Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν θα κάνει Αγιασμό σε εξωτερικό χώρο -Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τα Θεοφάνεια

0
10

Σε πορεία αποκλιμάκωσης της έντασης με την Πολιτεία κινείται η Εκκλησία. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αναμένεται να μην πάει τελικά στο Μοσχάτο όπου κατά την εξουσιοδότηση από την Ιερά Σύνοδο θα έκανε Αγιασμό των υδάτων, συνοδευόμενος μόνο από έναν διάκο, ενώ δεν θα γίνουν Αγιασμοί σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως αναφέρει το protothema, μετά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της ορκωμοσίας των μελών της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το κλίμα σύγκρουσης που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο εικοσιτετράωρο άρχισε να αλλάζει. Για συναίνεση μιλούσαν πηγές και από τις δύο πλευρές.

Το πρωθυπουργικό γραφείο αποτύπωσε σε ανακοίνωσή του όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στους δύο άνδρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

Τόνισε δε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Από την πλευρά της εκκλησίας διατυπωνόταν ότι δεν υπάρχει διάθεση σύγκρουσης με την Πολιτεία και μάλιστα θεωρείται ζήτημα χρόνου να εκδοθεί εγκύκλιος για τον τρόπο εορτασμού των Θεοφανείων- με δεδομένη μάλιστα, πλέον και την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε κατ’ ουσίαν νόμιμα τα περιοριστικά μέτρα που είχαν εφαρμοσθεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Πάντως σε ένα βήμα έμπρακτης συναίνεσης η ίδια η Εκκλησία δεν προσέφυγε στο ΣτΕ για τα μέτρα που αποφάσισε η Πολιτεία για τα Θεοφάνεια. Για την Εκκλησία, έλεγαν αρμόδιες πηγές «είναι αδήρητη ανάγκη η συμπόρευση με την Πολιτεία ώστε να βγούμε από αυτή την εθνική δοκιμασία. Η Εκκλησία είναι και θα παραμείνει αρωγός της Πολιτείας σ’ αυτή την προσπάθεια».

Στην εγκύκλιο που αναμένεται, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δίνεται εντολή να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα που είχαν ορισθεί από την Πολιτεία, δεν θα γίνει κανένας Αγιασμός υδάτων σε εξωτερικό χώρο, ενώ και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν θα κάνει χρήση της συνοδικής εξουσιοδότησης που είχε λάβει ώστε να μεταβεί στο Μοσχάτο και να κάνει εκεί τον Αγιασμό, συνοδεία του διάκου του, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα συνάθροισης πιστών. «Η επικοινωνία ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία διατηρείται στα ανώτατα επίπεδα» σημείωναν οι ίδιες εκκλησιαστικές πηγές.

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τα Θεοφάνεια: Ηπια αστυνόμευση έξω από ναούς και ηχητικά μηνύματα

Η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών», τονίζουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ ενόψει του αυριανού εορτασμού των Θεοφανείων.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές είναι σε συνεχή συνεννόηση με ιεράρχες.

Τέλος, πρόκειται απόψε να πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, αν χρειαστεί να επέμβουν προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, αυτό θα γίνει.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το 285 του ΠΚ, προβλέπεται αυτόφωρο και πρόστιμο 1.500 ευρώ για όσους παραβούν τις απαγορεύσεις.

ΣτΕ: Νόμιμα τα περιοριστικά μέτρα στις εκκλησίες τα Χριστούγεννα

Κοζάνη: Κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι Ναοί τα Θεοφάνεια

Πηγή: madata.gr