Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε κινεζικό πειραματικό εμβόλιο κατά του Covid-19

0
43

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και η οικογένειά του έλαβαν πρόσφατα ένα πειραματικό εμβόλιο κορονοϊού από την Κίνα, ανέφερε αναλυτής των ΗΠΑ την Τρίτη.

Οι Κιμ εμβολιάστηκαν «τις τελευταίες δύο έως τρεις εβδομάδες χάρη στο υποψήφιο εμβόλιο που παρέχεται από την κινεζική κυβέρνηση», έγραψε ο Harry Kazianis, ειδικός της Βόρειας Κορέας στο think tank του Κέντρου Εθνικού Ενδιαφέροντος στην Ουάσινγκτον.

Ο Kazianis πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές ποια κινεζική εταιρεία παρείχε το υποψήφιο εμβόλιο COVID-19 ή αν αποδείχθηκε ασφαλές. Τουλάχιστον τρεις κινεζικές εταιρείες ανέπτυξαν ένα εμβόλιο κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων των Sinophram Group, Sinovac Biotech Ltd και CanSinoBio, δήλωσε ο Kazianis, επικαλούμενος τον Αμερικανό ιατρικό επιστήμονα Peter Hotez.

Καμία από τις εταιρείες δεν είναι γνωστό ότι ξεκίνησε κλινικές δοκιμές Φάσης 3 για τα φάρμακα κορονοϊού. Ωστόσο, η Sinophram αναφέρει ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Κίνα έχουν χρησιμοποιήσει το υποψήφιο εμβόλιο.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει αναφέρει μολύνσεις από κορονοϊό Ωστόσο, εμπειρογνώμονες εκτός της χώρας βλέπουν με σκεπτικισμό τον ισχυρισμό αυτό – επισημαίνοντας ότι μοιράζεται σύνορα με την Κίνα, την αρχική πηγή της επιδημίας. Οι ειδήσεις για τον εμβολιασμό έρχονται μετά τις αναφορές ότι η Βόρεια Κορέα αύξησε την ασφάλεια στα σύνορά της για να θωρακιστεί κατά της πανδημίας.

Πηγή: madata.gr