Ολοταχώς για Μάιο οι πρώτες εκλογές – Έξαλλα τα κυβερνητικά στελέχη με την Hellenic Train

0
57

Η κατήφεια που υπάρχει στα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω των τραγικών γεγονότων στα Τέμπη αποτυπώνει και το κλίμα που δημιουργείται για τις αποφάσεις που αφορούν στις επικείμενες εκλογές. Όπως το έθεσε στέλεχος που συμμετέχει στον Πρωινό καφέ του Μαξίμου, «με τι ψυχολογία μπορεί να ξεκινήσει κανείς προεκλογική καμπάνια που σημαίνει ενθουσιασμό, πάθος, ενδυνάμωση του κόσμου, συνθήματα κοκ»; Έτερος συνομιλητής μου εξηγούσε πως όντως το 2007 ο Καραμανλής κέρδισε εκλογές εν μέσω μιας εθνικής τραγωδίας, αυτής των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο με μεγάλο αριθμό θυμάτων, όμως σε εκείνη την περίπτωση οι εκλογές είχαν ήδη προκηρυχθεί. Με αυτά τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δεχθεί εισηγήσεις και να αποφασίσει στα μέσα ή προς τα τέλη της εβδομάδας. Όλα δείχνουν ότι το σενάριο των εκλογών στις 14 ή στις 21 Μαΐου κερδίζει έδαφος με τις δεύτερες εκλογές να πραγματοποιούνται στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

Κάποιοι εκ των συνεργατών του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι για να στηθούν οι κάλπες θα ήταν πολιτικά χρήσιμο πρώτα να έχει βγει το πόρισμα για το τραγικό δυστύχημα, κάτι που είναι αμφίβολο αν μπορεί να γίνει ως τις 9 Απριλίου.

Υπό αυτό το πρίσμα εισηγούνται οι εκλογές να μετατεθούν οπωσδήποτε για μετά το Πάσχα, στις 23 Απριλίου, με τις δεύτερες κάλπες να ακολουθούν στις 28 Μαϊου.

Σε αυτή την περίπτωση, η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών μπορεί να γίνει προς το τέλος Μαρτίου, δεδομένου ότι ο ελάχιστος προεκλογικός χρόνος, με βάση το Σύνταγμα, είναι 21 ημέρες.

«Πιο πιθανές οι εκλογές τον Μάιο»
Την ίδια ώρα, μια άλλη μερίδα συνεργατών του κ. Μητσοτάκη εισηγούνται οι εκλογές να διεξαχθούν όσο πιο μακριά, χρονικά, γίνεται από την εθνική αυτή τραγωδία που σκόρπισε θλίψη σε όλη την Ελλάδα αλλά και οργή.

Λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων, που ξεκινούν την 1η Ιουνίου, οι ημερομηνίες είναι συγκεκριμένες.

Αν οι κάλπες μετατεθούν τον Μάιο, η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να γίνει στις 14 ή στις 21 Μαϊου και η δεύτερη στις 25 Ιουνίου ή στις 2 Ιουλίου.

«Ο Μάιος φαίνεται πιο πιθανός» εκτιμά, μιλώντας στο newsit.gr παράγοντας της κυβερνητικής παράταξης που έχει γνώση των «ζυμώσεων».

Υπό ποια προυπόθεση δεν θα αλλάξει ο σχεδιασμός για κάλπες στις 9 Απριλίου
Ωστόσο, υπάρχει και η εκτίμηση ότι αν και εφόσον το επόμενο διάστημα σημειωθούν κινητοποιήσεις, όπως η χθεσινή που σημαδεύτηκε με ταραχές και επεισόδια, ίσως ο Πρωθυπουργός θα παραμείνει στον εκλογικό σχεδιασμό για κάλπες στις 9 Απριλίου. Το σκεπτικό θα είναι ότι η κυβέρνηση αντέδρασε με ειλικρίνεια, με τον Πρωθυπουργό να ζητά συγγνώμη και για όσα δεν έχει πράξει η δική του κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, και ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα κληθούν, μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, να λάβουν θέση για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την επόμενη ημέρα, σε όλα τα επίπεδα.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αξιοποιήσει και αυτή την εβδομάδα για σκέψη και διαβουλεύσεις πριν πάρει την τελική του απόφαση.

Ο λόγος; Να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα από τις δημοσκοπήσεις που «τρέχουν», για το κλίμα που διαμορφώνεται στον απόηχο της εθνικής τραγωδίας.

 
Αναστολή κομματικών εκδηλώσεων
Προς επιβεβαίωση των παραπάνω… Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ελήφθη η απόφαση κεντρικά στη ΝΔ να αναβληθούν όλες οι κομματικές εκδηλώσεις ως την ερχόμενη Παρασκευή 10 του μήνα. Μάλιστα, το Σάββατο εστάλη και η σχετική εγκύκλιος από τη γραμματεία Οργανωτικού του κόμματος. Άλλωστε, υπουργοί και βουλευτές ομολογούν ότι δεν βλέπουν καμία διάθεση από τον κόσμο για προεκλογική κουβέντα μέσα σε αυτό το κλίμα. Και επισήμως, πάντως, η ΝΔ θα είναι σε «ύπνωση» για μερικές μέρες. 

 
Δημοσκοπήσεις
Ξεκίνησαν οι δημοσκοπήσεις που θα αποτυπώσουν την πρώτη αντανάκλαση της τραγωδίας των Τεμπών στα πολιτικά δεδομένα. Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν με ενδιαφέρον τα πρώτα νούμερα που αναμένονται την Τρίτη (μάλλον) και θα δείχνουν…τη ζημιά (διότι ζημιά θα υπάρχει). Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά τα νούμερα που θα πάρουν. Ο άνθρωπος του Μαξίμου θα συνεχίσει να μετρά, ώστε ο πρωθυπουργός να έχει και πιο φρέσκα νούμερα στο τέλος της εβδομάδας, όταν και έχει πει ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του για τις εκλογές στον στενό κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου και της ΝΔ που περιμένει…με αγωνία.  

 
Παρ΄ολίγον επεισόδιο
Το τι λένε στο παρασκήνιο τα κυβερνητικά στελέχη για τη στάση της Hellenic Train δεν μπορώ να σας πω, διότι είμαι σεμνός. Για να το πω κομψά, πάντως, θεωρούν ότι η εταιρία προσπαθεί να κάνει απλά damage control και να συνεχίσει σαν να μην γίνεται τίποτα. Μάλιστα, η εταιρία έδειχνε απροθυμία ακόμα και για αποζημιώσεις στους επιβάτες. Μεταξύ αυτών που παρενέβησαν έντονα προς τον εκπρόσωπο της εταιρίας στο συντονιστικό που έχει στηθεί στη Λάρισα ήταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος είναι και πιο…ακτιβιστικός. Και, για να σας το δώσω να το καταλάβετε, αν δεν «έπαιζε μπάλα» ο εκπρόσωπος των Ιταλών, ο Αγοραστός ήταν πρόθυμος να τον σεντράρει κανονικά.

Στη Λάρισα ο Γεραπετρίτης
 
Την μπαγκέτα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών θα κρατάει ο Γιώργος Γεραπετρίτης που θα μεταβεί σήμερα στη Λάρισα στις 15.00 κι αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες επαφές στην Περιφέρεια. Αργότερα θα επισκεφτεί το σημείο της τραγωδίας ενώ μετά θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη. Την Τετάρτη στις 11.00 θα δώσει συνέντευξη τύπου κι αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, ενώ θα παρουσιάσει και τα μέλη της τριμελούς επιτροπής που θα εκδώσει πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας.  

Ο Δένδιας και η Κωνσταντινούπολη
Χθες ο Νίκος Δένδιας παρεβρέθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι για τη θεία Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας και μετά το τέλος της Λειτουργίας παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών καθώς και για τα θύματα των σεισμών σε Τουρκία και Συρία. Κάποιοι στην Τουρκία αντέδρασαν για τον όρο «Κωνσταντινούπολη» που ο ίδιος χρησιμοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς κανείς να δώσει πάντως ιδιαίτερη συνέχεια. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε σε καλό κλίμα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ αυτός που τον συνάντησε κατ’ιδίαν ήταν ο υφυπουργός, Κώστας Φραγκογιάννης, στο περιθώριο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες που πραγματοποιείται στη Ντόχα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές Αντικείμενο της συνομιλίας που είχαν οι δύο πολιτικοί αποτέλεσαν οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων σε Τουρκία και Ελλάδα και η επανέναρξη της θετικής ατζέντας η οποία είχε αναβληθεί πέρυσι το καλοκαίρι, και η οποία περιλαμβάνει 25 θεματικές, σε οικονομικούς, επιχειρηματικούς και εμπορικούς κλάδους των δύο χωρών.

Αναβολή για Πολάκη
Μέσα στην αναμπουμπούλα έχει πάρει αναβολή το θέμα Πολάκη στο ΣΥΡΙΖΑ αφού θεωρείται βέβαιο πως οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων παίρνουν αναβολή. Ωστόσο η μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του κόμματος θεωρείται βέβαιη και μένει να φανεί τι είδους απόφαση θα ληφθεί για τον πρώην υπουργό. Να σημειωθεί πάντως ότι τα μηνύματα στην Κουμουνδούρου που έχουν φτάσει από τη βάση ζητούν επιείκεια για τον βουλευτή Χανίων ενώ ο ίδιος φαίνεται να κρατά δυνάμεις στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

.reader

Πηγή: madata.gr