Πάσχα 2021: Σε ταράτσες και αυλές σούβλισαν όσοι έμειναν στην Αθήνα

0
33

Σε αυλές, πυλωτές και ταράτσες κατέφυγαν χιλιάδες Αθηναίοι προκειμένου να χαρούν τα έθιμα του Πάσχα. Πολλοί ήταν επίσης εκείνοι που επέλεξαν τις παραλίες.

Προσαρμοσμένοι στα σημεία των καιρών και στα περιοριστικά μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού γιορτάζουν πολλοί Αθηναίοι το Πάσχα. 

Αρκετοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν να στήσουν τον οβελία σε αυλές, πάρκινγκ ακόμη και ταράτσες.

Άλλωστε όλη η Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και η Ανάσταση κινήθηκε μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες. Με τις εκκλησίες να λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό πιστών και τους περισσότερους να βιώνουν και να κοινωνούν το Θείο Δράμα και την κορύφωσή του από το σπίτι τους.

Η νύχτα της Ανάστασης βρήκε τον περισσότερο κόσμο στα μπαλκόνια του και ο εορτασμός της ανήμερα της Λαμπρής, τους περισσότερους στο δικό τους σπίτι και όχι σε σπίτια συγγενών και φίλων, ούτε εκτός Αττικής.

Την ώρα της Ανάστασης σε όλους τους δήμους της Αττικής τα πυροτεχνήματα έσκισαν τον ουρανό, δίνοντας έναν πανηγυρικό τόνο στη στιγμή και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών απόλαυσε το θέαμα από τα μπαλκόνια και τις αυλές τους.

Οι δήμοι όλες αυτές τις ημέρες προσπάθησαν να καλύψουν το όποιο κενό επέβαλε η πανδημία, στον βαθμό που αυτό θα ήταν δυνατόν. Οι περισσότεροι μετέδιδαν καθημερινά και διαδικτυακά τις Θείες Ακολουθίες των Ιερών Ναών της πόλης τους, μέσα από ειδική πλατφόρμα της επίσημης ιστοσελίδας τους, το ίδιο έκαναν και με την Ανάσταση, μερίμνησαν για τα άτομα που βιώνουν απομονωμένα αυτή την πανδημία, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες κ.α., μοίρασαν μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου τους τα «Πασχαλινά γεύματα» στις άπορες οικογένειες και σε αυτές που δεν μπορούν οικονομικά ή για λόγους υγείας να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, ενώ αρκετοί δήμοι δημιούργησαν και καλαθάκια με λαμπάδα, κουλουράκια και σοκολατένιο αυγό για τα παιδιά.

Σε πολλούς δήμους αυτά τα «Πασχαλινά γεύματα» προσφέρονται με εθελοντές ακόμη και ανήμερα του Πάσχα.

Λαμπρή με θερινές θερμοκρασίες
Σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν οι ελάχιστες θερμοκρασίες το πρωί της Κυριακής του Πάσχα στα νότια τμήματα της χώρας και ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου σε κάποιες περιπτώσεις η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν λίγο κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η υψηλότερη ελάχιστη το πρωί σημειώθηκε στη Ζυμβραγού Χανίων και ήταν 29,4 βαθμοί Κελσίου.

 Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr,το κύμα ζέστης που καταγράφηκε τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα, θα κορυφωθεί το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα.

Εξάλλου πολύ μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ των παραθαλάσσιων περιοχών της πόλης του Ηρακλείου και της περιοχής της Κνωσού κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Ενδεικτικά την Κυριακή του Πάσχα στις 11:30 η διαφορά μεταξύ του μετεωρολογικού σταθμού στο λιμάνι του Ηρακλείου και στην Κνωσό έφθανε τους 15 βαθμούς, με τον πρώτο σταθμό να επηρεάζεται άμεσα από τη θάλασσα. Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας κοντά στις βόρειες ακτές της Κρήτης είναι περίπου 18 βαθμοί και κυμαίνεται στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Καθώς η μέγιστη θερμοκρασία έχει ήδη ξεπεράσει κατά τόπους τους 35 βαθμούς στην Κρήτη, η μέγιστη τιμή της στο νησί αναμένεται σε κάποιες περιπτώσεις να κινηθεί στην περιοχή των 39 βαθμών Κελσίου.

Λίγο επάνω από τους 30 βαθμούς αναμένεται να φτάσει η μέγιστη θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά της χώρας, κοντά στους 35 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, ενώ στις νησιωτικές περιοχές θα κυμανθεί μεταξύ 28 και 34 βαθμών Κελσίου.

Πηγή: madata.gr