Παναγιώτοπουλος: Η αποκλιμάκωση ολοκληρώθηκε, η επαγρύπνηση συνεχίζεται

0
56

Η αποκλιμάκωση ολοκληρώθηκε, η επαγρύπνηση συνεχίζεται. Με αυτή τη φράση από του βήματος της Βουλής σχολίασε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος την κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου τονίζοντας ότι η άμεση κινητοποίηση του Πολεμικού Ναυτικού και η επίδειξη αποφασιστικότητας στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ήταν καθοριστική για την αποκλιμάκωση. 

“ Η αποκλιμάκωση είναι κάτι το οποίο όλοι ευχόμαστε ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης κι όταν έρχονται δυο στόλοι απέναντι ο ένας από τον άλλον τότε ναι είναι περίοδος έντασης. Η αποκλιμάκωση  προέκυψε χάρη στην άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες πήραν άμεσα θέση. Οφείλονται πολλά εύσημα στο Πολεμικό Ναυτικό για τον τρόπο που λειτούργησε. Από εδώ και πέρα ελπίζω ότι δεν θα έχουμε κανένα τύπου κλιμακώσεις, επειδή όμως με τον απρόβλεπτο γείτονα που έχουμε είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση” είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

Στην αίθουσα της Ολομελείας επικράτησε ιδιαίτερη ένταση όταν τόσο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο Κώστας Χήτας της Ελληνικής Λύσης ζήτησαν εξηγήσεις για τις πληροφορίες περί ελληνικής NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά την ώρα της αποκλιμάκωσης. “Η NAVTEX εκδόθηκε σε χαμηλό επίπεδο από το Λιμενικό Σώμα και όχι από το Πολεμικό Ναυτικό όπως κυκλοφόρησε. Θεωρήσαμε ότι θα έδινε εσφαλμένο μήνυμα μια τέτοια οδηγία την ώρα μάλιστα της αποκλιμάκωσης. Έγινε η σχετική διόρθωση και η αποκλιμάκωση ολοκληρώθηκε” είπε αρχικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. “Σας ερωτώ ευθέως αν αυτό που είπατε στην αρχή ότι δεν γνωρίζατε για τη NAVTEX το είπατε εν τη ρύμη του λόγου σας  ή αν το εννοείτε. Δηλαδή το ότι σε μια στιγμή που η ένταση στο Αιγαίο είναι στο ζενίθ και τη στιγμή που χρειάζεται απόλυτη συνεννόηση, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων πολιτική και στρατιωτική και το Μαξίμου δεν γνώριζε ότι στην περιοχή του Καστελλόριζου εκδόθηκε NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά από το Λιμενικό Σώμα; Αν ισχύει αυτό που είπατε τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα” είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Εξηγώντας το ισχύον πλαίσιο ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι τέτοιου είδους NAVTEX μπορεί να εκδοθούν ακόμα και από φουσκωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος. “Είναι μια τυπική διαδικασία η οποία δεν υπόκειται στην έγκριση των υψηλότερων κλιμακίων. Εκδόθηκε σε χαμηλό επίπεδο. Από τη στιγμή λοιπόν που ήλθε εις γνώση αυτή η πληροφορία έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις. Δεν μπορεί η στρατιωτική ηγεσία να γνωρίζει κάθε στάδιο μιας τυπικής διαδικασίας που διεξάγεται στο κατώτερο στάδιο της. Και ναι θα ήταν πρόβλημα την ώρα που αποκλιμακώνουν δυο στόλοι να εκδοθεί μια  τέτοια NAVTEX” είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Παναγιώτοπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την εσφαλμένη εικόνα που έδωσαν δημοσιεύματα για NAVTEX του Πολεμικού Ναυτικού. “Δεν ξέρω γιατί αυτός που αναπαρήγαγε την είδηση δεν πήγε να επιβεβαιώσει κατά πόσο το λιμενικό είχε εκδόσει τη NAVTEX. Αυτό που βγήκε προς τα έξω προκάλεσε εσφαλμένη εντύπωση. Το θέμα διορθώθηκε” πρόσθεσε ο Υπουργός και κατέληξε παροτρύνοντας την αντιπολίτευση να κρατήσει από όλη αυτή την ιστορία την τεράστια κινητοποίηση η οποία υπερασπίστηκε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Δένδιας για Τουρκία: Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα

Πηγή: madata.gr