Οι 27 υιοθέτησαν συμπεράσματα για την πανδημία: Χαιρετίζουν το πιστοποιητικό Covid

0
171

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον COVID-19, οι 27 ενέκριναν τα ακόλουθα συμπεράσματα: οι ρυθμός των εμβολιασμών έχει επιταχυνθεί σε ολόκληρη την ΕΕ και πρέπει να διατηρηθεί. Αυτό, μαζί με μια βελτίωση στη γενική επιδημιολογική κατάσταση, θα επιτρέψει σταδιακό άνοιγμα των κοινωνιών μας. Ωστόσο, πρέπει να διατηρήσουμε την εγρήγορση σχετικά με την εμφάνιση και την εξάπλωση των παραλλαγών του ιού και να αναλάβουμε δράση όπως απαιτείται.

Οι 27 σημειώνουν και “την εν εξελίξει εργασία για την ενίσχυση της παραγωγή εμβολίων και το να εξασφαλιστεί επαρκή προσφορά σε ολόκληρη την ΕΕ, κάτι το οποίο αποτελεί κλειδί”. 
Επιπλέον οι 27 αναφέρουν ότι “πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας συντονισμένης προσέγγισης πριν από το καλοκαίρι. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ΕΕ για το Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID και ζητά τη γρήγορη υλοποίησή του.  Ως επόμενο βήμα, με σκοπό τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ , ζητεί την αναθεώρηση έως τα μέσα Ιουνίου της σύστασης του Συμβουλίου για τα ταξίδια εντός της ΕΕ. Χαιρετίζει την αναθεώρηση της σύστασης του Συμβουλίου για τα μη απαραίτητα ταξίδια προς την ΕΕ”.

Ακολούθως οι 27 αναγνωρίζουν ότι “ο αντίκτυπος της πανδημίας θα περιοριστεί μόνο μέσω ολοκληρωμένης παγκόσμιας ανταπόκρισης. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων COVID-19 στον κόσμο και θα συνεχίζει τις προσπάθειές της για αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και για την κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών”.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί “την ενίσχυση των εργασιών για την εξασφάλιση παγκόσμιας δίκαιης πρόσβασης σε εμβόλια” και τονίζει ότι τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να επιταχύνουν την υποστήριξη χωρών που έχουν ανάγκη, δωρίζοντας τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του έτους, αλλά και να συμβάλουν στην ανάπτυξη τοπικής παραγωγικής ικανότητας σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Ρώμης για την παγκόσμια υγεία.

Πηγή: madata.gr