Παπαγγελόπουλος: Θα κάνω αποκαλύψεις, σε Προανακριτική και Ειδικό Δικαστήριο

0
154

Αποκαλύψεις για τους εισαγγελείς που του καταμαρτυρούν παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη στην ομιλία του στην Βουλή και στην συζήτηση για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου του, υποσχέθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Όπως δήλωσε οι αποκαλύψεις αυτές θα γίνουν όταν θα καταθέσει στο πλαίσιο της Προανακριτικής Επιτροπής προκειμένου να ανατρέψει το κατηγορητήριο. Μάλιστα είπε ότι «εύχομαι ολόψυχα να πάω στο Ειδικό Δικαστήριο, για να συνεχίσω να σας βασανίζω με την υπόθεση αυτή, εστιάζοντας κυρίως στην πτυχή της Novartis.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, επισήμανε ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει για όλα αυτά στο κοινοβούλιο. Επανέλαβε όμως αρκετές ότι εφόσον προχωρήσει η διαδικασία δεν θα έχει άλλη επιλογή. Χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επισήμανε ότι η παραπομπή του είναι «τρομακτική εμπειρία για μένα και την οικογένεια μου. Αλλά και μία ευκαιρία για την Ελλάδα» τονίζοντας «θα υπάρξουν πολλές ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις». Αναφέρθηκε μάλιστα στην Ν.Δ λέγοντας πως «προσπαθείτε να με σπιλώσετε και να σπιλώσετε μια κυβέρνηση».

Για τους εισαγγελείς

Στο στόχαστρο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου βρέθηκαν η δικαστικοί Γεωργία Τσιατάνη, ο Παναγιώτης Αθανασίου, ο Γιάννης Αγγέλης και η Ελένη Ράϊκου. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «ο Αγγελής και η Ράϊκου είναι αγαπημένοι της Ν.Δ και του ΚΙΝ.ΑΛ». Επίσης σημείωσε πως «η κ.Τσατάνη είναι σύζυγος και μητέρα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας» η οποία «μου ζήτησε να την βοηθήσω για να γίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μετά με κατήγγειλε». Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πρόσθεσε πως «όσα μου εκμυστηρεύτηκε η κυρία Τσατάνη θα τα αποκαλύψω στην Προανακριτική Επιτροπή». Πρόσθεσε πάντως ότι η Γ.Τσιατάνη του είχε ζητήσει συναντήσεις και σημειώνοντας πως «πρέπει να είμαι μάστορας στον εκβιασμό ώστε τα θύματα του εκβιασμού μου να επιζητούν την παρέα μου».

Για τον Παναγιώτη Αθανασίου υποστήριξε ότι κατέθεσε «σωρεία ψεμάτων που δεν αντέχουν στην λογική» τονίζοντας πως «είπε ότι δεν έχει ακούσει ούτε από εμένα ούτε από κανέναν το όνομα Ρασπούτιν». Άφησε αιχμές όμως για την θητεία του ως οικονομικού εισαγγελέα λέγοντας πως «προσπαθεί να ξεπλύνει το μεγάλο σκάνδαλο της φοροδιαφυγής της Λίστας Λαγκάρντ» ενώ «για τις διώξεις κατά του κ.Σάλλα έχει ενδιαφέρον να κληθεί και ο κ.Σάλλας» ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Ο Δ.Παπαγγελόπουλος αναρωτήθηκε «πώς μπορεί ένας εισαγγελέας να κατασκευάσει στοιχεία για φοροδιαφυγή; Μιλάμε για έγγραφα και εισοδήματα». Επίσης συσχέτισε την κατάθεση με την άρνησή του να συμφωνήσει στην παράταση της θητείας του Αθανασίου. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «του είπα ότι δεν μπορεί να ανανεωθεί η θητεία δεν μπορεί να μείνει στην θέση του οικονομικού εισαγγελέα για 6 χρόνια».

Για την Ελένη Ράϊκου σημείωσε πως «όταν ανακαλύφθηκε ότι στον λογαριασμό της υπήρχαν εμβάσματα της Novartis πανικοβλήθηκε» αφού ήταν αρμόδια για την έρευνα της υπόθεσης. Έτσι – σύμφωνα με τον Δ.Παπαγγελόπουλο – μετά από 18 μήνες «άρχισε να διαρρέει ότι υπάρχει ένας Ρασπούτιν στον χώρο της δικαιοσύνης». Σημείωσε ότι η Ε.Ράϊκου «είχε ενημερωθεί ότι θα παραλάμβανε ονόματα γιατρών που τα έπαιρναν από την Novartis. Άρα ήξερε για τα εμβάσματα και ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να τα καλύψει». Όσον αφορά τον Γ.Αγγέλη επισήμανε ότι είχε γνώση των στοιχείων της υπόθεσης Novartis και για τον λόγο αυτό οι καταθέσεις του ειναι αντιφατικές. Είπε παράλληλα ότι έχει ευθύνες για την καθυστέρηση της διερεύνησης.

Αναφερόμενος στη κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υποστήριξε ότι ο επιχειρηματίας φέρονταν παράλογα και «πίστευε ότι όλοι οι εισαγγελείς και οι δικαστές είναι αντισημίτες». Μάλιστα αναφέρθηκε στην συνάντηση που έγινε στο γραφείο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά λέγοντας ότι από την πλευρά του Ισραήλ είχε ζητηθεί διαμεσολάβηση.

Πλεύρης: Ή καλύπτετε ή φοβόσαστε

Από την άλλη πλευρά, την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ανέπτυξε στην Ολομέλεια ο Θανάσης Πλεύρης, ο βουλευτής δηλαδή που είναι ο εισηγητής της ΝΔ στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Ο Θανάσης Πλεύρης ανέφερε ότι η πρόταση στηρίζεται στις καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών και ενός ιδιώτη:

-Στην κατάθεση δηλαδή της Ελένης Ράικου, για τις συνθήκες παραίτησής της.

-Στην κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή για την παραίτησή του από επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και την προσωποποίηση του «Ρασπούτιν».

-Την κατάθεση της Γεωργίας Τσατάνη για την πειθαρχική της δίωξη για την υπόθεση Βγενόπουλου επειδή δεν ενέδωσε, κατά δήλωσή της, στην απαίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου να επιστρέψει τη δικογραφία στην Ελένη Ράικου.

-Την κατάθεση του Παναγιώτη Αθανασίου για τις πιέσεις Παπαγγελόπουλου να στοχοποιηθούν πρόσωπα από τον Οικονομικό Εισαγγελέα

-Την κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για τη συνάντηση στο Μαξίμου, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για ανοιχτές ποινικές υποθέσεις του επιχειρηματία και τον συμβιβασμό του στην μακροχρόνια αντιδικία του με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.

«Διοχέτευε δημοσιεύματα»

«Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος φέρεται να διοχέτευε δημοσιεύματα, σε βάρος φυσικών προσώπων που ήθελε να στοχοποιήσει, και εν συνεχεία χρησιμοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα, αποστέλλοντας τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να διενεργούνται σε βάρος των ατόμων που στοχοποιούσε προκαταρκτικές εξετάσεις. Φέρεται επίσης να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος ακόμη και πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις τις οποίες έδινε, προκειμένου να προβούν σε παράνομες πράξεις και εν συνεχεία, να διενεργούνται σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις και να κάμπτεται η αντίστασή τους», είπε ο Θανάσης Πλεύρης.

Ιδίως για τις καταγγελίες του Σάμπυ Μιωνή, ο Θανάσης Πλεύρης επισήμανε ότι η ΝΔ έχει την εντιμότητα να ζητήσει διεύρυνση μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο -αν και η συνάντηση στο Μαξίμου έγινε παρουσία και του πρώην υπουργού Νίκου Παππά- γιατί για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπάρχουν ενδείξεις. «Είναι δυνατόν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να συζητάει τέτοια θέματα; Η διαφορά μας είναι-επειδή μιλάτε για πολιτικές διώξεις-ότι αν ήθελε η ΝΔ θα ερχόμασταν εδώ να ζητήσουμε διεύρυνση κατηγορητηρίου και για τον κ. Παππά. Το δεξί χέρι του Τσίπρα ήταν σε αυτές τις συναντήσεις. Εμείς όμως έχουμε την εντιμότητα να έρθουμε εδώ και να πούμε ότι εκεί που βρίσκουμε στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν τα βάζουμε. Δεν είμαστε εδώ για να στείλουμε στην αγχόνη πολιτικά πρόσωπα, μόνο και μόνο επειδή κάποιος είπε κάτι», είπε ο Θανάσης Πλεύρης που επικαλέστηκε την κατάθεση του Νίκου Παππά ότι είναι πράγματι κρίσιμες πτυχές αυτής της συμφωνίας και γι΄αυτό πρέπει η επιτροπή να καλέσει και τους εκπροσώπους των δύο πλευρών. Είπε επίσης ότι ο Νίκος Παππάς, καταθέτοντας στην επιτροπή, χαρακτήρισε προβληματικό το κείμενο που έφερε τον τίτλο «οδικός χάρτης» για τις ανοιχτές ποινικές υποθέσεις του επιχειρηματία.

«Αν θεωρείτε ότι όλα αυτά δεν είναι ούτε απλή υπόνοια, απορώ πως εσείς ήρθατε εδώ και με τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που στην πορεία έγιναν δύο, και ο ένας είναι εμπλεκόμενος, πως εσείς με αυτούς τους μάρτυρες στείλατε 10 πολιτικά πρόσωπα και με πέντε εν ενεργεία εισαγγελικούς λειτουργούς, δεν τολμάτε τη διερεύνηση.

Ή καλύπτετε ή φοβόσαστε», είπε ο Θανάσης Πλεύρης απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάππας: «Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας»

Απαντώντας στη ΝΔ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πώς θα καταπιείτε αυτό το φιάσκο; Δεν υπάρχει τέτοιο εύρος φάρυγγα».

«Αποσπασματικά βγάζετε προσωρινό πόρισμα, εν πλω των εργασιών της επιτροπής. Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας. Αυτή η υπόθεση, να ξέρετε, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε κανένα δικαστικό συμβούλιο», προειδοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής για επιθέσεις σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών της Εισαγγελίας Διαφθοράς και ανηλεή πόλεμο για να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων

«Η προσπάθεια που κάνατε να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων ήταν λυσσαλέα, μήπως και ανακαλέσουν κάτι από τον ποταμό αποκαλύψεων στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Απειλήσατε, συκοφαντήσατε, κυνηγήσατε το θεσμό των προστατευομένων μαρτύρων», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε και τη στάση των πολιτικών για τους οποίους είχε σταλεί η δικογραφία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis. «Τι θα περίμενε ο πολίτης από κάποιον που διετέλεσε υπουργός; Θα περίμενε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ο εκάστοτε προϊστάμενος υπουργός, διότι οι μίζες έπεφταν βροχή, και να δηλώσει τυφλή εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Εσείς τι κάνατε; Απαξιώσατε, υποτιμήσατε εισαγγελικούς λειτουργούς», είπε ο κ. Λάππας και αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε η δικογραφία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, την προηγούμενη βουλευτική περίοδο: «Εμείς δεν θέλαμε να ενδυθούμε τη δικαστική τήβεννο, και γι΄ αυτό το σκάνδαλο της Νovartis το στείλαμε στο φυσικό του δικαστή και δεν πράξαμε όπως εσείς σήμερα».

Για την πρόταση διεύρυνσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι απαγορεύεται όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η προδικασία να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των εργασιών της ειδικής επιτροπής. «Πάσχει από ακυρότητα η διαδικασία. Κουρελιάζετε το νόμο. Φέρνετε την πρόταση με βάση μια μήνυση ενός επιχειρηματία στην οποία έχει συμπεριλάβει απόρρητα πρακτικά της επιτροπής. Πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα αυτά διότι πρέπει να διερευνηθεί πώς έφτασαν στα χέρια ενός ιδιώτη τα πρακτικά της επιτροπής;», είπε ο κ. Λάππας ενώ για τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου για αντιθεσμικές πιέσεις, σχολίασε ότι θυμήθηκαν παρεμβάσεις 1, 2, 3, 4, 5, 6 χρόνια μετά, από τότε που ισχυρίζονται ότι τις υπέστησαν. Εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για το μίσος και την υπηρεσιακή αντιπαλότητα που αναδεικνύονται από τα όσα κατέθεσαν εισαγγελείς στην ειδική επιτροπή.

Κεγκέρογλου: «Έχω πειστεί απόλυτα»

Υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου τάχθηκε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής. Είναι επαρκείς οι ενδείξεις που προέκυψαν σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί Προκαταρκτική Εξέταση σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, και πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα για διερεύνηση του κατηγορητηρίου, με ισχυρό βεβαίως, το κριτήριο αθωότητας, είπε ο κ. Κεγκέρογλου: Ως μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής «έχω πειστεί απόλυτα» από όσα καταγγέλθηκαν σε αυτή από ιδιώτες και από εισαγγελικούς λειτουργούς κ.ά. [..] Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν τους ακούσαμε. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να προχωρήσουμε στην πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας, είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Κατά την ομιλία του, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής άσκησε δριμύ κατηγορώ κατά των λεγόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων «των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» που προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία, υλοποίησαν σχέδιο χρήσης ενός πολυπλόκαμου δικαστικού συστήματος, με αντίληψη “Ρασπούτιν”, που πέραν των κατάλληλων ανθρώπων και μεθοδεύσεων «βρήκαν δράκο στο αφήγημά τους», τους δέκα πολιτικούς αντιπάλους τους από το ΠΑΣΟΚ. Η γραμμή τους ήταν να μπουν κάποιοι στη φυλακή για να κερδίσουν τις εκλογές. Αυτό ήταν το υπόβαθρο για τη σκευωρία είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, η βαρύτερη ζημιά που προκάλεσαν οι εμπνευστές της «σκευωρίας» είναι τα “σύννεφα αμφισβήτησης” της Δικαιοσύνης. Είναι ιστορικό καθήκον της Βουλής να εγγυηθεί ότι θα επανορθώσει το κράτος δικαίου, «χωρίς αίσθημα εκδίκησης» είπε ο κ. Κεγκέρογλου, σημειώνοντας ότι δεν είναι προσωπική υπόθεση «ούτε των στελεχών μας που χτυπήθηκαν».

Τέλος, και με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, είπε ότι «το Κίνημα Αλλαγής δεν εκβιάζεται και δεν εκφοβίζεται». «Μας ένωσαν περισσότερο και ενίσχυσαν την αποφασιστικότητά μας» υπογράμμισε ο βουλευτής Ηρακλείου, ο οποίος επανέλαβε ότι τα στελέχη ΚΙΝΑΛ μείωσαν την φαρμακευτική δαπάνη από 6,4 δισ. ευρώ το 2009, στα 2,5 δισεκ το 2014, και όταν ανέλαβαν οι «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» “κουκούλωσαν” την υπόθεση, ασχολήθηκαν μόνο με την Novartis και εξέθεσαν μόνο ένα όνομα γιατρού-συζύγου μίας εισαγγελέως «που τη φοβήθηκαν», και ενήργησαν «όχι για την αλήθεια» αλλά για να την «απαξιώσουν και να την ενοχοποιήσουν».

news247

Πηγή: madata.gr