Παπαϊωάννου: Xρήσιμο βοηθητικό εργαλείο οι ζωγραφιές της Τζωρτζίνας

0
71

Φως στο θρίλερ της Πάτρας αναμένεται να ρίξουν οι ζωγραφιές της 9χρονης Τζωρτζίνας που βρίσκονται στα χέρια των Αρχών και προδίδουν τον ταραγμένο ψυχισμό ενός παιδιού που βίωνε μια βαθιά προβληματική κατάσταση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Πάνος Παπαϊωάννου, δικηγόρος κι εγκληματολόγος, αναφερόμενος στα μηνύματα που έστελνε η μικρή Τζωρτζίνα μέσα από τις ζωγραφιές της δήλωσε ότι «η αποκωδικοποίηση των ιχνογραφημάτων των παιδιών είναι ένα χρήσιμο βοηθητικό εργαλείο για να δούμε την ψυχική του κατάσταση σε δεδομένο ερευνώμενο χρονικό διάστημα», όμως – όπως διευκρίνισε – «δεν μας δίνουν στοιχεία για να “δέσουμε την υπόθεση”».

«Το ιχνογράφημα μπορεί να μας δείξει κάποια στοιχεία» σημείωσε και υπογράμμισε πως «το ενδιαφέρον δικονομικά είναι ότι η ανακρίτρια έχει διατάξει από έναν ειδικό να δώσει μια συγκεκριμένη έκθεση, αναγνωρίζοντας στην ουσία ότι το ποινικό δίκαιο χρειάζεται σε περιπτώσεις τόσο ακραίες όπως ο θάνατος των τριών παιδιών στην Πάτρα να έχει τη συμβολή στη διαδικασία άλλων συνοδών επιστημών της νομικής δεν θα καταδείξουν τον ένοχο αλλά θα δώσουν πολύτιμα στοιχεία τα οποία δεν μπορούμε να έχουμε με άλλο τρόπο».

«Αυτή τη διεπιστημονικότητα τη συζητήσαμε. Δηλαδή ότι χρειάζονται ψυχολόγοι, ψυχίατροι, παιδοψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί για να υπάρχει και πρόληψη στην προστασία των ανηλίκων αλλά και στην περίπτωση του θανάτου της Τζωρτζίνας, στην έρευνα του ποινικού πεδίου πλέον, βοηθητική τεκμηρίωση σε στοιχεία, για να εντοπιστεί μια παράλειψη ή πράξη που συνδέεται με το εγκληματικό αποτέλεσμα. Τα συνοδά στοιχεία μπορεί να είναι και πολύτιμα» κατέληξε.

Πηγή: madata.gr