Ουκρανία: Σε πλήρη αποκλεισμό η Μαριούπολη – Μπλόκο σε αποστολή του Ερυθρού Σταυρού

0
60

Η Μαριούπολη παραμένει αποκλεισμένη καθώς η ρωσική πολιορκία δεν επιτρέπει σε κανέναν να εισέλθει σε αυτήν ή να απομακρυνθεί, σύμφωνα με συνεργάτη του δημάρχου της πόλης στην Αζοφική Θάλασσα.

Ο Πέτρο Αντριουσένκο δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν από την Πέμπτη οποιαδήποτε ποσότητα ανθρωπιστικών προμηθειών προς τους παγιδευμένους κατοίκους της ελληνώνυμης πόλης στον Νότο του Ντονμπάς.

Οι πολίτες εκεί δεν έχουν δρόμο διαφυγής και ο σχεδιαζόμενος ανθρωπιστικός διάδρομος δεν έχει ανοίξει, πρόσθεσε.

Παρά την πολιορκία εβδομάδων και την είσοδο Ρώσων στα περίχωρά της, η Μαριούπολη αρνείται να παραδοθεί στους εισβολείς, παραμένοντας η μόνη πόλη στην περιφέρεια Ντονμπάς που δεν έχει περάσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

 Οχηματοπομπή του Ερυθρού Σταυρού προσπαθεί να φθάσει στη Μαριούπολη

Αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού που μεταφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια στη Μαριούπολη έχει εγκλωβιστεί στη Ζαπορίζια καθώς δεν έχουν ακόμη δοθεί οι απαιτούμενες εγγυήσεις ασφαλείας.

Πέντε οχήματα υποστήριξης και δύο φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας οδεύουν προς την πολιορκημένη πόλη όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι.

Εν μέσω σύγχυσης, η ομάδα του Ερυθρού Σταυρού ήλπιζε επίσης να επιβλέψει την απομνάκρυνση εκατοντάδων αμάχων από τη Μαριούπολη με λεωφορεία που παρείχε η ουκρανική κυβέρνηση. Αυτά τα λεωφορεία, περισσότερα από 40 στον αριθμό, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, σταμάτησαν στην πόλη Μπερντιάνσκ, σε επικράτεια που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ορισμένα από τα λεωφορεία λεηλατήθηκαν από Ρώσους στρατιώτες για μέρος της βοήθειας που μετέφεραν. Ένας μικρός αριθμός λεωφορείων μπόρεσε να επιστρέψει στη Ζαπορίζια μεταφέροντας αμάχους που διέφυγαν σε άλλες περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Η ομάδα του Ερυθρού Σταυρού είναι απίθανο να προχωρήσει χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας (κατάπαυση του πυρός) από όλες τις πλευρές. Το πώς θα προχωρήσουν 30 εναπομείναντα λεωφορεία που παραμένουν εγκλωβισμένα στο Μπερντιάνσκ, προχωρούν είναι επίσης ασαφές.

Οι δυνάμεις της Ρωσίας επικεντρώνονται στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας

Ο ρωσικός στρατός έχει σκοπό να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να εδραιώσει την παρουσία του σε ανατολικούς και νότιους τομείς της Ουκρανίας, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημερωτικό δελτίο του νωρίς σήμερα. Έκανε λόγο για προσπάθειες των Ρώσων να στήσουν κυβερνητικό μηχανισμό στις κατεχόμενες περιοχές του Ντανιέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζιας και της Χερσώνας. Οι μάχες αναμένεται να συνεχιστούν στις περιοχές αυτές, συνέχισε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί πως η Μόσχα θέλει να οργανώσει αυτό που αποκάλεσε ψευτοδημοψήφισμα στην περιφέρεια της Χερσώνας για να σχηματιστεί «λαϊκή δημοκρατία» όπως αυτές που είχαν ιδρυθεί στα εδάφη των αυτονομιστών.

Το ουκρανικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να κερδίσουν εδάφη οπουδήποτε. Το Χάρκοβο συνεχίζει να βομβαρδίζεται, ενώ προσπάθεια των ρώσων να διαπεράσουν τις ουκρανικές άμυνες κοντά στην Ιζιούμ απέτυχε. Αποτυχημένη ήταν επίσης η προσπάθεια προέλασης στη Μικολάγιφ, ανέφερε η ίδια πηγή.

Στον βορρά, ορισμένες μονάδες αποσύρθηκαν. Η Μόσχα ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αποκλιμακώσουν την επίθεση στο Κίεβο και θα επικεντρωθεί στο Ντονμπάς.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε εξάλλου «βέβαιος πως είναι πολύ ευχάριστο για όλους εσάς να διαβάζετε τις ειδήσεις και να βλέπετε ότι οι ουκρανικές πόλεις σταδιακά απελευθερώνονται από τις δυνάμεις κατοχής», σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, προειδοποιώντας πως δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. «Όλοι θέλουμε τη νίκη», όμως «θα γίνουν κι άλλες μάχες. Έχουμε πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας για να επιτύχουμε όλα όσα θέλουμε».

 Εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στις φλόγες σε πόλη της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Πυρκαγιά ξέσπασε σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στην πόλη Μπελγκορόντ της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, περιστατικό που καταγράφεται δύο ημέρες μετά τις εκρήξεις σε εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στη σημερινή πυρκαγιά, ανέφερε ο κ. Γκλάντκοφ μέσω Telegram, ενώ οι κάτοικοι σπιτιών τριών δρόμων κοντά στην εγκατάσταση απομακρύνονται εσπευσμένα από την περιοχή.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι εκρήξεις στις αποθήκες όπλων πιστεύεται ότι οφείλονταν επίσης σε πυρκαγιά. Οι τοπικές αρχές περιμένουν επιβεβαίωση από το υπουργείο Άμυνας, πρόσθεσε πάντως.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης από την Ουκρανία για τα συμβάντα αυτά.

 Ρωσία: Ελικόπτερα της Ουκρανίας έπληξαν εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων

Ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ότι εξαπέλυσαν επιδρομή με επιθετικά ελικόπτερα εναντίον «εγκατάστασης αποθήκευσης καυσίμων» στην πόλη Μπελγκορόντ, στη δυτική Ρωσία, σε απόσταση περίπου σαράντα χιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Η «πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων οφειλόταν σε αεροπορικό πλήγμα δύο ελικοπτέρων του ουκρανικού στρατού που μπήκαν στη ρωσική επικράτεια πετώντας σε χαμηλό υψόμετρο», ανέφερε μέσω Telegram ο κυβερνήτης της ομώνυμης περιφέρειας Μπελγκορόντ, ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ.

Σε άλλο μήνυμά του, ανέφερε ότι πυροσβέστες επιχειρούν για να σβήσουν τις φλόγες και ότι δύο υπάλληλοι της εγκατάστασης τραυματίστηκαν. Το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι επενέβησαν 170 μέλη σωστικών συνεργείων.

Πηγή προσκείμενη στην πυροσβεστική δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι 27 από τις δεξαμενές έχουν πάρει φωτιά και ότι ενδέχεται οι φλόγες να επεκταθούν σε ολόκληρη την εγκατάσταση.

Η ρωσική δημόσια επιχείρηση Rosneft, στην οποία ανήκει η μονάδα, διαβεβαίωσε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων πως απομάκρυνε όλο το προσωπικό της.

Κάτοικοι συνοικίας της Μπελγκορόντ κοντά στην εγκατάσταση απομακρύνονται εσπευσμένα από την περιοχή, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γκλάντκοφ.

Προχθές Τετάρτη, σημειώθηκαν εκρήξεις σε χώρο αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών επίσης στην Μπελγκορόντ, χωρίς οι ρωσικές αρχές να δώσουν σαφή εξήγηση για τα αίτια του συμβάντος.

Η πόλη απέχει 80 χιλιόμετρα βόρεια από το Χάρκοβο, ουκρανικό αστικό κέντρο που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις αφότου άρχισε η εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.

Πηγή: madata.gr