Ουκρανία: Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ – Χαραμάδα ελπίδας για συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν

0
55

Χαραμάδα ελπίδας για αποφυγή του πολέμου στην Ουκρανία, άνοιξε η πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για συνάντηση κορυφής μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας εμφανίζονται καταρχήν θετικοί στην προοπτική της συνάντησης, αν και δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να θέτει ως προϋπόθεση να μη γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στις αυτονομιστικές περιοχές ενώ συνεχίζει να ρέει προς τη Ρωσία το νέο καραβάνι προσφύγων.

O ήχος των οβίδων προκαλεί ανατριχίλα.

Καταιγισμός πυρών και εκρήξεων ακούγονται κάθε νύχτα πλέον στις αυτονομιστές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Με το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύφθηκαν οι ζημιές που προκάλεσαν οι οβίδες σε ένα από τα δύο σχολεία που έπληξαν. Ευτυχώς, δεν υπήρχαν μέσα παιδιά.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η απομάκρυνση των κατοίκων από το Ντονέτσκ.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν στο φυλάκιο που βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη και βρίσκονται σε αναμονή.

Παρά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών η διπλωματία έχει ακόμα μία ευκαιρία.

Με πρωτοβουλία Μακρόν αναμένεται να συναντηθούν Μπάϊντεν – Πούτιν, με την προϋπόθεση ότι ο Πούτιν δεν έχει εισβάλλει στην Ουκρανία.

Δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν νέα ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων και υλικού κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ενδεικτικό της διατήρησης του πολεμικού κλίματος είναι ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας που μετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στις βάσεις τους όταν θα υπάρχει «αντικειμενική ανάγκη» για κάτι τέτοιο.

Σκηνικό πολέμου στην Ουκρανία – Κρεσέντο ολονύχτιων βομβαρδισμών
Μπορεί σε διπλωματικό επίπεδο να διαφαίνεται μια χαραμάδα αισιοδοξίας, όμως όλο το βράδυ είχαμε βομβαρδισμούς στο Ντόνετσκ, το Ντονμπάς και το Λουκάνσκ.

Νωρίτερα σήμερα, ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, ανέφεραν ότι οβίδα που ήρθε από τον ουκρανικό στρατό έχει χτυπήσει συνοριακό φυλάκιο σε ρωσικό έδαφος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν θύματα, ενώ το σημείο στο οποίο έγινε το πλήγμα απέχει μόλις 150 μέτρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, δεκάδες οβίδες και όλμοι εκτοξεύονται καθημερινά, με την ένταση να αυξάνεται κατακόρυφα τις νυχτερινές ώρες.

Περισσότεροι από 66.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τις ρωσόφωνες περιοχές.

Η κατάσταση δε δείχνει να αποκλιμακώνεται παρά τις προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός από τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι καμία σφαίρα δεν έχει φύγει από τον ουκρανικό στρατό.

Πηγή: madata.gr