Ο χάρτης των ηλικιών του κορονοϊού: Υπερδιπλάσιοι οι θάνατοι ανδρών – Τι ισχύει για τα παιδιά

0
63

Βαριά είναι η επίπτωση του κορωνοϊού σε άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών, όπως επιβεβαιώνουν συνεχώς τα δεδομένα για τη λοίμωξη Covid-19 στη χώρα μας.

Τα τρία στα τέσσερα θανατηφόρα περιστατικά του ιού είναι ηλικίας 65 ετών και πάνω, με τους άνδρες να είναι πολύ πιο ευάλωτοι σε σχέση με τις γυναίκες. Οι άνδρες θύματα του ιού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι διπλάσιοι συγκριτικά με τις γυναίκες του ίδιου ηλικιακού γρουπ που καταλήγουν εξαιτίας της νόσου.

Τα κρούσματα, όμως, στις ηλικίες από 65 και πάνω αντιπροσωπεύουν μόλις το 20.8% του συνόλου των θετικών στον Sars-CoV-2 περιστατικών. Η πλειονότητα των κρουσμάτων (41,8%) καταγράφεται στις ηλικίες 40 – 64 ετών, ενώ επτά στα δέκα περιστατικά κορωνοϊού είναι μεταξύ 18 έως 64 ετών.

Μέχρι και χθες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί 201 κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά από 0 έως 17 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 6,3% του συνόλου των περιστατικών.

Οι θάνατοι ανδρών είναι εμφανώς περισσότεροι σε σύγκριση με θανάτους του γυναικείου φύλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την ηλικιακή ομάδα 18 – 39 έχουν καταλήξει τρεις άνδρες , αλλά καμία γυναίκα.

Ολοι δηλαδή οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας σε νέους αφορούν σε άνδρες.

Επιπλέον, υπερδιπλάσιοι είναι οι θάνατοι ανδρών και για τις ηλικίες από 40 – 64 ετών (31 άνδρες έχουν καταλήξει σε αυτή την ηλικία, έναντι 12 γυναικών για την ίδια ηλικιακή ομάδα).

Το ανδρικό φύλο κατέχει την «πρωτιά» όχι μόνο στους θανάτους, αλλά και στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Η εικόνα αλλάζει, όμως, στον παιδικό πληθυσμό. Όπως φαίνεται στα επίσημα δεδομένα, τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά 0 – 17 ετών αφορούν στο γυναικείο φύλο. Συγκεκριμένα, είναι 102 έναντι 99 κρουσμάτων σε αγόρια από 0 έως 17 ετών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μέση ηλικία των διασωληνωμένων στα ελληνικά νοσοκομεία μειώνεται όσο προχωρά η πανδημία. Πλέον η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 58 έτη, σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Πριν από δύο μήνες, στις αρχές Μαΐου, η μέση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών ήταν τα 68 έτη. Αυτό μπορεί να εξηγείται από το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι προσέχουν πολύ περισσότερο, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα, δηλαδή τις αποστάσεις και τη χρήση μάσκας.

Σημειώνεται ότι παρά την ανοδική τάση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού κάθε μέρα – 23 χθες – σε ελεγχόμενα επίπεδα παραμένει τόσο η θνητότητα όσο και ο αριθμός νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες αλλά και διασωληνωμένων ασθενών στα νοσοκομεία.

Κορονοϊός: Αρνητικά τα πρώτα αποτελέσματα από τα τεστ στα αεροδρόμια

etypos

Πηγή: madata.gr