Ουκρανία: Παγκόσμιος συναγερμός για σιτηρά, ενέργεια και βρεφικό γάλα. Ενδεχόμενο επισιτιστικού κραχ

0
68

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να «βυθιστεί» σε πολλαπλές κρίσεις έρχεται μέρα με την μέρα η παγκόσμια οικονομία, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πλήττει παράπλευρα κρίσιμες πτυχές της παγκόσμιας οικονομίας, πέραν της διεθνούς τάξης.

Την κρισιμότητα της κατάστασης ως προς την επάρκεια των αποθεμάτων τροφής μαρτυρά η δεύτερη κατά σειρά στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες αναφορικά με το ενδεχόμενο επισιτιστικού «κραχ», εξαιτίας πρωτίστως της έλλειψης σιτηρών από την Ουκρανία.

ΗΠΑ: Η έλλειψη βρεφικού γάλακτος μετατρέπεται σε πολιτική κρίση 

Άδεια ράφια, οικογένειες που αγωνιούν: ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την έλλειψη βρεφικού γάλακτος που παρατηρείται στις ΗΠΑ και η οποία μετατρέπεται σε πολιτική κρίση για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Datasembly, ως το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου περισσότερο από το 40% των πιο δημοφιλών ειδών βρεφικού γάλακτος είχε εξαντληθεί από τα καταστήματα σε όλη τη χώρα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την αναστολή της λειτουργίας ενός εργοστασίου της εταιρείας Abbott τον Φεβρουάριο.

Ο Λευκός Οίκος, τον οποίο κατηγορούν για καθυστερημένη αντίδραση έως και για αδιαφορία, παρουσίασε χθες μερικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Είναι μια δουλειά που διαρκεί μήνες», δήλωσε η εκπρόσωπός του Τζεν Ψάκι, δικαιολογώντας για ποιο λόγο η αμερικανική κυβέρνηση καθυστέρησε τόσο να αντιδράσει.

«Το μήνυμά μας στους γονείς είναι το εξής: ακούσαμε, θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε», τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει μεταξύ άλλων να αυξήσει τις εισαγωγές βρεφικού γάλακτος, την ώρα που οι ΗΠΑ παράγουν το 98% του γάλακτος που καταναλώνουν.

Παράλληλα επεσήμανε ότι συνεργάζεται με τις πολιτείες ώστε να επιτραπεί στους πιο ευάλωτους πολίτες που προμηθεύονται βρεφικό γάλα μέσω κουπονιών να επιλέγουν από μια μεγαλύτερη ποικιλία εταιρειών και συσκευασιών.

Ο Λευκός Οίκος απευθύνθηκε εξάλλου στην αρχή ανταγωνισμού καλώντας τη να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία που παρατηρείται, κυρίως με την επαναπώληση βρεφικού γάλακτος μέσω του διαδικτύου σε πολύ υψηλές τιμές.

Η Ψάκι επεσήμανε ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει κάθε επιλογή για να αυξήσει την παραγωγή βρεφικού γάλακτος ακόμη και την ενεργοποίηση του νόμου περί Αμυντικής Παραγωγής, το οποίο επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να λαμβάνει οικονομικές αποφάσεις μέσω διαταγμάτων.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων και παραγωγούς βρεφικού γάλακτος με τους οποίους είχε «παραγωγικές και ενθαρρυντικές» συνομιλίες, όπως σχολίασε αξιωματούχος.

Το πετρέλαιο δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σαν «όπλο», λένε ο ΓΓ του ΟΠΕΚ και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κάλεσαν χθες Πέμπτη τους ηγέτες των κρατών του κόσμου να μη χρησιμοποιούν το πετρέλαιο σαν πολιτικό «όπλο».

Ο Μοχάμεντ Μπαρκίντο και ο Νικολάς Μαδούρο συζήτησαν στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες του Καράκας για περίπου μιάμιση ώρα και συμφώνησαν στο ότι το πετρέλαιο δεν πρέπει να «πολιτικοποιείται».

«Θα ήθελα με την ευκαιρία να απευθύνω, με σεβασμό, έκκληση στους ηγέτες να σέβονται τις βασικές αρχές του ΟΠΕΚ (…) δυνάμει των οποίων πρέπει να αποπολιτικοποιηθεί το πετρέλαιο — δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν πολιτικό όπλο, ή για την επιβολή τιμωρίας», είπε ο κ. Μπαρκίντο.

Θέση που ενστερνίστηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, για τον οποίο τόσο το πετρέλαιο, όσο και το φυσικό αέριο οφείλουν να εξαιρούνται από «όλα τα είδη κυρώσεων».

«Βλέπουμε τις υποτιθέμενες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και το αποτέλεσμα μπούμερανγκ στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», συνέχισε ο κ. Μαδούρο, αναφερόμενος στα τιμωρητικά μέτρα που εφαρμόζει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.

Ο κ. Μπαρκίντο έφθασε στη Βενεζουέλα την 6η Μαΐου και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του περιηγήθηκε σε διάφορα διυλιστήρια της χώρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Αϊσάμι. Ο Νιγηριανός συναντήθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, με την αντιπρόεδρο Ντέλσι Ροδρίγκες.

Ο ΓΓ του ΟΠΕΚ, ο οποίος αναμένεται να εγκαταλείψει τη θέση αυτή τον Αύγουστο, διατηρούσε πάντα καλές σχέσεις με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, αφότου ανέλαβε το 2016.

Η Βενεζουέλα, που άλλοτε είχε το προσωνύμιο «Σαουδική Βενεζουέλα», λόγω των τεράστιων αποθεμάτων αργού που διαθέτει, βρίσκεται στο στόχαστρο διεθνών κυρώσεων εδώ και χρόνια.

Αφού είδε την παραγωγή της να υποχωρεί από τα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2014 στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 400.000 βαρελιών το 2020, το Καράκας άρχισε να την ανεβάζει ξανά (στα 680.000 βαρέλια την ημέρα το 2021, κατά τον ΟΠΕΚ), ωφελούμενο από την αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού στις αγορές.

Πηγή: madata.gr