Ο Χρυσοχοΐδης παραδίδει στον Θεοδωρικάκο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

0
50

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ορκίστηκε ως νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διαδεχόμενος τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Από την πρώτη ημέρα διαχειριζόμαστε το πρωτόγνωρο και το έκτακτο είπε κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η ικανότητα διακυβέρνησης γίνεται κάθε ημέρα ικανότητα διαχείρισης κρίσεων, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι οι κρίσεις ορίζουν την ασφάλεια και η έννοια της ασφάλειας μετασχηματίζεται. «Αποχαιρετώ το υπουργείο, αλλά όχι τον δημόσιο βίο», ανέφερε, σημειώνοντας ότι από την πρώτη ως κυβέρνηση διαχειριζόμασταν ακόμα και το αφάνταστο.

«Βάλαμε βάσεις, νέες βάσεις για μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, κάνοντας αναφορά στην πρόσληψη 5.000 αστυνομικών, στην έκδοση της λευκής Βίβλου και στο νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις, ενώ σημείωσε ότι καθιερώθηκε διαφάνεια για τα στοιχεία που δημοσιοποιεί τακτικά η ΕΛ.ΑΣ. 

«Η Αστυνομία φυλάει τον Έβρο και τα χερσαία σύνορα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Αστυνομία κλήθηκε να εφαρμόσει μέτρα πανδημίας, κάτι για το οποίο δεν ήταν εκπαιδευμένη. Τα κατάφερε, πρόσθεσε, γιατί το έκανε με αυταπάρνηση.  Τώρα, ανέφερε, η αστυνομία συνεχίζει να δουλεύει με τους εμβολιασμούς. Αναφέρθηκε ακόμη στο έγκλημα στα Γλυκά Νερά, που δημιουργήθηκε ένα αίσθημα ανασφάλειας. Όμως, η αστυνομία είχε την ψυχραιμία, το θάρρος να κάνει τη δουλειά της και να εξιχνιάσει. Βασικός στόχος της αστυνομίας είναι να εμπνέει ασφάλεια. Για να τα καταφέρει θέλει ανοιχτό μυαλό, σχεδιασμό. «Μειώθηκε η εγκληματικότητα, το παρεμπόριο, ανέπνευσαν τα Εξάρχεια». 

«Ζούμε στην εποχή της κρίσης» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στην πανδημία, τις παγκόσμιες ανακατατάξεις. «Η αστυνομία ή θα είναι μέσα στην κοινωνία ή δεν θα τα καταφέρει», τόνισε, χαρακτηρίζοντας την ενδοοικογενειακή βία, την αθλητική βία και άλλες μορφές βίας ως συστημική βία.  

«Κεντρικός στόχος η ασφάλεια και η προστασία του δημόσιου χώρου χωρίς απειλή. Ασφάλεια για όλους, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε χαρακτηριστικά.», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που διαθέχεται τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην ηλεκτρική καρέκλα της Κατεχάκη. Διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για την εκπαίδευση, τις νέες δομές. Σε αυτό το πλαίσιο διατύπωσε την εμπιστοσύνη του στο προσωπικό της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. «Είναι φίλοι μας, αδέρφια μας, παιδιά μας», ανέφερε. 

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προστασία των συνόρων στον Έβρο και την πανδημία. «Ας αφήσουμε πίσω κάθε τεχνητό διχασμό. Και στο θέμα της ασφάλειας οφείλουμε να υπερβαίνουμε τις διαχωριστικές γραμμές και να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, αφήνοντας στην άκρη κάθε είδους προσωπικές ή κομματικές ιδιοτέλειες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τονίζοντας ότι υπηρέτησε διαχρονικά τον τομέα της δημόσιας ασφάλειας. «Θα μείνει στην ιστορία με χρυσά γράμματα ως ο υπουργός που εξάρθρωσε τη 17Ν» και έκανε λόγο δημιουργική αξιοποίηση του έργου που παρήχθη αυτά τα δύο χρόνια της θητείας Χρυσοχοΐδη

«Εχθρός μας είναι κάθε μορφή εγκλήματος», διεμήνυσε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη. 

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων λαμβάνει χώρα στην αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης του υπουργείου. 

Βασίλης Κικίλιας: Το υπουργείο Υγείας με σημάδεψε πολιτικά κι ανθρώπινα

Μέχρι νεωτέρας και μετά την εμπλοκή που προέκυψε με τον Ευάγγελο Αποστολάκη που αν και αρχικά συμφώνησε, στη συνέχεια αρνήθηκε να αποδεχθεί τη θέση του υπουργού στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, οι αρμοδιότητες του υπουργείου παραμένουν στην Κατεχάκη, με τον υπουργό να παραμένει πολιτικός προϊστάμενος και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να διατηρεί τον επιχειρησιακό συντονισμό. 

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας ξεκίνησε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του ευχαριστώντας όλους όσοι έδωσαν μαζί του τη μάχη για τον κορωνοϊό: «Φεύγω από το υπουργείο το οποίο με σημάδεψε ανεξίτηλα τόσο πολιτικά όσο και ανθρώπινα», ανέφερε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο υπουργό και τη νέα αναπληρώτρια υπουργό. «Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί και θα τους στηρίξω όσο χρειάζεται για να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση όπως αυτή της πανδημίας», συμπλήρωσε. 

«Πιστεύω στο ομαδικό παιχνίδι», είπε ο Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος και στο μπάσκετ, και θέλω να ξέρουν όλοι ότι θα τους βοηθήσουμε όσο χρειαστεί. 

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Θ. Πλεύρης χαρακτήρισε μεγάλη την τιμή που του έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να συνεχίσει το έργο στον τομέα της Υγείας. «Αφήνετε ένα έργο επιτυχημένο όχι μόνο όσον αφορά την πανδημία αλλά και συνολικά του τομέα της υγείας» είπε, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. 

«Πριν από 20 χρόνια όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου και το διδακτορικό μου για το δίκαιο της υγείας δεν φανταζόμουν ότι σήμερα θα βρίσκομαι σ’ αυτή τη θέση» ανέφερε και προσέθεσε ότι θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να προσφέρει στον τομέα της υγείας. «Θα εργαστούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους του τομέα της υγείας και ο στόχος μας είναι να πετύχουμε», τόνισε.

Τέλος, αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει τιμωρητική στάση απέναντι σε αυτούς που δεν εμβολιάζονται. Όμως, τόνισε, όπως ένας νοσηλευτής ή γιατρός δεν θέλει να εμβολιαστεί έτσι κι ένας ογκολογικός ασθενείς έχει το δικαίωμα να μην δέχεται την νοσηλεία γιατρών και νοσηλευτών που είναι ανεμβολίαστοι. 

Πηγή: madata.gr