Παρέμβαση Ελπιδοφόρου: Η Τουρκία διακατέχεται από την νοοτροπία του κατακτητή

0
72

Σε δυναμική παρέμβαση για τα θέματα της εθνικής μας κυριαρχίας, προχώρησε την Κυριακή, 19 Ιουλίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, σε κήρυγμά του στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ της Νέας Υόρκης, με αφορμή την 46η επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος καταδίκασε την χρόνια αδιαλλαξία της Τουρκίας για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι αυτό δεν αφορά μόνο του Κυπρίους, αλλά ολόκληρο τον ελληνισμό σε όλη την οικουμένη. «Ακόμη και οι πέτρες της Κύπρου θα σηκωθούν και θα φωνάξουν γι’ αυτή την αδικία που έγινε, για το τόσο αίμα που χύθηκε και άδικα, για τον τόσο πόνο τόσων προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, τους τάφους των πατέρων τους, τις εκκλησίες τους, τα σπίτια τους, ζωντανούς και νεκρούς», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο ίδιος ανέφερε ότι «η Τουρκία διακατέχεται από την νοοτροπία του κατακτητή. Πιστεύει στο σπαθί του κατακτητή, ομνύει διαχρονικά στο δίκαιο του κατακτητή και αυτή ακριβώς η προσέγγιση την οδήγησε στην εισβολή στο ανεξάρτητο γειτονικό κράτος της Κύπρου, του οποίου το βόρειο τμήμα κατέχει παράνομα μέχρι και σήμερα. Η ίδια προσέγγιση την οδήγησε στην απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, διότι κάποιοι λαοί αφήνουν το αποτύπωμά τους στην ιστορία γιατί κατέλαβαν με το σπαθί κάποια μνημεία και κάποιοι άλλοι αφήνουν ένα τελείως διαφορετικό αποτύπωμα γιατί χτίζουν μνημεία παγκόσμιου πολιτισμού και δημιουργούν πολιτισμό, και δεν καταλαμβάνουν άλλα μνημεία που έχτισαν άλλοι με το δίκαιο του σπαθιού».

«Δεν είναι δυνατόν», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, «να σιωπήσουμε μπροστά στην αδικία, δεν είναι δυνατόν να μένουμε βουβοί όταν βλέπουμε την ιστορία των εθνών να γράφεται με αίμα. Το άδικο θα μας πνίξει, αλλά δεν θα μας σκοτώσει και δεν θα μας κλείσει το στόμα γιατί άλλα έθνη γράφουν τις σελίδες της ιστορίας τους με το δικό τους αίμα και άλλα με το αίμα των άλλων».

Ο Αρχιεπίσκοπος θυμήθηκε και την ιστορία της δικής του οικογένειας και χαρακτήρισε τον εαυτό του πρόσφυγα, καθώς αναγκάστηκε να  εγκαταλείψει το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο: «Μικρό παιδί έφυγα από την Πόλη και αναγκαστήκαμε να πουλήσουμε το σπίτι μας και όλα τα υπάρχοντά μας και να πάμε στην Ελλάδα πρόσφυγες για να κάνουμε μια καινούργια αρχή».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν, ότι ο Ελπιδοφόρος με το κήρυγμά του έδειξε απόλυτα αποφασισμένος, χωρίς να μασάει τα λόγια του, ούτε να ακολουθεί εξισορροπιστικές λογικές. Αντίθετα προέταξε στα κέντρα λήψεως αποφάσεων των ΗΠΑ όλα τα εθνικά ζητήματα και έστειλε ηχηρά μηνύματα για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν γίνει σε βάρος του γένους μας και του πολιτισμού μας.

Πηγή: madata.gr