Ο αναλυτικός χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα. Σύψας: Πότε αναμένεται το δεύτερο κύμα

0
96

Για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα μίλησε, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας. Όπως είπε χαρακτηριστικά οι πανδημίες είναι φαινόμενα που ακολουθούν κύκλους και πως το μπουρίνι πέρασε από πάνω μας, μπορεί όμως να επανέλθει, ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα μέτρα στην Ελλάδα, ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει συμμόρφωση από τους πολίτες, όχι όμως με την ίδια προσήλωση που υπήρξε τους προηγούμενους μήνες, ενώ υπογράμμισε ότι μια από τις ομάδες που παρεκκλίνουν από τις οδηγίες είναι οι νέοι. Σε αυτή την κατηγορία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό MEGA ο καθηγητής μίλησε για το άνοιγμα του τουρισμού, μια διαδικασία που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες. Ο κ. Σύψας είπε ότι, εκτός από τα μέτρα που θα λάβει ο κρατικός μηχανισμός, «ο παράγων που θα καθορίσει πώς θα τα πάμε είναι η συμπεριφορά των πολιτών», επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τα φαινόμενα συνωστισμού».

Τέλος, για το ενδεχόμενο έλευσης ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού το φθινόπωρο, ο Νίκος Σύψας εκτίμησε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, ενώ για την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα είπε πως «είμαστε περισσότερο έτοιμοι ως σύστημα υγείας, ο πολίτης ξέρει καλύτερα πώς πρέπει να συμπεριφέρεται, ενώ έχουμε και κάποια φάρμακα στη διάθεσή μας».

Συνολικά 15 είναι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ελλάδα (δείτε εδώ περισσότερα). Συνολικά οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν τις 3.390.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, δεν έχει καταγραφεί κάποιος νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο.

Τρία από τα νέα κρούσματα είναι από πτήσεις εξωτερικού ενώ τα 12 είναι από την Ξάνθη ενώ στον χάρτη παρακάτω μπορείτε να δείτε ποιες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Συνολικά τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα είναι 191.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από το σύνολο των 3.390 κρουσμάτων, 757 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1881 (55.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών

Πηγή: madata.gr