Πανελλαδικές 2023: Πότε κάνω το μηχανογραφικό

0
26

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις του 2023 τελείωσαν για τα ΓΕΛ και στις 16 Ιουνίου θα ολοκληρωθούν στα ΕΠΑΛ (ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια).

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθημάτων), αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου. 

Οι υποψήφιοι θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).

Πότε κάνω μηχανογραφικό 2023
Επόμενο βήμα είναι η ηλεκτρονική υποβολή του Μηχανογραφικού.

Το Μηχανογραφικό δελτίο είναι άυλο δελτίο, από το 2011, στο οποίο περιέχονται όλες οι διαθέσιμες σχολές τις οποίες δύναται να δηλώσει ο υποψήφιος Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, χωρισμένες σε πεδία, για να εισαχθεί σε κάποιο ΑΕΙ (Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα).

Τα πεδία είναι τέσσερα από το Γενικό Λύκειο:

1ο Πεδίο: Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών, (Θεωρητική Κατεύθυνση)
2ο Πεδίο: Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών,
3ο Πεδίο: Επιστημών Υγείας και Ζωής
και 4ο Πεδίο: Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Η διαδικασία σύνταξης ξεκινά έπειτα από την κτήση προσωπικού κωδικού που εκδίδεται από το Λύκειο φοίτησης του υποψηφίου.

Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Ωστόσο, φέτος η υποβολή του Μηχανογραφικού δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκλογικές διαδικασίες δεν αναμένεται να επηρεάσουν τον προγραμματισμό για το πότε οι μαθητές θα γνωρίζουν τα αποτελέσματα, επομένως λίγο αργότερα αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για το μηχανογραφικό 2023.

Πηγή: madata.gr