Πέτσας: Δεν απαλλάσσονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί από τη δόση της άδειας

0
124

Η ενημέρωση των πολιτών είναι η βέλτιστη άμυνα της Πολιτείας απέναντι σε ανυπόστατα, αβάσιμα και επικίνδυνα fake news υποστήριξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενημερώνοντας την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη διαχείριση των κονδυλίων ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, κατόπιν αιτήματος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στο ζήτημα της αναβολής της υποχρέωσης πληρωμής της ετήσιας δόσης των τηλεοπτικών αδειών, που επίσης έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Πέτσας διευκρίνισε: Το οφειλόμενο ποσό δεν χαρίζεται ούτε διαγράφεται. Η υποχρέωση πληρωμής της δόσης για το 2020 απλώς μετατίθεται χρονικά και οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα την καταβάλουν, ενώ η φετινή δόση θα επιμεριστεί στις δόσεις των επόμενων ετών.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, λόγω της πανδημίας καταγράφηκε μείωση των εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών, «οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας». Η σχετική πρόβλεψη αφορά όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της πολυφωνίας και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

Η διάταξη δεν προβλέπει απαλλαγή, διαγραφή ή έκπτωση πληρωμής από συνολικό τίμημα απόκτησης της άδειας. «Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι υπόχρεες για το σύνολο ποσού της άδειας, συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ».

Έφερε μάλιστα το εξής παράδειγμα: Ένα κανάλι που έχει καταβάλει δύο δόσεις (2χ3,5κ) δηλαδή 7 εκατ., έχει υποχρέωση να καταβάλει τα υπόλοιπα 28 εκατ. σε 7 δόσεις αντί 8, δηλαδή, αντί να καταβάλει δόση 3,5 εκατ. θα πληρώνει από τον επόμενο χρόνο, 4 εκατ. ευρώ ανά δόση.

Κατρούγκαλος προς ΝΔ:  Άλλο η ενημέρωση, άλλο ο πλουραλισμός κ άλλο η χειραγώγηση της γνώμης και η εξαγορά

Κατά τη σημερινή παρέμβασή του στο κοινοβούλιο στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε τα εξής:

Άλλο η ενημέρωση, άλλο ο πλουραλισμός, άλλο η χειραγώγηση της γνώμης και άλλο η εξαγορά.

Η παρουσία σας εδώ κύριε υπουργέ αναδεικνύει μία αντίφαση ανάμεσα σε λόγια και έργα. Όλοι θα θέλαμε να υπάρχει πλουραλισμός στα ΜΜΕ. Πολλές από τις κινήσεις που ανδεικνύει η συζήτηση όχι μόνο δεν υπηρετούν τον πλουραλισμό, αλλά δίνουν τη δυνατότητα επέμβασης της κυβέρνησης σε ένα τοπίο που ούτως ή άλλως ήταν εκ των προτέρων μονόπλευρα προσανατολισμένο υπερ της. Άλλο η ενημέρωση, άλλο ο πλουραλισμός, άλλο η χειραγώγηση της γνώμης και η εξαγορά.

Καταργήσατε το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ και χρηματοδοτείτε χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια

Η κριτική μας δεν είναι ως προς το ότι δίνονται χρήματα στον Τύπο. Πρέπει να δοθούν. ο τύπος είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας και δοκιμάζεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα πρόγραμμα 10 εκ, με αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια για την ενίσχυση του περιφερειακού και εθνικού Τύπου το οποίο καταργήσατε το Δεκέμβριο του 2019.

Μη αντικειμενικά κριτήρια

Τι έρχεστε να κάνετε τώρα; Να δώσετε χρήματα πέραν των αντικειμενικών κριτηρίων που μία σειρά νόμων ΣΥΡΙΖΑ διασφάλιζε. Ενδεικτικά αναφέρω:

Ο 4487/2017 για περιφερειακό και τοπικό τύπο όπου προέβλεπε ότι το 30% της δαπάνης πρέπει να δίνεται σε τοπικά μέσα με απειλή κυρώσεων.

Ο 4339/2015 για το μητρώο online media ώστε να υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο που δίδονται τα χρήματα στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης

Ο 4374/2016 για τις διαφημιστικές δαπάνες των τραπεζών

Απομακρύνεστε λοιπόν από κριτήρια που είναι αντικειμενικά τα οποία έχουν τεθεί ώστε να μη μπορεί η δημόσια δύναμη να τα μοιράσει κατά το δοκούν σε δικούς της προς ανταμοιβή ή προς ταλαντευόμενους προς εξαγορά!

Αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση

2ο στοιχείο της κριτικής μας: δίδετε χρήματα με πλήρη αδιαφάνεια. Δεν θα αναρτηθούν στη Διάυγεια. η ΥΑ δεν προβλέπει διαδικασίες δημοσιότητας. Ποιο είναι το ζητούμενο αυτής της προσπάθειας. έχουμε ήδη τα παραγόμενά της:

Υπάρχει μία πρωτοφανής εκστρατεία αγιοποίησης του ΠΘ σε επίπεδο χαρακτηρισμών και αφήγησης.

α. σε επίπεδο χαρακτηρισμών: έχουμε ακούσει από σοβαρούς ή γνωστούς δημοσιογράφους χαρακτηρισμούς του πρωθυπουργού στα ΜΜΕ σε επίπεδο καρικατούρας:Αστερισμός ούτε κάν αστέρι, τσιτα το αιλουροειδές και νέος Μωυσής

β. σε επίπεδο αφήγησης: γίνονται συνεχείς αναφορές στις χώρες με εκατόμβες θυμάτων. Πράγματι είμαστε ικανοποιημένοι που η χώρα μας έχει ξεφύγει από τη δοκιμασία των πολλών θυμάτων. έχετε ακούσει όμως κάποια αναφορά στις βαλκανικές χώρες; όπου ο αριθμός των κρουσμάτων, των θυμάτων και του ποσοστού θνησιμάτητας είναι χαμηλότερα από ό,τι στη δική μας χώρα; Γιατί δεν γίνεται αυτή η προβολή; Για να συντηρηθεί αυτή η κατάσταση αγιοποίησης του Πρωθυπουργού, που ενισχύεται από αυτή τη διαδικασία ενίσχυσης, χωρίς διαφάνεια χωρίς κριτήρια την οποία επιτελείτε.

Άρα: Ζητώ να μας απαντήσετε:

1. Πρόκειται να δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια που προβλέπει η ΥΑ για το πως θα κατανεμηθούν ανά κατηγορία τρόπο και συχνότητα μετάδοσης

2. Θα υπάρχει αναλυτικός κατάλογος των ΜΜΕ τα οποία χρηματοδοτήθηκαν;

3. Και το σημαντικότερο:θα σεβαστείτε το 30% της δαπάνης που απευθύνεται στα περιφερειακά μέσα;

4. Μπορείτε να μας πείτε αν θα υπάρχουν και άλλα χρήματα τα οποία θα διανεμηθούν στο πλαίσιο διαφημιστικών…. από άλλες υπηρεσίες είτε του σττενού δημοσίου είτε δημοσίων υπηρεσιών; ακούμε π.χ. ότι το Αττικό Μετρό έχει κινητοποιήσει ένα ποσό της τάξης του 1 εκ ευρώ για την προβολή των δράσεών του. Θα γίνει με διαφάνεια; ή θα ενταχθεί και αυτός ο σχεδιασμός στο πλαίσιο της προσπάθειας επηρεασμού ενός τοπίου ενημέρωσης το οποίο έχει ήδη χαρακτηρισθείαπό την μονομερή προβολή των θέσεων της κυβέρνησης και αποσιωπιοποίησης των θέσεων των άλλων κομμάτων;

Ο πλουραλισμός εγγυάται ότι η δημοκρατία δεν ελέγχεται και δεν υπονομεύεται

Όντως η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι να φύγουμε από αυτή την κρίση με τους λιγότερους θανάτους και το λιγότερο δυνατό πόνο για τους συνανθρώπους μας.

Η πρόκληση της επόμενης μέρας αφορά και την οικονομία και την κοινωνία. Η μεγάλη πρόκληση αφορά τη δημοκρατία. Οι θεσμοί μας πρέπει να βγουν ενισχυμένοι και όχι ελεγχόμενοι. Ο πλουραλισμός είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που θα εγγυηθούν αυτή τη μετάβαση που θα έχει τα χαρακτηριστικά που θέλουμε και όχι χαρακτηριστικά ελεγχόμενης και υπονομευμένης δημοκρατίας

topontiki

Πηγή: madata.gr