New York Times: Η Ελλάδα αψήφησε τις πιθανότητες στην πανδημία

0
143

Ευχάριστη έκπληξη εν μέσω του κορoνοϊού χαρακτηρίζουν την χώρα μας οι New York Times, λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα παραδερνόταν αρκετά χρόνια στην αστάθεια, η ανταπόκριση της ηγεσίας στην πανδημία κέρδισε τους επαίνους των πολιτών.

Επί χρόνια, η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως ένα από τα πιο προβληματικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που τη βάραινε αλλά και της διαφθοράς και της πολιτικής αστάθειας. Ωστόσο, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία του κορoνοϊού, η χώρα εξελίχθηκε σε ευχάριστη έκπληξη: το ξέσπασμα φαίνεται να είναι πολύ πιο περιορισμένο απ’ ό,τι αναμενόταν, γράφει το δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος, καθώς ο ιός εξαπλωνόταν στην Ευρώπη, πολλοί Έλληνες φοβόντουσαν το χειρότερο: ότι θα γινόντουσαν η επόμενη Ιταλία ή Ισπανία. Δεδομένου ότι το σύστημα υγείας της χώρας είχε αποδυναμωθεί από την οικονομική κρίση που κράτησε μια δεκαετία και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στην ΕΕ, μετά την Ιταλία, η χώρα ήταν αρκετά ευάλωτη απέναντι στον ιό.

Ωστόσο ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ εξαιτίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα παραμένει πολύ μικρός συγκριτικά με τα στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

 Τώρα μια χώρα που έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζεται ως το προβληματικό παιδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιορτάζει την απόκριση της κυβέρνησής της και ανυπομονεί να επανεκκινήσει την οικονομία της, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα αψήφησε τις πιθανότητες», λέει ο Kevin Featherstone, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics.

«Καθώς η χώρα έχει διενεργήσει τεστ σε πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού της, είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς πόσο μεγάλη είναι η εξάπλωση του ιού στη χώρα. Ωστόσο το σύνολο των θανάτων είναι χαμηλό — 138 σε πληθυσμό σχεδόν 10,7 εκατομμυρίων — κάτι που προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς, ειδικά δεδομένου του μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων. Και πηγή μεγάλης ανακούφισης» λέει η αρθρογράφος αναφερόμενη στο διάγγελμα, την Τρίτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα χρονικό πλαίσιο για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Τα συστατικά της επιτυχίας

Το δημοσίευμα αναφέρει πως «μόνο 69.833 άτομα έχουν ελεγχθεί για τον ιό στην Ελλάδα, όμως ειδικοί συμφωνούν ότι η απόφαση της χώρας να εφαρμόσει γρήγορα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να ενισχύσει το αποδυναμωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψής της βοήθησε στον περιορισμό του ξεσπάσματος.Το ίδιο και η προθυμία πολλών Ελλήνων να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες».

Η εφημερίδα αναφέρει ενδεικτικά κάποια από τα μέτρα που έλαβε πολύ νωρίς η ελληνική κυβέρνηση, όπως η ακύρωση του καρναβαλιού στις 27 Φλεβάρη, μια μέρα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη Θεσσαλονίκη και το κλείσιμο των σχολείων στις 11 Μαρτίου. «Δύο μέρες αργότερα, η Ελλάδα περιόρισε τα μη αναγκαία ταξίδια και έκλεισε καφετέριες, εστιατόρια, βιβλιοθήκες, μουσεία και άλλα μέρη. Σύντομα, όσοι επέστρεφαν από το εξωτερικό έμπαιναν σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων, την οποία αν παραβίαζαν κινδύνευαν να πληρώσουν πρόστιμο €5.000. Κάθε πολίτης της χώρας έπρεπε να ειδοποιεί το κράτος κάθε φορά που ήθελε να βγει από το σπίτι του, ακόμα και για να βγάλει βόλτα τον σκύλο».

«Ενεργήσαμε με γνώμονα την πρόληψη. Αποφασίσαμε συνειδητά να κάνουμε μια σημαντική οικονομική θυσία αντί θα θυσιάσουμε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το άρθρο συγκρίνει στα στοιχεία της επιδημίας της Ελλάδας με εκείνα του Βελγίου, μιας χώρας με παρόμοιο πληθυσμό, που ωστόσο έχει καταγράψει 7.331 θανάτους. Επίσης παραθέτει τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, με 3.337 προσλήψεις και αύξηση 70% των κλινών ΜΕΘ.

«Η κινητοποίηση ήταν πολύ γρήγορη» σχολιάζει η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Όπως επισημαίνει, χωρίς αυτήν το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να αντέξει το ξέσπασμα του ιού. Όπως σημειώνει η αρθρογράφος, πολλοί Έλληνες ανά τη χώρα αποδέχτηκαν γρήγορα τη νέα πραγματικότητα, απέχοντας από δραστηριότητες όπως οι συγκεντρώσεις για το παραδοσιακό σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα. Αυτό μπορεί να θεωρούνταν αδιανόητο πριν από μερικούς μήνες, γράφει χαρακτηριστικά.

Το άρθρο κάνει ειδική αναφορά στον Σωτήρη Τσιόδρα, τον «λοιμωξιολόγο με την ήρεμη φωνή» που, μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά, έχουν αναλάβει την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για τον κορωνοϊό με «μεγάλη τηλεθέαση».

Σύμφωνα με τον κ. Featherstone, η κυβέρνηση «ακολούθησε την επιστήμη» επιλέγοντας τον Δρ. Τσιόδρα ως επικεφαλής της πολιτικής της, ενώ η ανάθεση στον κ. Χαρδαλιά της επίβλεψης της τήρησης των μέτρων διασφάλισε ότι όλα θα πήγαιναν ομαλά. «Καμία από αυτές τις ενέργειες δεν είναι συνηθισμένες για ελληνικές κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν κρίση», αναφέρει, εξηγώντας ότι αντανακλούν πιθανώς το επαγγελματικό background του Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε εργαστεί στο παρελθόν ως οικονομικός αναλυτής.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και απόψεις Ελλήνων πολιτών που εκφράζουν την περηφάνια τους για το «success story» της χώρας μας. Ο Παύλος Ελευθεριάδης από τη Θεσσαλονίκη λέει ότι τον εξέπληξε ευχάριστα η απόκριση της κυβέρνησης. «Ένιωσα περηφάνια που υπάρχει κράτος. Υπάρχουν πολιτικοί που ακούνε τους επιστήμονες», δήλωσε στην εφημερίδα.

Και επικρίσεις

H αρθογράφος των New York Times επισημαίνει πάντως ότι, παρά τις μέχρι τώρα επιτυχίες της κυβέρνησης, δεν λείπουν και οι επικρίσεις, όπως π.χ. για το γεγονός ότι έχει υποβληθεί σε τεστ μόνο για κορωνοϊό μόνο το 1% του πληθυσμού.

Ένας άλλος τομέας στον οποίον εστιάζουν οι επικριτές αφορά στις συνθήκες διαβίωσης στις δομές προσφύγων και μεταναστών, σημειώνει η αρθρογράφος, υπενθυμίζοντας ότι έχουν σημειωθεί κρούσματα σε καταυλισμούς στην Ελλάδα και περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν στο Κρανίδι. «Επίσης κάποιοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για αναφορές βίαιης συμπεριφοράς από αστυνομικούς κατά την επιβολή των κανόνων lockdown της χώρας», προσθέτει το δημοσίευμα. Τέλος, το άρθρο αναφέρεται στο πλήγμα που αναμένεται να δεχτεί ο ελληνικός τουρισμός λόγω της κρίσης και στην κρισιμότητα της αντιμετώπισης και αυτού του προβλήματος από την κυβέρνηση.

Ο Κώστας Θυμιούδης, ένας 50χρονος οδηγός ταξί επίσης από τη Θεσσαλονίκη, παρόλο που δεν ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο με την κυβέρνηση, λέει ότι εγκρίνει τις πράξεις της σημειώνοντας ότι «πήρε μέτρα νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη». «Ορισμένοι Ευρωπαίοι δεν μας είχαν σε μεγάλη υπόληψη. Τους αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος», λέει ο 54χρονος Κώστας Χατζόπουλος.

Πηγή: madata.gr