Παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού εξαπλώθηκε σε γηροκομείο. Ήταν εμβολιασμένοι το 90%

0
26

Μη εμβολιασμένο μέλος του προσωπικού σε οίκο ευγηρίας στις ΗΠΑ μολύνθηκε από παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού και στη συνέχεια καταγράφηκε έκρηξη στα κρούσματα covid-19 στο γηροκομείο, παρά το γεγονός ότι περισσότερο από το 90% των ενοίκων του ήταν εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με έρευνα των Κέντρων Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC), ο ιός στη συνέχεια εξαπλώθηκε στον οίκο ευγηρίας στο Κεντάκι μολύνοντας 44 ανθρώπους, 24 ενοίκους και 20 μέλη του προσωπικού, εκ των οποίων 18 και 4 αντίστοιχα είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά της covid-19.

Η μελέτη αυτή αποδεικνύει τα όρια του εμβολιασμού ως μοναδική στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού, κυρίως κατά των παραλλαγμένων στελεχών του, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Αν και είναι «ζωτικής σημασίας», ο εμβολιασμός θα πρέπει να συνοδεύεται από «συνεχή προσοχή στην πρόληψη των μολύνσεων και πρακτικές ελέγχου», όπως υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας, οι οποίοι αναφέρονται συγκεκριμένα στο πλύσιμο των χεριών, τη συνεχή διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ για να εντοπίζονται κρούσματα covid-19, την καραντίνα των ασθενών και των επαφών τους και αυτά «ανεξαρτήτως εμβολιασμού».

Η μελέτη των CDC ασχολήθηκε και με το πόσο ευάλωτα είναι τα άτομα που μολύνονται από την covid-19 ανάλογα με το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Μεταξύ των ενοίκων του οίκου ευγηρίας που μολύνθηκαν από το παραλλαγμένο στέλεχος μόνο το ένα τρίτο των εμβολιασμένων παρουσίασε συμπτώματα, έναντι του 83% των μη εμβολιασμένων. Και μόνο το 11% των εμβολιασμένων χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομείο, έναντι των δύο τρίτων των μη εμβολιασμένων.

Τέλος μόνο ένας εμβολιασμένος ένοικος από τους 18 που μολύνθηκαν πέθανε. Μεταξύ των έξι μη εμβολιασμένων δύο υπέκυψαν στην covid-19.

«Για να προστατεύσουμε τους ενοίκους των οίκων ευγηρίας είναι απαραίτητο το προσωπικό τους όπως και οι ένοικοι να είναι εμβολιασμένοι» υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

Πηγή: madata.gr