Πάσχα 2020: Σε ισχύ τα αυστηρότερα μέτρα – Διπλασιάστηκαν τα πρόστιμα

0
106

Σε ισχύ είναι τα αυστηρότερα έκτακτα μέτρα της αστυνομίας για την άσκοπη μετακίνηση των πολιτών λόγω Πάσχα. 

Για το χρονικό διάστημα από το Μεγάλο Σάββατο και ώρα 21:00 έως και τη Δευτέρα του Πάσχα και ώρα 23:59, σε όσους παραβιάζουν τα μετρά περιορισμού της κυκλοφορίας επιβάλλεται στον οδηγό του οχήματος διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, και στον τυχόν συνοδηγό, καθώς και άλλο επιβάτη αυτού διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα 150 ευρώ για κάθε παράβαση, καθώς και το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας με τις κρατικές πινακίδες του οχήματος για εξήντα 60 ημέρες.

Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ο κωδικός Β4, θα ελέγχεται σαρωτικά σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα.

Και η καταχρηστική περίπτωση Β4 συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.

Τόσο το κυβερνητικό επιτελείο όσο και ο «στρατηγός» της μάχης κατά του κορωνοϊού Σωτήρης Τσιόδρας έχουν εκφράσει τις περασμένες ημέρες την ανησυχία τους για… εκτροχιασμό από το στόχο λόγω των εορτών και έχουν ζητήσει από τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του τόσο το Μεγάλο Σάββατο όσο και την Κυριακή του Πάσχα.

Προβληματισμό προκάλεσαν, επίσης, και οι εικόνες συνωστισμού έξω από σούπερ μάρκετ αλλά και στη Βαρβάκειο χθες, Μεγάλη Παρασκευή, ενώ υπάρχουν φόβοι πως τέτοια φαινόμενα θα επαναληφθούν και σήμερα.

Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί και για τις βόλτες από πιλοτή σε πιλοτή την Κυριακή αλλά και τις μετακινήσεις προς φίλους και συγγενείς.

Αυτός είναι και ο λόγος που αυστηροποιήθηκαν τα πρόστιμα.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

«Ποτέ δεν είπαμε ότι οποίος θέλει να ψήσει το αρνί στο σπίτι του δεν μπορεί να το κάνει. Αυτό όμως δεν μπορεί να κάνει είναι να συγκεντρωθούν φίλοι και συγγενείς γύρω από τη σούβλα και το κυριακάτικο τραπέζι σαν να μην συμβαίνει τίποτα… Δεν μπορεί να γίνουν μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι και να δούμε πυλωτές που να έχει στρωθεί γλέντι με 10 ή 20 άτομα» έλεγε στο CNN Greece στέλεχος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Η αστυνομία θα περιπολεί τις επόμενες ημέρες σε στενά και όχι μόνο σε κεντρικούς δρόμους όπου θα προσπαθεί να εντοπίσει «αντάρτες» ενώ το ελικόπτερο και το drone της αστυνομίας θα δίνουν εικόνες από ταράτσες.

Πάντως έχει δοθεί εντολή να ελέγχεται κάθε καταγγελία που θα λαμβάνει το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και περιπολικό θα στέλνεται στο σημείο για να γίνεται η διασταύρωση της πληροφορίας.

«Ελπίζουμε πολύ στο φιλότιμο του Έλληνα, ο οποίος δεν θα ανέχεται να γλεντά με φίλους στην αυλή του σπιτιού του και να δείχνει στους υπόλοιπους γείτονές του ότι δεν σέβεται το κόπο και την προσήλωση στα μέτρα, που έχει δείξει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών…» έλεγε στο CNN Greece το ίδιο στέλεχος.

Πάντως, «πονοκέφαλο» στην αστυνομία προκαλούν περιοχές όπου υπάρχουν εξοχικά στα οποία οι ένοικοί τους κατάφεραν να φτάσουν πριν επιβληθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Έλεγχοι και περιπολίες θα γίνονται συνεχώς από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα όπου ήδη το προηγούμενο διάστημα «χαρτογράφησαν» και γνωρίζουν σε ποια εξοχικά επέστρεψαν οι ένοικοί τους.

Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι σε διόδια και κεντρικούς δρόμους της Αθήνας θα είναι ενισχυμένοι και οι εντολές που έχουν πάρει τα πληρώματα των περιπολικών είναι να μην αφήνουν κανέναν να περάσει χωρίς να έχει επαρκείς αιτιολογίες για τη βεβαίωση που θα φέρει μαζί του για την μετακίνηση του.

www.cnn.gr

Πηγή: madata.gr