Οι εξελίξεις της Μήδειας: Χιόνια, μέτρα και προβλήματα. Πιθανές διακοπές ρεύματος

0
51

Τα δόντια της δείχνει από χθες η Μήδεια που έφερε πυκνό χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές στα βόρεια και κεντρικά της χώρας. Χιονοπτώσεις υπάρχουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σε πεδινές περιοχές και μεγάλα αστικά κέντρα. Το κρύο είναι δριμύ με τον υδράργυρο να πέφτει μέχρι και στους -18 βαθμούς Κελσίου.

Η Αττική που μπαίνει στο επίκεντρο του χιονιά από το απόγευμα και μετά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές. Μέχρι και την Τρίτη αναμένεται κορύφωση του φαινομένου με χιονοπτώσεις ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Η αποκλιμάκωση αναμένεται την Τετάρτη το μεσημέρι.

Από τα χαράματα σήμερα συνεχίζεται η χιονόπτωση στην Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, το νομό Πέλλας και την Πιερία.

Ολόλευκο το τοπίο και στην Κοζάνη με το θερμόμετρο να δείχνει -9 βαθμούς Κελσίου.

Έντονη χιονόπτωση καταγραφηκε και σε Νάουσα, Μέτσοβο και Κατερίνη.

Ακόμα, αρκετό χίονι έπεσε στην Μαλακάσα, στην Θεσσαλονίκη αλλά και στα Βίλια της Αττικής.

Μάλιστα, όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στην Κεντρική Μακεδονία θα παραμείνουν κλειστά αύριο.

Λόγω της έντονης χιονόπτωσης στον οικισμός Ταξιάρχαις στην Δράμα, χρειάστηκε η επέμβαση ερπυστριοφόρου της Πυροσβεστικής, για να μεταφερθεί μια γυναίκα στο νοσοκομείο.

Προβλήματα
Διακόπηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας υπάρχει σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο, Κορινθία. Στις ίδιες περιοχές χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ακόμα, σε πολλές περιοχές της χώρας, υπήρξαν προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Ο διαχειριστής δικτύων υψηλής τάσης της χώρας ΑΔΜΗΕ ενημερώνει με σχετικό δελτίο Τύπου για πιθανά προβλήματα τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα σε όλη τη χώρα λόγω του κακού καιρού που έχει προκαλέσει η Μήδεια.

Η ανακοίνωση

«Επιπλέον των έκτακτων μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί ενόψει του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, ο ΑΔΜΗΕ έχει ενεργοποιήσει Σχέδιο Άμυνας για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα σε όλη τη χώρα.

Το έκτακτο σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή μετά τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα μετεωρολογικά δεδομένα. Σκοπός των εν λόγω ασκήσεων ήταν να προβλεφθεί η ζήτηση και η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας και να υπολογιστεί η επάρκεια του Συστήματος για το διάστημα κλιμάκωσης των δυσμενών καιρικών φαινομένων (14 – 20.02.2021).

Όσον αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, κυριότερος παράγοντας επίδρασης είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες και, ειδικότερα, οι θερμοκρασίες και η ένταση των ανέμων που θα επικρατήσουν στην Επικράτεια. Σημειώνεται ότι, για τη διαχείριση της ζήτησης από τους βιομηχανικούς καταναλωτές, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης του μέτρου της διακοψιμότητας.

Σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν ληφθεί μέτρα από τον Διαχειριστή προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη διαθέσιμη ισχύς των μονάδων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών μονάδων. Διευκρινίζεται ότι στις εκτιμήσεις παραγωγής δεν λαμβάνονται υπόψη οι ΑΠΕ, καθώς σε ακραίες συνθήκες ψύχους η συμβολή τους εμφανίζεται πολύ περιορισμένη.

Επισημαίνεται ότι, σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως αυτές που αναμένεται να επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα, ενδέχεται να σημειωθούν σφάλματα στις εναέριες γραμμές μεταφοράς ή και τους υποσταθμούς. Συνήθως οι επιπτώσεις είναι μεταβατικές και αντιμετωπίζονται με ανασχεδιασμό της λειτουργίας του Συστήματος. Για την άμεση επιδιόρθωση τυχόν βλαβών, έχει τεθεί σε επιφυλακή το αρμόδιο προσωπικό του ΑΔΜΗΕ.

Με βάση τα ανωτέρω, δεν αποκλείεται -σε συνδυασμό δυσμενών παραγόντων- να πραγματοποιηθούν αυτόματα διακοπές σε καταναλωτές για μικρά χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος στο παραγωγικό δυναμικό, θα τεθεί σε εφαρμογή το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο για αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών που προβλέπει κυκλικές περικοπές καταναλωτών, μικρής διάρκειας, με συνεργασία ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, κατόπιν προγραμματισμού και ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των φαινομένων, είναι κρίσιμη η συνετή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές. Για κάθε σχετική εξέλιξη, θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση του κοινού από τον Διαχειριστή».

Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία
Νέα ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15.00 υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), για το βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που πλήττει ήδη μεγάλο μέρος της χώρας.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί και η Αττική, στην οποία η κακοκαιρία αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες.

Πηγή: madata.gr