Ουκρανικό: Διπλός πονοκέφαλος στην κυβέρνηση για επάρκεια και τιμές ενέργειας

0
66

Τα σενάρια που εξετάζει η κυνβέρνηση για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, καθώς προς τα 100 δολάρια οδεύει το πετρέλαιο. Ο εφιάλτης των αυξήσεων σε φυσικό αέριο και ρεύμα. ενλω συνέχεια των επιδοτήσεων αποφασίζει η κυβέρνηση.
Αντιμέτωπη με δύο μέτωπα βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα.

Το ένα είναι η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας στη χώρα μας καθώς σε ενδεχόμενο εκτροχιασμού της κατάστασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ε.Ε. δεν αποκλείεται η πρόκληση ανωμαλιών στον εφοδιασμό με το φυσικό αέριο της Gazprom.

Το θέμα εξετάστηκε πριν από λίγη ώρα στην έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Οι ελληνικές αρχές έχουν προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο. Το πλέον ακραίο σενάριο είναι η διακοπή παροχής αερίου στην Ευρώπη. Σε αυτήν την περίπτωση για να επηρεαστεί η Ελλάδα θα πρέπει να παύσει η προμήθεια μέσω του αγωγού που διασχίζει την Τουρκία (TurkStream) και τη Βουλγαρία. Πράγμα ακραίο, όπως αναφέρουν πηγές.

Στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ εξετάστηκε το προαναφερόμενο σενάριο και οι εναλλακτικές που υπάρχουν για τη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό αέριο καλύπτει το 45% των ενεργειακών αναγκών της εσωτερικής αγοράς.

Οι τιμές
Το δεύτερο μέτωπο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι το κόστος ενέργειας.

Μετά το διάγγελμα Πούτιν οι διεθνείς αγορές πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά. Το πετρέλαιο Μπρεντ βρίσκεται στα 95 με 96 δολάρια το βαρέλι σημαδεύοντας τα 100 δολάρια.

Το φυσικό αέριο TTF στο ολλανδικό hub κινείται ελαφρώς ανοδικά ξανά προς τα 80 ευρώ/MWh, για την ακρίβεια βρίσκεται στα επίπεδα των 77 με 78 ευρώ/MWh μετά από μία μεγάλη περίοδο αποκλιμάκωσης.

Σύμμαχος για Ελλάδα και Ευρώπη είναι οι καιρικές συνθήκες. Ο χειμώνας υποχωρεί και οι ανάγκες για θέρμανση μειώνονται. Άρα ένα μέρος των ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα περιοριστεί στις παραγγελίες. Και άρα κι ένα κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις θα εξαφανιστεί.

Ωστόσο, η Άνοιξη έρχεται και οι μετακινήσεις αυξάνονται, ενώ και η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται σε ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας. Άρα σε πρώτη ζήτηση θα βρίσκονται τα καύσιμα κίνησης και το φυσικό αέριο.

Οι τιμές της βενζίνης, εξαιτίας της διαρκούσας ενεργειακής κρίσης, έχουν εκτοξευτεί στην Ελλάδα κοντά στα 1,90 ευρώ το λίτρο και οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες με δεδομένα τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Αλλά και οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος αν και εμφάνιζαν τάσεις αποκλιμάκωσης κάτω από τα 200 ευρώ/MWh, εντούτοις η πιθανότητα έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου θα τις απογειώσει ξανά. Μαζί και τους λογαριασμούς ρεύματος. Να σημειωθεί ότι για την ηλεκτροπαραγωγή το κυρίαρχο καύσιμο στο ενεργειακό μίγμα με 40% είναι το φυσικό αέριο.

Οι επιδοτήσεις
Η κυβέρνηση σκοπεύει, λένε οι πληροφορίες, να συνεχίσει τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου έχοντας ήδη στη διάθεση της πόρους 2 δις. ευρώ για το 2022 από τα δικαιώματα ρύπων, ενώ αν χρειαστεί θα επιστρατευτουν έξτρα έσοδα από τον ΕΛΑΠΕ (Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ) και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα αρκέσουν αυτοί οι πόροι για την οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ήδη ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας επαναφέρει την ελληνική πρόταση στην Ε.Ε. για τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού ταμείου με πόρους που θα ανακουφίσουν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Πηγή: madata.gr