Παπαευαγγέλου: Ο κακός καιρός, οι μεταλλάξεις και η χαλάρωση αύξησαν το επιδημιολογικό φορτίο

0
46

Ο κακός  καιρός που μας έκλεισε σε εσωτερικούς χώρους, οι μεταλλάξεις του ιού, η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και η χαλάρωση μερίδας συνανθρώπων μας, οι αιτίες που  το τελευταίο διάστημα οδήγησαν στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρας μας

Είπε ότι σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε ηπιότερη αύξηση κρουσμάτων χάρη και στο φιλότιμο των Ελλήνων ενώ αναρωτήθηκε πού θα ήμασταν τώρα αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα. 

Στην εποχή των μεταλλάξεων ο αγώνας μας είναι άνισος είπε και εκτίμησε ότι μια μείωση του επιδημιολογικού φορτίου θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες.

Αναφερόμενη στους περιπάτους σε εξωτερικούς χώρους με την τήρηση των μέτρων είπε ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι βοηθούν στη μετάδοση του ιού. “Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το να περπάταμε σε εξωτερικούς χώρους τηρώντας τις αποστάσεις επιβαρύνουμε το επιδημιολογικό φορτίο ή κινδυνεύουμε να κολλήσουμε. Είναι σαφές ότι κυρίως κολλάμε με τον συγχρωτισμό σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους” είπε.

“Όμως άλλο είναι να βγούμε με ένα φίλο να περπατήσουμε στη γειτονιά μας κι εντελώς διαφορετικό να έχουμε τον καφέ στο χέρι και να είμαστε γύρω από ένα παγκάκι  πέντε ή δέκα άτομα μαζεμένα, να βγάζουμε τη μάσκα κάθε πέντε λεπτά είτε για να πιούμε καφέ είτε για να καπνίσουμε ενώ ταυτόχρονα μιλάμε και γελάμε δυνατά”.

Επανέλαβε ότι η ορθή χρήση της μάσκας  είναι το σημαντικότερο όπλο που διαθέτουμε.

Τόνισε ότι το ΕΣΥ αναμένεται να πιεστεί ακόμα περισσότερο την επόμενη εβδομάδα ενώ υπογράμμισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει αυξητική τάση στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε είπε η κ. Παπαευαγγέλου αγγίζοντας το 4% ενώ για την ηλικιακή σύνθεση των νέων κρουσμάτων σημείωσε ότι τα περισσότερα αφορούν την κατηγορία 20 – 60 ετών.

www.ertnews.gr

Πηγή: madata.gr