Οι Φινλανδοί αποθηκεύουν τρόφιμα, ελέγχουν τα καταφύγια για μια πιθανή σύγκρουση με τη Μόσχα

0
64

Οι κάτοικοι της Φινλανδίας και ειδικότερα των περιοχών που συνορεύουν με τη Ρωσία σπεύδουν να αγοράσουν τρόφιμα ενώ ενημερώνονται και ελέγχουν τα καταφύγια προετοιμάζοντας μια πιθανή σύγκρουση με τη Μόσχα, αφού το Κρεμλίνο δήλωσε ότι θα λάβει «μέτρα» ως απάντηση στην προσπάθεια της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσίευμα στο topontiki.gr

Λίγο αφότου ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinistö και η πρωθυπουργός Sanna Marin εξέδωσαν μια ανακοίνωση λέγοντας ότι η χώρα τους πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία «χωρίς καθυστέρηση», το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι το Κρεμλίνο «δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να απαντήσει».

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει αντίποινα, τόσο στρατιωτικού-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει να προκύπτουν απειλές για την εθνική της ασφάλεια», ανέφερε το υπουργείο.

Ορισμένοι κάτοικοι προμηθεύονται τρόφιμα και προετοιμάζονται ψυχολογικά για μια πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία, η οποία μοιράζεται σύνορα άνω των 800 μιλίων με τη σκανδιναβική χώρα, ανέφερε η ρωσική υπηρεσία ειδήσεων του BBC.

«Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν τρόφιμα για 72 ώρες, σε επίπεδο πόλης έχουμε ελέγξει τα καταφύγια βομβών μας, είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανές υβριδικές επιθέσεις», δήλωσε ο Kimmo Järva, δήμαρχος της πόλης Lappeenranta, στην περιοχή της Νότιας Καρελίας, που βρίσκεται περίπου 19 μίλια από τα ρωσικά σύνορα.

 
Ο Järva είπε ότι οι Φινλανδοί δεν φοβούνται, αλλά προετοιμάζονται ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι υποστηρίζει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

«Μια μικρή χώρα όπως η Φινλανδία χρειάζεται φίλους, ειδικά όταν διεξάγεται πόλεμος στην Ευρώπη», είπε, αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.

Η Φινλανδία και η γειτονική της Σουηδία προσανατολίζονται να υποβάλλουν αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ από την έναρξη της εισβολής. Οι χώρες που θα ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία μετά από δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας θα σηματοδοτήσουν μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική ασφαλείας τους και μια δραματική αλλαγή στο τοπίο ασφάλειας της Ευρώπης.

Σε περίπτωση που ο Πούτιν αποφασίσει να λάβει «αντίποινα» «στρατιωτικο-τεχνικής» φύσης, η Φινλανδία διαθέτει καταφύγια σε περισσότερες από 54.000 τοποθεσίες για να φιλοξενήσει 4,4 εκατομμύρια ανθρώπους, με περισσότερα από 5.500 μόνο στο Ελσίνκι.

Πηγή: madata.gr