Παρακολουθήσεις- Τέλλογλου: Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν τα λογισμικά από το 2013

0
55

Oλοκληρώθηκε μετά από 3,5 ώρες η κατάθεση του δημοσιογράφου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο που κάνει την προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.
 
Ο κ. Τέλλογλου ο οποίος εκλήθη για μια αναφορά που είχε κάνει περί παρακολουθήσεων το 2018, είχε μια εκτενή συζήτηση με τον κ. Ντογιάκο. Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν εδώ και χρόνια να αποκτήσουν παράνομα λογισμικά παρακολούθησης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της κατάθεσης, εξήγησε ότι ο ίδιος δεν κατήγγειλε αυτό που ερμηνεύθηκε ως «παρακολούθηση Μητσοτάκη το 2018».

«Όχι δεν έχω κάνει αυτή την καταγγελία. Υπήρχαν ενδείξεις ότι εκείνη την εποχή ότι τα τηλέφωνα δεν ήταν ασφαλή. Από το 2013 προσπαθούν οι ελληνικές υπηρεσίες να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά», είπε ο κ. Τέλλογλου και πρόσθεσε: «Η έκταση που έχει πάρει σήμερα το ζήτημα και ο συνδυασμός παρακολουθήσεων δίνει μια νέα ποιότητα στο πρόβλημα. Υπάρχει ακόμα πεδίο έρευνας».

Γιατί έλαβε κλήση από τον κ. Ντογιάκο

Αναφερόμενος στον λόγο που έλαβε κλήση από τον κ. Ντογιάκο, ο κ. Τέλλογλου σημείωσε ότι «υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια επικοινωνιών το 2017 και το 2018. Γι’ αυτές τις καταγγελίες δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα όσο ισχύει ο νόμος του 2021. Άρα η συζήτηση είναι αδιέξοδη μέχρι να αλλάξει αυτός ο νόμος», σημείωσε. 

Αναφερόμενος στο Predator τόνισε ότι δεν ήταν από την αρχή επιλογή να αγοραστεί. Οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις αφορούσαν το Pegasus (που προσφέρει μερικές διασφαλίσεις στις αρχές), ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να αποκτηθεί.

Ο Τάσος Τέλλογλου συνέχισε λέγοντας ότι δεν ξέρει αν η ΕΥΠ έχει το σύστημα Predator ή αγοράζει υπηρεσίες από κάποιον που το έχει ή κάποιος πουλάει τις υπηρεσίες με σειρές τηλεφώνων.

Για την υπόθεση Ανδρουλάκη

Σχετικά με τις παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, ο Τάσος Τέλλογλου επισήμανε ότι και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε συνδυασμός της νόμιμης συνακρόασης και της εισαγωγής του παράνομου λογισμικού.

«Στον Ανδρουλάκη όταν δεν πάτησε το λινκ υπήρξε η νόμιμη συνακρόαση. Όταν ο Κουκάκης έκανε καταγγελία για τη νόμιμη επισύνδεση, του έστειλαν και πάτησε το λινκ. Σταμάτησε η παρακολούθησή του», είπε ο δημοσιογράφος.

Πηγή: madata.gr