σαμαντάγκ του Χατάι, με το εστιακό τους βάθος να προσδιορίζεται στα 7 χιλιόμετρα.

  Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι αναφέρθηκαν ζημιές σε κτίρια.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, επικράτησε πανικός στην περιοχή, με τους σεισμοπαθείς να βγαίνουν πανικόβλητοι από τις σκηνές, καθώς φοβήθηκαν ενδεχόμενες πτώσεις δέντρων, ενώ υπάρχουν και αναφορές για τραυματίες.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο σεισμός προκάλεσε πανικό στους σεισμόπληκτους και σήκωσε μεγάλα σύννεφα σκόνης στην κατεστραμμένη πόλη. Ανέφερε καταρρεύσεις ήδη κατεστραμμένων κτιρίων και δραματικές εκκλήσεις κατοίκων για βοήθεια.

Σύμφωνα με την AFAD, περισσότεροι από 6.000 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.

Η Μούνα αλ Ομάρ, κάτοικος Αντάκιας, είπε πως την ώρα του σεισμού βρισκόταν σε σκηνή που έχει στηθεί σε πάρκο της πόλης. «Νόμιζα ότι η γη θα ανοίξει κάτω από τα πόδια μου», είπε κλαίγοντας, καθώς κρατούσε τον 7χρονο γιο της στην αγκαλιά της. «Θα γίνει και άλλος μετασεισμός;» διερωτήθηκε.

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η Τουρκική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD) προειδοποίησε τους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών που επλήγησαν από τους σημερινούς σεισμούς για τσουνάμι. 

«Οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν. Κάποιοι μπορεί να φτάσουν έως και 6 ρίχτερ ή μεγαλύτεροι. Είναι πολύ σημαντικό να μην εισέρχεστε σε κατεστραμμένα κτίρια. Καταγράψαμε μέσα σε 13 ημέρες όσους σεισμούς γίνονται σε τέσσερις μήνες. Ένας μετασεισμός συμβαίνει κάθε τρία με τέσσερα λεπτά», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της AFAD.

Πηγή: madata.gr