Οι Αυστραλοί χρήστες του Facebook έπαψαν να βλέπουν ειδήσεις

0
67

Από σήμερα Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου οι χρήστες του Facebook στην Αυστραλία δεν βλέπουν καμία είδηση στην ροή τους. Αυτό συνέβη καθώς ο αμερικανικός κολοσσός αντιδρά σε σχέδιο νόμου που που έχει στόχο να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να αμείβουν τα μέσα ενημέρωσης.
Η αντίδραση του Facebook έρχεται σε αντίθεση με αυτήν της Google, η οποία αποδέχθηκε χθες Τετάρτη να καταβάλλει “σημαντικά ποσά” σε αντάλλαγμα για περιεχόμενο του ειδησεογραφικού ομίλου News Corp. του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ δήλωσε ότι οι αρχές δεν προειδοποιήθηκαν από το Facebook για την απόφασή του να μην επιτρέπει πλέον στους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να δημοσιεύουν συνδέσμους για άρθρα ή να επισκέπτονται τις σελίδες στο Facebook διεθνών ειδησεογραφικών μέσων. Ο Φράιντενμπεργκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εξακολουθεί να είναι “απολύτως αποφασισμένη” να προχωρήσει με το νομοσχέδιό της που έχει στόχο οι πλατφόρμες να αμείβουν τα μέσα ενημέρωσης για την αναδημοσίευση περιεχομένων τους.

Το σχέδιο νόμου της αυστραλιανής κυβέρνησης υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τώρα βρίσκεται ενώπιον της Γερουσίας.

“Αυτό που επιβεβαιώνουν τα σημερινά γεγονότα για όλους τους Αυστραλούς είναι η κυρίαρχη θέση αυτών των γιγάντων στην οικονομία μας και το ψηφιακό τοπίο”, πρόσθεσε, λίγες μόνον ώρες μετά την “εποικοδομητική συνομιλία” που δήλωσε στο Twitter ότι είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Μάρκ Ζάκερμπεργκ.

Πολλές επίσημες σελίδες στο Facebook υπηρεσιών αρωγής που εξυπηρετούν στην προειδοποίηση του πληθυσμού σε περίπτωση πυρκαγιάς, κυκλώνα ή ακόμη επιδημίας, σταμάτησαν να λειτουργούν.

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι οι επίσημες σελίδες της κυβέρνησης “δεν θα επηρεαστούν” από τα μέτρα αντιποίνων και δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση όλων των σελίδων που “επηρεάστηκαν ακούσια”.

Κι άλλοι ιστότοποι της χώρας επηρεάστηκαν επίσης από αυτό το μέτρο και η λειτουργία τους επανέρχεται στο φυσιολογικό καθώς περνάει η ώρα.

Η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) της Αυστραλίας Ιλέιν Πίρσον χαρακτήρισε τον αποκλεισμό αυτόν –ο οποίος είχε επίσης έναν αντίκτυπο στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως και στην σελίδα στο Facebook του HRW– “επικίνδυνη και ανησυχητική στροφή”.

“Η διακοπή της πρόσβασης σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες σε όλη τη χώρα μέσα στη νύχτα είναι απαράδεκτη”, σημείωσε.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από τον αποκλεισμό πληροφοριών.

“Το νομοσχέδιο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας κακής κατανόησης της σχέσης μεταξύ της πλατφόρμας μας και των εκδοτών που το χρησιμοποιούν για να μοιραστούν περιεχόμενο της επικαιρότητας”, δήλωσε ο υπεύθυνος του Facebook για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία Ουίλιαμ Ίστον.

“Μας θέτει ενώπιον μιας δύσκολης επιλογής: να συμμορφωθούμε με έναν νόμο που αγνοεί τις πραγματικότητες αυτής της σχέσης ή να σταματήσουμε να δίνουμε άδεια για περιεχόμενα επικαιρότητας στις υπηρεσίες μας στην Αυστραλία. Με βαριά καρδιά επιλέγουμε αυτή την τελευταία λύση”, σημείωσε.

Το Facebook έχει περίπου 16 ως 18 εκατομμύρια χρήστες σε καθημερινή βάση στη χώρα αυτή των 25 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: madata.gr