Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400 – Με αντίποινα απειλεί η Άγκυρα

0
14

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πριν λίγο κυρώσεις εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τεσσάρων ακόμη Τούρκων αξιωματούχων.

Οι κυρώσεις εντάσσονται στα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αναφέρει: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)».

Σε δηλώσεις του ο ίδιος καλεί την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το ζήτημα των S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την Άγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο για τις ΗΠΑ. Προσθέτει ακόμη πως η Ουάσιγκτον επιδιώκει να συνεχίσει τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα.

Η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400 θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας των ΗΠΑ και του Αμερικανικού προσωπικού, πρόσθεσε ο Πομπέο. Ο ίδιος παράλληλα παρότρυνε την Τουρκία να επιλύσει το ζήτημα της απόκτησης των ρωσικών αμυντικών συστημάτων σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την Αγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο.

Τι περιλαμβάνουν οι κυρώσεις

Ο Πομπέο επιβεβαίωσε πως οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της.

Επίσης τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Τουρκία προς ΗΠΑ για τις κυρώσεις: “Θα ανταποδώσουμε”

Με αντίποινα απειλεί τις ΗΠΑ η Τουρκία κατόπιν της απόφασης των Αμερικανών να της επιβάλλουν κυρώσεις για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Πριν από λίγο το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία απορρίπτει και καταδικάζει τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Άγκυρα για τους S-400.

Ανέφερε μάλιστα ότι δεν υπάρχει τεχνική βάση για τον ισχυρισμό ότι το σύστημα S-400 θα θέσει σε κίνδυνο την άμυνα του NATO. Επιπλέον, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ θα βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η Τουρκία θα προβεί σε αντίποινα «όπως είναι και το αναγκαίο».

Καλεί, τέλος, τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν το «σοβαρό λάθος» τους και να ανακαλέσουν την απόφασή τους το συντομότερο δυνατό.

 Ερντογάν: «Μας λυπεί η ρητορική περί κυρώσεων» – «Δεν επιδιώκουμε εμείς την ένταση με τους γείτονες»

«Λυπηρό» χαρακτήρισε το γεγονός ότι τελευταία η ρητορική των κυρώσεων κατά της Τουρκίας αυξήθηκε από ΗΠΑ και Ευρώπη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία πρώτη αντίδραση στην απόφαση του Κογκρέσου για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω S-400, όπως μεταδίδει η Μαρία Ζαχαράκη. O Τούρκος πρόεδρος παράλληλα προσπάθησε να δείξει ότι ο ειρηνοποιός της περιοχής είναι ο ίδιος, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Ελλάδα και τους άλλους παίκτες στην ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν είμαστε μια χώρα που επιδιώκει την ένταση και μάλιστα τη σύγκρουση ούτε με τους γείτονές της ούτε με κανένα άλλο κράτος. Παλεύουμε για την ειρήνη ολόκληρης της περιοχής και του κόσμου», είπε ενώ επίσης παρουσίασε τη χώρα του «θύμα παγκόσμιας επίθεσης». «Ως χώρα και έθνος, αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα πολλές περιφερειακές και παγκόσμιες πολιτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις.

«Ενώ αναμένουμε υποστήριξη από κάθε κράτος στις προσπάθειές μας, δυστυχώς, ενδέχεται να γίνουμε δέκτες άδικων κατηγοριών», σημείωσε. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας στη συνέχεια στη γνωστή ρητορική του άρχισε και πάλι τις προειδοποιήσεις…Όπως είπε, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουμε σιωπηλοί έναντι της παραβίασης των δικαιωμάτων και της κυριαρχίας μας ως χώρα και έθνος. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματά μας».

 Λαβρόφ: Παράνομες και αλαζονικές οι αμερικανικές κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία για τους S-400

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία είναι παράνομες και επιδεικνύουν αλαζονεία προς το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν λίγο νωρίτερα κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για την αγορά και απόκτηση των S-400, μέτρα που στοχεύουν τη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών, τον πρόεδρό της και τρεις υπαλλήλους, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

 Υπουργείο Εξωτερικών: Ικανοποίηση για τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία

Την ικανοποίηση του για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA).

Πηγή: madata.gr