Όχι Μέρκελ σε κυρώσεις κατά Τουρκίας – Η δήλωση της στη Σύνοδο Κορυφής

0
51

Τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί η Ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε η Άνγκελα Μέρκελ σε δήλωσή της, προσερχόμενη στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων, όπως είπε, “θα μιλήσουμε για την Κύπρο και την Ελλάδα και την κατάσταση που επικρατεί με την Τουρκία και τις εντάσεις που έχουν προκληθεί στην περιοχή”.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως “η γερμανική πλευρά έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση για να πετύχει αποκλιμάκωση των εντάσεων. Η κατάσταση είναι περίπλοκη. Ξέρετε ότι η Τουρκία αυτή στιγμή αποτελεί εταίρο στο ΝΑΤΟ, είναι πάρα πολύ σημαντική και θα πρέπει να υποστηρίξουμε την Τουρκία για να διατηρήσουμε μια ομαλότητα στην κατάσταση του προσφυγικού. Εκεί η Τουρκία μας είναι πολύτιμος εταίρος”, ανέφερε.

Και κατέληξε λέγοντας ότι “για εμένα η διπλωματία θα πρέπει να είναι το πιο σημαντικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση”.

 

Yπό διαπραγμάτευση το απόσπασμα για Τουρκία

Χωρίς λύση ωστόσο στο ζήτημα της διασύνδεσης των κυρώσεων στη Λευκορωσία και των νέων κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας ξεκινά αυτήν την ώρα η έκτακτη Σύνοδος. Στόχος των εντατικών διαβουλεύσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να πετύχει ομοφωνία για τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο, αλλά η Λευκωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προς το παρόν επιμένει να μη δίνει τη συναίνεσή της αν δεν υπάρξουν νέα μέτρα κατά της Άγκυρας.

Σύμφωνα με νεότερο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, το οποίο διέρρευσε στο ΚΥΠΕ και που δεν περιλαμβάνει το υπό διαπραγμάτευση απόσπασμα για την Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει την απαράδεκτη βία εκ μέρους των αρχών της Λευκορωσίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, καθώς και τον εκφοβισμό, τις αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις μετά τις προεδρικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων δεν αναγνωρίζει». 

Το Συμβούλιο, αναφέρεται, «υποστηρίζει πλήρως το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να εκλέγει τον πρόεδρό του μέσω νέων ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, χωρίς εξωτερική παρέμβαση» και «καλεί τις αρχές της Λευκορωσίας να τερματίσουν τη βία και την καταστολή, να απελευθερώσουν όλους τους συλληφθέντες και τους πολιτικούς κρατουμένους, να σεβαστούν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών και να ξεκινήσουν έναν εθνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς». Το σχετικό απόσπασμα καταλήγει ότι «πρέπει να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα… χωρίς καθυστέρηση».

Σύμφωνα με γερμανικές διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα και η Κύπρος «πρέπει να δουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία να βελτιώνονται σε σταθερή βάση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα…κάποια πρώτα βήματα έχουν γίνει, αλλά πρέπει να ακολουθήσουν πολλά ακόμα».

Εν τω μεταξύ, μετά τη συνάντηση του Σαρλ Μισέλ με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ νωρίτερα, ισπανικές πηγές τόνισαν τη στήριξη της Μαδρίτης στη γερμανική διαμεσολάβηση για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη δραστηριότητα του κ. Σάντσεθ σε αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σημείωναν οι ίδιες πηγές, αλλά η Ισπανία εξαρχής έδινε προτεραιότητα στο διάλογο με την Τουρκία.

Πηγή: madata.gr