Ομόφωνο ΝΑΙ από τη Βουλή στην αυστηροποίηση των ποινών για βασανισμό ζώων

0
51

Ομόφωνο “ΝΑΙ” στην τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία αυστηροποιείται η νομοθεσία και μετατρέπεται σε κακούργημα ο βασανισμός ζώων είπε σήμερα η Βουλή. 

ΟΥπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης μίλησε για περιστατικά το τελευταίο διάστημα τα οποία διήγηραν την αντίδραση της κοινωνίας απέναντι σε αυτό το αποτρόπαιο φαινόμενο και διευκρίνισε ότι η τροπολογία δεν αναφέρεται σε  μία απλή κακοποίηση που ήταν ήδη αξιόποινη αλλά είχε πλημελημματικό χαρακτήρααλλά σε βασανισμό και αγριότητες, συμπεριφορες απολύτως απαράδεκτες σε μια πολιτισμένη και ευνομούμενη πολιτεία.  

“`Δεν ανέχεται πια η κοινωνία μας αυτές συμπεριφορές. Αυτή είναι η πρέπουσα αρμόζουσα και δίκαιη τιμωρία για τους βασανιστές των ζώων και δίκαια σημαίνει κακούργημα με ποινή 10ετούς κάθειρξης” είπε. Απαντώντας σε ενστάσεις που εκφράζονται από μερίδα του νομικού κόσμου για παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας ο κ. Βορίδης είπε ότι η αναλογία τηρείται καθώς η  κάθειρξη είναι μέχρι 10 χρόνια.

“Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι βασανιστές ζώων αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο ευρύτερο. Η βία τους δεν στρέφεται μόνο κατά των ζώων. Ξεκινά ενδεχομένως από αυτά και πηγαίνει στη βία κατά ανηλίκων και ευρύτερα κατά αδυνάτων. Θα κάνουν ακόμη βαρύτερες κι απεχθέστερες πράξεις” είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε : “Με την υπερψήφιση της τροπολογίας να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων προς την κοινωνία ότι αυτού του τύπου οι συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές στην Ελλάδα και θα μεταχειριστούμε όσους το κάνουν αυτό με τα δικαιϊκή σκληρότητα που τους αρμόζει” .

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης:

Κώστας Χήτας (Ελληνικής Λύση) “Συγχαρητήρια . Μιλάμε για κανίβαλους και σωστά είπατε πως όποιος βγάζει τέτοια ένστικτα σε ζωντανά πλάσματα μπορεί να το κάνει και σε ανθρώπους. Στη σωστή κατεύθυνση η αυστηροποίηση των ποινών”.

Αγγελική Αδαμοπούλου Μέρα25

“Χαιρετίζουμε την ιδιαίτερη ευαισθησία του υπουργείου απέναντι σε απαράδεκτο φαινόμενο. Είναι σε αναλογία η ποινή με την απαξία αυτών εγκλημάτων . 

Γιάννης Ραγκούσης ΣΥΡΙΖΑ

“Είναι λογικό ότι θα ψηφιστεί ομόφωνα από την εθνική αντιπροσωπεία. Είδαμε  φαινόμενα που σόκαραν την κοινωνία. Αυτό ένα πρώτο βήμα προς κατεύθυνση που πρέπει να προχωρήσουμε αλλά να μην περάσει ένα μήνυμα ότι αρκεί από μόνο του. Έχουμε ακόμα πολύ δουλειά, πρέπει να εμπλακούν κι άλλα υπουργεία στην προσπάθεια με πρώτο το Υπ. Παιδείας που πρέπει να βρει τρόπο να γαλουχήσει και να ευαισθητοποιήσει απέναντι στο θέμα 

Ευαγγελία Λιακούλη Κίνημα Αλλαγής 

“Θετικό το μέτρο. Αλλά υπάρχει πολύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί ακόμα για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση”.

Πηγή: madata.gr