Πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ με ελικόπτερο ο Μπορέλ

0
108

Ο ‘Υπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ ολοκληρώνει την επίσκεψή του στην Κύπρο, με συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, στην αίθουσα VIP του παλαιού αεροδρομίου στην Λάρνακα αλλά και με πτήση πάνω από την περιοχή της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και παρουσία του Αρχηγού της. 

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας τονίζεται ότι υπό το πρίσμα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έμφαση δίνεται στις συνεχιζόμενες προκλήσεις και αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας, καθώς και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στις επιχειρήσεις της ΕΕ.

Προηγήθηκαν επαφές του κου Μπορέλ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ν. Αναστασιάδης: «Το τέλος του Κυπριακού Ελληνισμού αν χρησιμοποιήσουμε όπλα»

»Εάν θεωρήσουμε ότι μπορούμε στρατιωτικά να δώσουμε μάλλον λύση μέσα από την στρατικοποίηση, αυτό θα είναι το τέλος του Κυπριακού Ελληνισμού, κάτι που δεν το επιθυμώ. Και δεν είναι μια νότα απαισιοδοξίας ή παράδοσης, το αντίθετο. «Οφείλεις να γνωρίζεις τις πραγματικότητες για να επιλέγεις τα όπλα», δήλωσε ο ΠτΔ, τονίζοντας ότι τα μόνα όπλα που χρησιμοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αυτά που αντλεί από τον χώρο της διπλωματίας.

Μιλώντας στην δημοσιογράφο Ελίτα Μιχαηλίδου και την εκπομπή Φάκελοι του ΡΙΚ, η οποία θα μεταδοθεί την Τετάρτη 1η Ιουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές απειλες, την αστάθεια στον χώρο της ΝΑ Μεσογείου, καθώς και στην επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο.

«Η εδώ παρουσία του κου Μπορέλ δεν είναι παρά η επιβεβαίωση ότι προβληματίζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι πώς και με ποιον τρόπο είναι δυνατόν να ενεργήσουν προς αποφυγή μιας ανεπιθύμητης κρίσης σε περιοχή μάλιστα που καθορίζεται και ως σύνορα της ΕΕ».

Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι η Τουρκία μετατρέπει σε προτεκτοράτο τα κατεχόμενα με βάσεις, με εγγυήσεις και με γεγονότα που παρακολουθούμε στην κατεχόμενη περιοχή, όχι μεταξύ της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά ορθότερα εις βάρος της.

ert

Πηγή: madata.gr