Ορκωμοσία Μπάιντεν: Σε κατάσταση πολιορκίας η Ουάσινγκτον, με 25.000 Εθνοφρουρούς για ασφάλεια

0
47

Κάγκελα παντού: το τραγούδι του αείμνηστου Τζίμη Πανούση ταιριάζει γάντι με την εικόνα που παρουσιάζει η Ουάσινγκτον λιγότερες από 24 ώρες πριν την τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν και την έναρξη της θητείας του ως ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αναπτύχθηκαν οι Εθνοφρουροί

Παρά τις προσπάθειες να δωθεί εορταστικός τόνος στην όλη διαδικασία, η ανησυχία των αρχών που προκάλεσε η εισβολή εξαγριωμένων οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου έχει οδηγήσει στη λήψη σκληρών μέτρων ασφαλείας διά παν ενδεχόμενον.

Έτσι, ο Διοικητής της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ στρατηγός Ντάνιελ Χόκανσον ανακοίνωσε ότι ήδη 25.000 Εθνοφρουροί, «εκπαιδευμένοι και έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο εσωτερικής απειλής, μετά και τους ελέγχους που διεξάγει το FBI.

O Χόκανσον που είναι μέλος του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ συναντήθηκε με τους Εθνοφρουρούς, που έφτασαν στην Ουάσινγκτον και συγκεντρώθηκαν και διαβεβαίωσε ότι δεν επιτρέπονται εξτρεμισμοί κανενός τύπου, ενώ και οι στρατιώτες έχουν εκπαιδευτεί για το πώς να προσδιορίζουν μια πιθανή εσωτερική απειλή.

Φρούριο Ουάσινγκτον

Πάντως, σύμφωνα με το Associated Press, δύο στρατιώτες απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους, γιατί διαπιστώθηκε ότι είχαν σχέση με ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, αν και δεν εντοπίστηκε σχέδιο κατά του Τζο Μπάιντεν, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί σε ποια ομάδα ανήκουν τα μέλη της Εθνοφρουράς ή σε τι πόστο υπηρετούσαν.

Υπενθυμίζεται ότι τη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, οι δρόμοι γύρω από το Καπιτώλιο θα παραμείνουν κλειστοί, ορισμένες επιχειρήσεις έχουν δηλώσει ότι θα κλείσουν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και η υπηρεσία δημόσιων μέσων μεταφοράς της πόλης ανακοίνωσε ότι θα κλείσει ορισμένους σταθμούς του μετρό και θα ανακατευθύνει γραμμές λεωφορείων από την Παρασκευή έως τις 21 Ιανουαρίου.

Πάντως, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για αυτή καθαυτή την ορκωμοσία του Μπάιντεν οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν και εντυπωσιακές εικόνες, εκτός από ένοπλους στρατιώτες και κάγκελα: στο National Mall, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Καπιτώλιο, έχει στηθεί μια θάλασσα από σημαίες, που συμβολίzουν τους περίπου 200.000 πολίτες που δεν θα παραστούν στην τελετή λόγω κορωνοϊού.

http://www.topontiki.gr

Πηγή: madata.gr