Ομοβροντία κυρώσεων στη Ρωσία. Ματαιώθηκε η συνάντηση Λαβρόφ – Μπλίνκεν

0
58

Κυρώσεις προανήγγειλαν ΗΠΑ και Ρωσία στην κίνηση του Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας. Το MEGA και ο δημοσιογράφος Γιάννης Χαραμίδης, βρίσκονται στο Κίεβο και μεταδίδουν τις τελευταίες εξελίξεις.
Στην «κόψη του ξυραφιού» η Ανατολική Ουκρανία με τις μεγάλες δυνάμεις να επιδίδονται σε παιχνίδι ισορροπιών που ξυπνάει μνήμες Ψυχρού Πολέμου. Ο Πούτιν ασκεί ασφυκτική πίεση στην Ουκρανία, θέτοντας μια σειρά από όρους για να μην προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα αμφισβητήσουν κι άλλα εδάφη της, ενώ το Κίεβο έχει στραμμένα τα μάτια του στη Δύση για στήριξη.

Ε.Ε και ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις για τη Μόσχα που περιορίζονται κατά κύριο λόγο στο οικονομικό πεδίο, ενώ αυτό που θα κρίνει τις εξελίξεις των επόμενων ημερών είναι οι κινήσεις του Πούτιν πέρα από τη ρητορική.

Από το πρωί της Τρίτης, οι Ουκρανοί στέλνουν στις αποσχισθείσες περιοχές προκειμένου να ενισχύσουν την παρουσία τους, ωστόσο δεν υπάρχουν επιθέσεις κατά μόνας, όπως μεταδίδει το MEGA και ο δημοσιογράφος Γιάννης Χαραμίδης που βρίσκονται στο Κίεβο.

Πάνω από 100 φορτηγά με Ρώσους στρατιώτες κατευθύνονται στα σύνορα
Τουλάχιστον 100 φορτηγά γεμάτα Ρώσους στρατιώτες κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Ουκρανία στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε πως δεν έχει σκοπό να στείλει άμεσα στρατιώτες στο Ντονμπάς στις δηλώσεις του μετά το πράσινο φως που άναψε το κοινοβούλιο για την χρήση στρατού στο εξωτερικό.

Ματαιώθηκε η συνάντηση Λαβρόφ – Μπλίνκεν
Στην Ουάσινγκτον μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν, και στην κοινή συνέντευξη τύπου που έγινε μετέπειτα, αποφασίστηκε πως δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης της συνάντησης, με αποτέλεσμα την ματαίωση της συνάντησης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός, «δεν θα δώσουμε την ευκαιρία στην Ρωσία να προσποιείται ότι συνομιλεί την ώρα που προχωρά έμπρακτα σε πράξεις κλιμάκωσης στο πεδίο στην Ουκρανία. Ο Πούτιν διεμήνυσε πως αναγνωρίζει τα συνταγματικά όρια των αποσχισθέντων περιοχών κάτι  το οποίο στις ΗΠΑ, μεταφράζεται ως κήρυξη πολέμου.

Πηγή: madata.gr