Οι ελέφαντες θρηνούν τους αγαπημένους τους – Συγκινούν τα βίντεο

0
122

Ατομικά ή ομαδικά θρηνούν οι ελέφαντες τους αγαπημένους τους συντρόφους, παιδιά ή συγγενείς όπως έδειξε έρευνα με επικεφαλής τη βιολόγο Σαντζίτα Σάρμα Ποκαρέλ του Κέντρου Οικολογικών Επιστημών του Ινδικού Ινστιτούτου Επιστήμης και του Smithsonian Conservation Biology Institute.

Οι ερευνητές εντόπισαν 39 βίντεο που εμφανίζουν 24 περιπτώσεις θρηνητικής συμπεριφοράς από ασιατικούς ελέφαντες από το 2010 έως το 2021. Οι επιστήμονες γενικά τείνουν να χρησιμοποιούν βίντεο που έχουν ανεβάσει κατά καιρούς στο YouTube διάφοροι χρήστες, προκειμένου να μάθουν περισσότερα πράγματα για συμπεριφορές των ζώων, οι οποίες σπάνια ή ποτέ δεν παρατηρούνται σε ζωολογικούς κήπους. Αυτό αφορά, μεταξύ άλλων, το πεδίο της λεγόμενης συγκριτικής θανατολογίας, δηλαδή του τρόπου που τα ζώα αντιδρούν στον θάνατο. Έως τώρα υπήρχαν κυρίως ανεκδοτολογικές αναφορές, αλλά όχι μία επιστημονική καταγραφή τους, όπως έγινε τώρα στους ελέφαντες.

Ο τρόπος που θρηνούν
Οι ελέφαντες έχουν διάφορους τρόπους για να θρηνούν. Γονείς μυρίζουν και αγγίζουν το πρόσωπο του νεκρού ζώου, βγάζουν κραυγές πάνω από τον νεκρό, προσπαθούν με την προβοσκίδα και τα πόδια τους να κουνήσουν και να ζωντανέψουν το σώμα ενός νεκρού νεαρού ελέφαντα.

Άλλοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το άψυχο σώμα σαν να παρηγορούν τη μητέρα, χαϊδεύουν με την προβοσκίδα τους απαλά και παρηγορητικά το κεφάλι ενός στενού συγγενούς ή φίλου του νεκρού ζώου, φαίνεται να κάνουν ένα είδος αγρυπνίας πάνω από τον νεκρό και να κοιμούνται γύρω από αυτόν. Θηλυκοί ελέφαντες (πιθανώς μητέρες) που μετακινούν με την προβοσκίδα τους τα νεκρά ελεφαντάκια μεταφέροντάς τα μέσα στο δάσος επί μέρες κ.ά.

Θρηνητικού τύπου συμπεριφορές έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα ζώα (χιμπατζήδες, καμηλοπαρδάλεις, δελφίνια, φάλαινες κ.ά.), αν και παραμένει υπό συζήτηση σε ποιο βαθμό τα ζώα θρηνούν με την ανθρώπινη έννοια, κάτι που πάντως θεωρείται πιθανό. Η Ποκαρέλ δήλωσε ότι «ως άνθρωπος, όταν βλέπω έναν ελέφαντα να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο, θεωρώ ότι είναι συναισθηματικά δεμένος με τον νεκρό, αλλά ως επιστήμονες πρέπει να το αποδείξουμε».

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν, ασφαλώς, σε ποιο βαθμό οι ελέφαντες και άλλα ζώα αντιλαμβάνονται την έννοια του θανάτου ως κάτι διαφορετικό από την απλή απουσία ενός μέλους του κοπαδιού. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό «Royal Society Open Science».

Πηγή: madata.gr