Ουκρανία: Η κυβερνήτης του Ντόνετσκ ζητά περισσότερα όπλα για να αντιμετωπίσει τους Ρώσους

0
83

Περισσότερα όπλα ζητά ο κυβερνήτης του Ντόνετσκ για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή και ξεκαθαρίζει πως δεν θα πέσει τόσο εύκολα σε δηλώσεις του στο Reuters. 

Σύμφωνα με άρθρο στο newsit.gr ο ρωσικός στρατός βρίσκεται μόλις 15 χλμ βόρεια του Σλοβιάνσκ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης που ελέγχεται από την Ουκρανία στην περιοχή του Ντόνετσκ , δήλωσε ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο. Η κατάληψη των επαρχιών του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ είναι βασικός ρωσικός στρατιωτικός στόχος.

Ενώ η Ρωσία βρίσκεται κοντά στο να καταλάβει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής του Λουχάνσκ, λίγο λιγότερο από το 50% της περιοχής του Ντόνετσκ παραμένει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, είπε ο Κιριλένκο, μια ένδειξη του πόσο μακριά βρίσκεται η Ρωσία από την επίτευξη του στόχου της να θέσει υπό τον έλεγχο της όλα τα εδάφη που είναι γνωστά ως Ντονμπάς.

«Είμαι σίγουρος ότι δεν θα κάνουν γρήγορη προέλαση. Μακροπρόθεσμα, όλα εξαρτώνται από τη συγκέντρωση των δυνάμεών μας», είπε συγκινημένος ο περιφερειάρχης σε μια διαδικτυακή συνέντευξη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η νέα προμήθεια όπλων των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, η οποία περιλαμβάνει συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων, θα επιτρέψει στην Ουκρανία να διεξάγει αποτελεσματικές αντεπιθέσεις, αλλά τόνισε ότι η υποστήριξη δεν πρέπει να σταματήσει εκεί.

«Ο κόσμος πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα. Λυπάμαι για αυτό που λέω, αλλά πρέπει. Να μας δώσει όπλα και ό,τι χρειαζόμαστε αυτό που ανακοινώθηκε», είπε ο 36χρονος κάτοικος Ντονμπάς.

Ο ίδιος παρουσίασε μια ζοφερή προοπτική για τις πόλεις της περιοχής που έχουν περιέλθει στον ρωσικό έλεγχο. Η πιό σημαντική απο αυτές είναι η άλλοτε ακμάζουσα πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, την οποία η Ρωσία κατέλαβε μετά από μακρά πολιορκία. Η Μαριούπολη και η πόλη Βολνοβάχα έχουν καταστραφεί κατά 90%, είπε.

«(Οι Ρώσοι) δεν νοιάζονται που κανείς δεν θα μπορέσει να ζήσει σε αυτά τα μέρη, κανείς δεν θα μπορέσει να τα αναπτύξει και η ανοικοδόμησή τους θα είναι πολύ δύσκολη», είπε.

Οι 100.000 εναπομείναντες κάτοικοι της Μαριούπολης, το 70% των οποίων είναι συνταξιούχοι, δεν έχουν λειτουργικά συστήματα αερίου, νερού, ηλεκτρισμού ή αποχέτευσης, είπε. Από τα 2.600 συγκροτήματα διαμερισμάτων της πόλης, υπολογίζετε ότι τα 1.300 έχουν ισοπεδωθεί.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους. Το Ντονμπάς βρίσκεται σε πόλεμο από το 2014, όταν η Ρωσία υποστήριξε μια εξέγερση υπέρ της Μόσχας που σκόρπισε ένα τμήμα εδάφους σε μια σύγκρουση στην οποία έχασαν την ζωή τους χιλιάδες.

Η προσωπική ιστορία του Κιριλένκο δείχνει την πολυπλοκότητα του πολέμου για πολλούς Ουκρανούς στην περιοχή. Είπε ότι οι γονείς του και ο μεγαλύτερος αδερφός του επέλεξαν το 2014 να μείνουν στο τμήμα της περιοχής του Ντονέτσκ που κατελήφθη από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και τώρα πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Ενώ είπε ότι αυτή η περίπτωση της οικογένειάς του δεν επηρεάζει τη δουλειά του λέγοντας πως η κατάσταση αυτή συνιστά «σοβαρή δοκιμασία» σε προσωπικό επίπεδο.

«Οι απόψεις μας είναι τελείως διαφορετικές, δεν τους μιλάω, αλλά το λέω ειλικρινά: δεν έχω τίποτα να τους πω».

Πηγή: madata.gr