Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Γέφυρα και το Γέφυρα 2. Τι θα γίνει με τα ενοίκια; Τρεις ταχύτητες

0
46

Η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο πρόγραμμα Γέφυρα και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Όπως τόνισε η δικηγόρος, αρκετά ήταν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν για δικαιούχους από την καθυστερημένη καταβολή του ποσοστού του Δημοσίου, με τις τράπεζες και τις εισπρακτικές να πιέζουν τους δανειολήπτες. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε η κυρία Κλημεντίδου οι δανειολήπτες δεν χάνουν το δικαίωμα ρύθμισης του δανείου τους ακόμα και αν καθυστερήσει η καταβολή κάποιων δόσεων.

Παράλληλα, η κυρία Κλημεντίδου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο και θα αφορά επιχειρηματικά δάνεια.

Το πρόγραμμα αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων, ωστόσο οι επιχειρηματίες ανησυχούν για τα πιο αυστηρά κριτήρια που αναμένεται να τεθούν. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κόφτες θα είναι πιο πολλοί, προκειμένου οι δικαιούχοι να είναι λιγότεροι» συμπλήρωσε η Σουζάνα Κλημεντίδη, προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν κριτήρια με βάση την πτώση του τζίρου.

Ποιοι δικαιούνται μείωση 100%, ποιοι 40% και ποιοι πληρώνουν κανονικά τα ενοίκια τους – Τι ισχύει με τις αποζημιώσεις

Μηδενικό ενοίκιο θα καταβάλουν αυτόν και τον επόμενο μήνα οι ενοικιαστές στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στα γυμναστήρια, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής, στα βιβλιοπωλεία δηλαδή στις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Επιπλέον βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας μείωση ενοικίου κατά 40% διακινούνται και οι επιχειρήσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες» όπως επίσης και οι εργαζόμενοι που τίθενται σε καθεστώς αναστολή σύμβασης. Όλοι οι υπόλοιποι ενοικιαστές υποχρεούνται να καταβάλουν στο ακέραιο το ενοίκιο τους.

Οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητά τους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα λάβουν από τον χρηματικη αποζημίωση ίση με το 80% του συμφωνημένου μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, Επιπλέον, στα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα καταβληθεί αποζημίωση από το κράτος ίση με το 60% του μηνιαίου μισθώματος τόσο για το μήνα Ιανουάριο όσο και για το μήνα Φεβρουάριο.

Ας δούμε τι ισχύει ανά περιπτώσεις για το πρώτο δίμηνο του έτους:

Αναστολή ενοικίου: Ισχύει μόνο για τα επαγγελματικά μισθώματα συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου 2020 και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021. Στις κατηγορίες αυτές, συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών.

Μείωση ενοικίου 40%: Ισχύει για τα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες» και για τα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, στις περιπτώσεις αυτές οι μισθωτές πρέπει να καταβάλουν το 60%.

Ποιοι πληρώνουν ολόκληρο το ενοίκιο: Οι επιχορηγήσεις που συνεχίζουν ακώλυτα τη λειτουργία τους, όπως τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία κ.λπ. Επίσης δεν δικαιούνται μείωση οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα (όσοι απασχολούνται σε μη πληττόμενες επιχειρήσεις), οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας.

Εφόσον οι ενοικιαστές είναι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή και απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολή ενοικίων, η αποζημίωση των ιδιοκτητών για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 θα φτάσει σε ποσοστό 80% του ονομαστικού ενοικίου.

Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Πηγή: madata.gr